České chaty snů

5. dubna 2023 07:00

redakce Prima Living

České chaty snů: Trampská chatka uprostřed přírody už potřebuje změnu jako sůl

České chaty snů (3) - upoutávka

Malou chatu uprostřed lesů nad meandrem Vltavy nedaleko soutoku se Sázavou užívají srdcem i duší trampové. Donedávna jim proto stačilo jen spartánské spaní, koupelna pod širým nebem a suchý záchod. Přišel ale čas na změnu. Jak si s touto minimalistickou chatkou poradí architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar, uvidíte v pátek 7. dubna ve 22:00 na Primě a reprízu v neděli 10:00 na Primě.

Malá romantická chatička choulící se ve stínu borovicového háje v sousedství vltavské kaskády, vodního díla Vrané, připomíná tak trochu pařezovou chaloupku ze seriálu Pohádky z mechu a kapradí. Jezdí sem majitel i jeho už starší rodiče. Všichni jsou srdcem i duší trampové, a tak jim ještě donedávna vyhovovalo spartánské spaní, koupelna pod širým nebem a suchý záchod. Teď ale přišel čas to změnit.

Podívejte se, jak vypadala trampská chatička v lesích před rekonstrukcí:

Motto architektů: „Obnovit souznění s přírodou a vytvořit zázemí pro více generací, neb každý se na chalupu rád vrací.

Podmínkou rekonstrukce bylo co nejméně zasáhnout do okolní přírody, zachovat všechny stromy i všudypřítomný mech v okolí chatky a udělat vše pro to, aby chata dál přirozeně a příjemně souzněla s lesem, aby majitelé nepřišli o pocit, že jsou stále uprostřed přírody.

Před architekty Petrem Portychem a Martinem Štroufem a sochařem Sebastianem Wojnarem stál úkol především zajistit místo pro kuchyňku i sezení, prostor na spaní pro majitele i jeho rodiče, vybudovat koupelnu, drobnou stavbu zateplit a v interiéru vyměnit.

Jak rekonstrukci trampské chaty zvládli, na to se podívejte v pátek 7. dubna ve 22:00 na Primě, reprízu tohoto dílu pořadu České chaty snů uvidíte v neděli v 10:00 na Primě. A na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem.

Na předcházející epizody nového pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek
Štítky rekonstrukce design bydlení České chaty snů

Přečtěte si také