reklama

Petržel kadeřavá: Jak pěstovat šťavnatou bylinu nejen na zdobení chlebíčků a udělat pesto

Lenka Valjentová
4. října 2019
Kadeřavá petrželka neboli kudrnka patří k základním zeleným bylinám a rozhodně by neměla chybět na žádné zahradě, balkoně či doma na okenním parapetu. Dekorativní zkadeřená nať je víceméně středoevropskou specialitou a používá se především do studené kuchyně a k dochucování teplých jídel před podáváním. Ovšem kudrnka toho umí daleko víc než jen ozdobit chlebíčky.
reklama

Petržel zahradní naťová kadeřavá (Petroseliun crispum (Mill.) Nym. Ex A.W.Hill convar vulgare (Nois) Danert ) je bohatá na minerální látky: ve 100 g je jich asi 1630 mg, z toho polovina draslíku, dále vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor aj. Významný je i obsah vitaminů E, K a hlavně vitaminu C (ve 100 g až 170 mg vitaminu C) a vitaminů skupiny B, z nichž je značný obsah vitaminu B12 ovlivňujícího spolu se železem krvetvorbu. Také obsahuje flavonoidy asilice.

Petrželka pro zdraví

Petrželová nať má dezinfekční, močopudný a detoxikační účinek, je skvělým antioxidantem. Petrželka je mimořádné diuretikum, vhodné pro lidi nemocné s ledvinami, vysokým krevním tlakem, při zánětech prostaty, při artritidě, revmatismu, celulitidě. Příznivě působí na játra a žlučník. Má blahodárný vliv na krevní oběh, doporučuje se lidem s nemocným srdcem. Podporuje chuť k jídlu, osvěžuje dech, uvolňuje plyny, a dokonce se dá použít při léčbě syndromu dráždivého tračníku. Kudrnka funguje jako afrodiziakum pro ženy, pomáhá zlepšovat stav pokožky, nehtů a kvalitu vlasů.

Množství ovšem nepřeháníme: 2 lžíce čerstvě nakrájené kadeřavé petrželky jeden den úplně stačí.!

Petrželkový detox

Do mixéru dáme 1 stonek kadeřavé petrželky, zalijeme čerstvě vymačkanou šťávu z poloviny citronu, 250 ml vody a rozmixujeme. Jako detoxikační kúru pijeme jeden týden petrželový drink ráno nalačno, pak si dva týdny dáme pauzu a pak si dáme ještě jeden petrželkový týden. Nápoj nás přirozeně pročistí a nakopne.

9 pravidel pěstování kadeřavé petržele

  1. Petržel zahradní naťová kadeřavá je dvouletá rostlina, nejčastěji se pěstuje jako jednoletá bylina. První rok vytvoří kořen a bohatou dekorativní nať ke sklizni, druhý rok vyžene stvol s květy a semínky a má méně lístků, navíc menších než v prvním roce.
  2. Abychom měli stálý přísun čerstvé natě, vyséváme petržel kadeřavou dvakrát ročně: na jaře pro letní a podzimní sklizeň a na podzim, abychom měli čerstvou nať během zimy a na jaře. Podobně jako pažitka se dá na podzim rychlit. Úspěšně ji můžeme také pěstovat za oknem nebo na balkoně v nádobách.
  3. Petrželka nejlépe prospívá v dobře propustné a na živiny bohaté půdě. Před výsevem zapracujeme do záhonu trochu vyzrálého kompostu.
  4. Daří se jí nejlépe na světlém nebo i částečně zastíněném místě; nemá příliš ráda přímé slunce.
  5. Semínka kadeřavé petrželky vyséváme přímo na záhon do řádků vzdálených zhruba 30 cm a přibližně 1,5 cm hluboko. Semena klíčí poměrně dlouho, většinou více než měsíc. Proces klíčení můžeme urychlit, když semínka před výsevem namočíme na na pár hodin do vlažné vody.
  6. Semínka kadeřavé petrželky vyséváme na záhon na jaře v březnu a dubnu a na podzim před příchodem mrazů v říjnu až listopadu, někdy i v prosinci, aby nevyklíčila – tahle semena vzejdou až v příštím roce brzy na jaře, kdy bychom ještě nestačili připravit záhon pro jarní výsev. Vegetační doba – čas od výsevu do sklizně – jarních a letních výsevů je 75–90 dní, podzimních 140–180 dní.
  7. Během klíčení záhon zavlažujeme, aby půda nevyschla a neudělal se na povrchu škraloup. Osivo je totiž citlivé na plynulé zásobování vláhou v průběhu klíčení a při zaschnutí nebo při vytvoření půdního škraloupu velmi špatně vzchází.
  8. Zálivku sice vyžaduje petrželka pravidelnou, ovšem nesmíme to s vodou přehnat, jinak žloutnou listy. Ovšem petrželka žloutne i v případě, že je moc sucho. Takže musíme zalévat přiměřeně a s citem.
  9. Než se petrželka na záhonu pořádně rozroste, sklízíme maximálně dvě snítky z jedné rostlinky. Dospělá petrželka po řezu rychle obrůstá.

Podzimní rychlení petržele kadeřavé

K rychlení v nádobách používáme vzrostlé rostliny, které vyryjeme ze záhonu. Dařit se jim bude na jižním nebo jihovýchodním okenním parapetu. Zhruba od začátku října rostliny vybrané k rychlení opatrně vyjmeme z půdy se zemním balem, přesadíme do vhodné nádoby, doplníme zeminou a umístíme ve studeném pařeništi nebo chladné místnosti. Rostlinám dopřejeme minimálně měsíc klidu a teprve pak je dáme do bytu. Nať můžeme sklízet za zhruba 6 týdnů od začátku rychlení. Pro rychlení lze vysévat semínka v srpnu přímo do květináče. Pravidelně zaléváme, ale pozor na dlouhodobé přemokření.

Doporučené odrůdy kadeřavé petrželky

Marunka

Odrůda naťové kadeřavé petržele typu Moskrause. Rostliny jsou nízké, hustě olistěné s polovzpřímenou, středně zelenou, silně zkadeřenou natí. Má rychlý růst natě a sklizeň je možno několikrát opakovat. Listy jsou odolné proti napadení houbovými chorobami. Marunka je vhodná pro přímou spotřebu i sušení. Celoročně je ideální na pěstování v květináči či truhlíku.

Kudrnka

Odrůdou naťové kadeřavé petržele typu Paramount (Frisé vert foncé) s tmavě zelenými, velmi silně zkadeřenými listy na středně dlouhých tlustých řapících. Nať je polovzpřímená, při dešti nepoléhá, netrpí padlím. Odrůda je vhodná k jarnímu i letnímu výsevu, rychlení i pro opakovanou sklizeň.

Astra

Silně zkadeřená odrůda pro celoroční sklizeň natě pro přímý konzum, sušení i mrazení. Nať intenzivně obrůstá a sklizeň lze několikrát opakovat po 8 až 10 týdnech Vegetační doba z jarních a letních výsevů je 80 až 90 dnů, z podzimních 150 až 180 dnů.

Kadeřavá petrželka v kuchyni

Dekorativní naťová kadeřavá petržel neboli kudrnka je na rozdíl od světoznámé hladkolisté petrželky víceméně středoevropskou specialitou a používá se především do studené kuchyně. Kudrnka s méně charakteristickým petrželovým aroma je šťavnatá, a výborně se proto hodí do salátů, pomazánek, zálivek, dipů a na dozdobení a dochucené teplých pokrmů před podáváním, zejména polévek,příloh, omáček i masa, ale přidáváme ji až těsně před koncem přípravy.

Svěží zelená nať se dá uchovávat v lednici v plastovém sáčku, aby neuvadala. Sáček by měl být pootevřený, aby nehnila. Petrželka takto vydrží až 5 dní. Petrželku do zásoby můžeme nasušit nebo zmrazit jako svazek v sáčku nebo pokrájenou v ledových kostkách.

Recept na kudrnkové pesto

Ingredience

  • 2 šálky vlašských ořechů
  • 1 šálek nastrouhaného parmazánu
  • 6–8 stroužkůčesneku
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek olivového oleje
  • 4 šálky nasekané kadeřavé petrželky

Příprava

Rozmixujeme ořechy s parmazánem česnekem a solí, pak přilijeme olej a nakonec přidáme kadeřavou petrželku. Mixujeme dohladka. Pesto dáme do skleniček a uchováme v lednici nebo do sáčků po porcích a dáme zmrazit. Petrželkové pesto se hodí k těstovinám, salátům, masu i rybě.

Mohlo by se vám taky líbit:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama