reklama

Ořechový dort s čerstvým zázvorem a červenou řepou aneb sladké překvapení

Lenka Valjentová
10. září 2020
Říká se, že jídlo se dělí na dobré a zdravé, ovšem ořechový dort s čerstvým zázvorem a červenou řepou splňuje kritéria obě. Připomeňme si, že červená řepa pomáhá s mnoha zdravotními neduhy, mj. přirozeně posiluje imunitu, pomáhá s trávením či detoxikací, a zázvor je oblíbený především jako významný pomocník při prevenci a léčbě chorob z nachlazení a chřipky. Navíc je kombinace vlašských ořechů, červené řepy, zázvoru a hladkého krému až překva
reklama

Zázvor přirozeně zvyšuje obranyschopnost

Zázvor obsahuje vitaminy A, B, C aE, z minerálů draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník, železo. Má příznivé účinky při mnoha různých obtížích, zejména dokáže celkově léčit negativní projevychorob z nachlazení a chřipku, při pravidelném užívání přirozeně zvyšuje obranyschopnost organismu. Spomocí zázvoru se můžeme zbavit plynatosti, nadýmání, pálení žáhy či říhání, doporučuje se při zvracení. Zázvor má protizánětlivé a analgetické účinky.

Červená řepamůže pomoci s mnohaneduhy

Červená řepa obsahuje mnoho účinných látek, a to předevšímvitamín C a E. Vyskytují se v ní ovšem také důležitéminerályjako hořčík, zinek, draslík či sodík. Červená řepa je bohatá na vlákninu rozpustnou i nerozpustnou a červená barviva, které na sebe v těle vážou volné radikály. Člověku proto může pomoci s mnoha zdravotními neduhy. Například pozitivně působí nakardiovaskulární systém, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku. Jde oúčinnou detoxikační potravinu, která blahodárně působí na přirozené posilováníimunity.

Vlašské ořechybojují proti únavě a vyčerpání

Vlašské ořechy obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, flavonoidy, třísloviny, taniny, vitaminy skupiny B, C a E a důležité minerální látky, např. vápník, draslík, železo a fosfor. Ořechy nám dodávají vlákninu, jsou vhodné při problémech s trávením. Pomáhají při depresích,stresu, podrážděnosti či úzkosti, bojují proti únavě a vyčerpání předcházejí vzniku srdečních onemocnění. Mají pozitivní vliv napotenci a plodnost.

Ořechový dort se zázvorem a červenou řepou

Ingredience

Postup

Na plech rozložíme ořechy a 10–15 minut je vtroubě necháme pražit. Vyjmeme a necháme vychladnout. Vmíse smícháme mouku skypřicím práškem, sodou, 150 g moučkového cukru, solí a ořechy. Přidáme řepu, pomerančovou šťávu a zázvor. Nakonec přidáme vejce smíchané se zakysanou smetanou a olejem a vše důkladně promícháme. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme asi 50 minut. Korpus necháme vychladnout. Na krém vmíse vyšleháme sýr se zbylým moučkovým cukrem a smetanou elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Krémem potřeme povrch dortu.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama