reklama

Připravte si utopence podle tradičního receptu a zkuste i utopencův salát

Lenka Valjentová
5. července 2020
Každá správná česká hospoda nabízí utopence, tradiční lidovou pochoutku na zakousnutí k pivu. Receptů na špekáčky s cibulí naložené v kořeněném nálevu existuje opravdu hodně. Základní postup na přípravu utopenců je shodný, ale pak už záleží na kuchařově fantazii a tradici, co si v láku utopí. Jestli chcete ochutnat i jiné utopence než ty své, zkuste domácí utopence s feferonkami, utopence v pivu nebo utopencův salát, skvělou obměnu oblíbené letní klasiky.
reklama

První utopence prý začal před více než stoletím nabízet hostům ve svém hostinci mlynář a hostinský Šamánek z Berounska. Když přemýšlel, jak uchovat vuřty co nejdéle bez újmy, napadlo naložit je do octového nálevu, aby je konzervoval. Časem přidalcibuli, koření a další přísady. A český hospodský hit byl na světě! Název utopenci udajně vznikl až po Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola, jiní uvádějí, že podle toho, že špekáčky jsou prostě utopené v láku. Ať je to jakkoli, utopenci jsou stará dobrá česká letní lidová klasika.

Tradiční domácí utopenci

Ingrediece

  • 15 špekáčků, které obsahují minimálně 60 % masa
  • 800 g cibule
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 750 ml vody
  • 500 ml octa
  • 10 kuliček nového koření nebo jalovce
  • 20 kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžíce cukru
  • 8 feferonek
  • 1 lžíce soli

Příprava

Na nálev svaříme vhrnci vodu s octem (vždy vpoměru 3 : 2 voda : ocet). Přidáme sůl a cukr a všechno koření, tedy kuličky pepře, nového koření a bobkový list. Promícháme a přivedeme kvaru. Povaříme asi 5 minut. Sejmeme a necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, větší překrojíme. Špekáčky oloupeme a podélně na střed rozkrojíme, ale nedořízneme až do konce. Nebo špekáčky příčně do hloubky nařízneme a druhý řez vedeme zdruhé strany kolmo ktomu prvnímu, aby se nepotkaly.

Vnitřek špekáčku posypeme čerstvě namletým černýmpepřem a naplníme pokrájenou cibulí. Můžeme spojit naskrz párátkem, abyse nerozpadl. Špekáčky propícháme vidličkou, aby nasály maximum láku a byly ještě chutnější. Takto připravené špekáčky naskládáme do velké zavařovačky, jejíž dno jsme zaplnilicibulí. Špekáčky skládáme zaoblenou stranou podél stěny sklenice. Doprostřed každé vrstvy vložíme feferonku. Poslední vrstvou musí být cibule. Zalijeme nálevem a sklenici pevně uzavřeme. Necháme zhruba týden rozležet v lednici. Utopence podáváme s čerstvým chlebem.

Utopenci v pivu

Ingredience

  • 15 špekáčků, které obsahují minimálně 60 % masa
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 10 až 12 cibulí
  • 2 papriky
  • 500 ml piva
  • 50 ml octa
  • 150 ml vody
  • 10 kuliček celého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného chilli koření

Příprava

Nejdříve si připravíme nálev. Smícháme vodu, pivo a ocet a přivedeme k varu. Přidáme koření a necháme asi 5 minut povařit. Sejmeme z plotýnky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Špekáčky oloupeme, podélně nařízneme, ale úplně nerozkrojíme. Vnitřek potřeme hořčicí. Do každého špekáčku vložíme plátek cibule. Spojíme párátky a postupně utopence nakládáme do sklenic střídavě s cibulí a paprikami. Nakonec přelijeme teplým nálevem a po vychladnutí necháme v lednici 5 až 7 dnů rozležet. Podáváme ideálně s domácím chlebem.

Utopencův salát

Ingredience

Příprava

Na zálivku necháme cukr rozpustit ve dvou lžících vody a potom smícháme s olejem a octem. Zelí necháme trochu okapat, můžeme ho pokrájet na menší kusy. Cibuli nakrájíme na kostičky, kozí roh nadrobno, kyselé okurky na plátky. Všechnu zeleninu smícháme. Špekáčky oloupeme a nakrájím na kolečka. Přidáme je k zelenině, osolíme, opeříme a promícháme. Salátem naplníme zavařovačku a zašroubujeme. V chladu necháme nejméně dva dny odpočívat, aby se chutě prolnuly. Protože jsou špekáčky nakrájené na plátky, nasáknou do sebe mnohem vice láku a jsou chutnější.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama