České chaty snů

21. dubna 2023 22:30

redakce Prima Living

České chaty snů: Krušnohorská chata je po rekonstrukci k nepoznání

Chata postavená na starém kamenném podsklepení potřebovala změnu, protože už nevyhovovala dnešním běžným standardům, tak třeba koupelna byla ve sklepě a záchod v patře. Jak si s rekonstrukcí poradili architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar?

Typovou chatu na jižně orientovaném svahu obklopeném smíšenými lesy koupil současný majitel před sedmi lety. V minulosti byla na tomhle místě hospoda, ale z ní zůstal jenom sklep, na němž pak v sedmdesátých letech minulého století postavil předchozí majitel chatu, která zůstala až doteď v původním stavu. Chatu tvoří tři podlaží, která jsou propojena pouze vnitřním schodištěm, možnosti spojení mezi chatou a zahradou byly prakticky nulové a navíc tu bylo velmi komplikované vnitřní dispoziční řešení, koupelna byla umístěna ve sklepě a záchod v patře.

Motto proměny: „Prostor pro širokou rodinu zcelit, neb chata umí i stmelit.“

Do rekonstrukce chaty v Krušnohoří se dali architekti Petr Portych, Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar. Stál před nimi úkol vytvořit praktický, moderní a příjemný prostor. Jak proměnu zvládli, na to se podívejte v galerii v úvodu článku.

Co říká na další proměnu jeden z architektů, Martin Štrouf

Cílem rekonstrukce téhle krušnohorské chaty bylo především zlepšit dispozičně provozní fungování domu a zahrady, včetně zbudování nové koupelny, úpravy teras a jejich propojení pomocí nových schodišť. Oříškem bylo najít ideální místo a dispozičně správně vyřešit koupelnu v návaznosti na úrovně stávající chaty, stejně tak umístit vnější schodiště v souladu s terénní konfigurací.

Oboustranná knihovna

Jako zajímavý prvek jsme zvolili volně stojící oboustrannou knihovnu, která rozděluje nově vzniklý obytný prostor propojený s jídelnou a kuchyní. Solitérní nábytek pocitově rozděluje prostor na tři zóny – jídelnu, čítárnu a televizní kout. Je tak možné, aby každý člen domácnosti používal prostory podle své nálady, ale zároveň mohl vizuálně komunikovat se zbytkem rodiny.

Od tuhých paliv k tepelnému čerpadlu

Veškeré použité materiály a prvky respektují krušnohorského ducha chaty, aby byl pro rodinu pobyt na chatě příjemně stráveným časem. Zároveň s tím souvisí technologický posun od vytápění pomocí tuhých paliv k tepelnému čerpadlu pro šetrnější přístup k okolnímu prostředí.

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem.

Sdílejte článek

Přečtěte si také