České chaty snů

26. dubna 2023 07:00

redakce Prima Living

České chaty snů: Zděná chata na krásném místě, ale v žalostném stavu

České chaty snů (6) - upoutávka

Zděná chata na lesní mýtině na ostrohu řeky Berounky z padesátých let minulého století je zanesena různými pozdějšími přístavbami. Přáním majitelky je zachovat odkaz původních majitelů. Jak si s touto výzvou poradí naši architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar? Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 28. dubna ve 22:00 na Primě.

Současná majitelka koupila tuto zděnou chatu nad údolím řeky Berounky, jedinou v aktuální sérii pořadu České chaty snů, společně se svým bratrem od rodinné přítelkyně. Ta si přála, aby se chalupy ujal někdo, kdo zachová její původní ráz.

Motto architektů téhle proměny: „Nejistotu a tápání proměnit v jasný cíl, jen tak se dá natočit slušný díl.“

Chata se nachází na lesní mýtině na ostrohu řeky Berounky. Úžasné výhledy na údolí Berounky a okolní lesy vytvářejí příjemnou atmosféru. Krásné a tiché prostředí, kde je pouze občas slyšet romantické houkání lokálky projíždějící v patě ostrohu, je ideální pro klidný odpočinek v přírodě.

Podívejte se, jak vypadala zděná chata nad údolím řeky Berounky před rekonstrukcí:

Výzva pro architekty

Typová chata z padesátých let minulého století byla postupně zanesena pozdějšími přístavbami.

Největší výzvou byla úprava dispozice pro optimální fungování celého objektu a jeho napojení na okolní terén. Vzhledem ke složitému přístupu k chatě a nepříznivému počasí byla největším problémem samotná logistika. Jak si s touhle výzvou poradí naši architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar?

Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 28. dubna ve 22:00 na Primě a reprízu v neděli v 10:00 na Primě. A na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem.

Na předcházející epizody pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také