15. prosince 2022 13:00
redakce Prima Living5 nápadů, jak připravit vánoční kávu. Přidejte koření, pomeranč i med
Káva nepatří k tradičním vánočním nápojům, to spíš sáhneme po punči nebo čaji s rumem. Můžeme ji ale trochu vylepšit, aby chutnala vánočně a ještě lépe voněla. Pomohou nám různé druhy koření, sladidel nebo třeba šlehačka.
Káva s kardamomem
Inspirujte se orientem a připravte si hezky kořeněnou kávu, která úžasně voní a má i zajímavou netradiční chuť. Do pravé turecké kávy se přidává kardamom, jedno z nejdražších a nejvýraznějších koření. Přimíchejte trochu mletého kardamomu do mleté kávy a zalijte směs horkou vodou. Základní verzi máte hotovou. Podobně si můžete připravit tureckou kávu s kardamomem v džezvě.
Perníková káva
Koření, které používáme do perníčků, pochází z exotických krajin. Zkuste si zahrát na kávového alchymistu a připravte si směs kávy a mletého perníkového koření. Vezměte si mletý hřebíček, badyán, kardamom a rozhodně nezapomeňte na zázvor a trochu skořice!
Pomerančová káva
Zatímco v létě je skvělé dát si osvěžující mazagran, alžírský kávový nápoj s citronem, během zimy je lepší sáhnout po pomeranči a připravit si pomerančovou kávu. Stačí smíchat mletou kávu s nastrouhanou pomerančovou kůrou (použijte chemicky neošetřené ovoce) a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Vznikne exotický voňavý nápoj, který se k vánoční atmosféře hodí!
Káva slazená medem
Zkoušeli jste sladit kávu medem? Je to mnohem zdravější než cukrem. Navíc káva má pak plnější chuť, není jen sladká, ale i chuťově výraznější. Pokud nechcete přijít o léčivou sílu medu, kterou v tomhle počasí jedině oceníme, přidejte med, až když teplota kávy klesne pod 60 °C.
Káva s vaječným likérem
A nakonec jednu vánoční klasiku, na kterou bychom neměli zapomenout. Tzv. alžírská káva je příjemně sladká a krásně voní. Do sklenice nejprve nalijte panáka vaječného likéru a následně ho po stěně sklenice přelijte malým hrnkem překapávané kávy. Navrch dejte čepici šlehačky!
Zdroj: Matouš Hartman a Prima Fresh