Bydlení

4. března 2023 07:00

Josef Šťastna

Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex

Restauraci mi zapálili úmyslně, tvrdí Mynář

Není snad týden, aby se osoba hradního kancléře Vratislava Mynáře (55) neprobírala v médiích. Přitom se ukazuje, že tento muž má vkus na ženy a také na bydlení. Podívejte se, jak on a jeho rodina bydlí.

Spolu s odchodem Miloše Zemana zmizí z Hradu také jeho pravá ruka Vratislav Mynář. V posledních dnech se řešilo, jak si k soukromým účelům půjčoval hradní majetek či jak zabíjel zvěř v lánské oboře. V minulosti se hodně napsalo o tom, jak Mynář přišel ke svému rozsáhlému majetku.

Vila na Praze 10

Dvoupatrová vila, která stojí v pražských Strašnicích, má za sebou pohnutý osud. Od roku 2005, kdy ještě patřila Praze, totiž celkem čtyřikrát změnila majitele. Hradní kancléř ji koupil od advokáta Víta Širokého za 5,5 milionu korun.

Funkcionalistická vila byla postavena v roce 1937. V roce 1955 byl dům přestaven a upraven na jesle. Podle webu Aktuálně.cz je v přízemí celkem devět místností o výměře 101,5 metrů čtverečních, v prvním patře je pět místností s terasou o výměře celkem 127,4 metrů čtverečních. K vile patří zahrada s výměrou 592 metrů čtverečních.

Při rekonstrukci vily nepostupoval Mynář v souladu se zákonem. Spolupracovník a přítel prezidenta Zemana stavebnímu úřadu Prahy 10 původně nahlásil pouze udržovací práce ve vile. K takovým úpravám není potřeba stavební povolení. Následně ale byla, jak upozornil web Novinky.cz, na vile provedena zásadní přestavba zasahující do nosné konstrukce domu. Vratislav Mynář nakonec musel zaplatit menší pokutu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jak bydlí Andrej Babiš

„Na udání, myslím, že sousedů, přišel stavební úřad na kontrolu a zjistil, že by to nemělo být na ohlášku, ale na řádné stavební povolení. Dostal jsem pokutu, kterou jsem uhradil. Podle mého názoru i podle vyjádření stavebního úřadu jsem jako každý druhý občan v této republice v tomto směru něco mírně porušil,“ vyjádřil se v roce 2020 Mynář.

Milionové zázemí v Osvětimanech

Venkovské zázemí Mynářovi a jeho manželce Alex nabízejí Osvětimany na Uherskohradišťsku. Kancléř zde mimo jiné vlastnil nádherný srub s bytem a restaurací. Na jaře 2022 ale srub náhle kompletně vyhořel. Policie uvedla, že nemovitost někdo zapálil úmyslně. Kdo? To už kriminalisté rozklíčovat nedokázali.

Mynáře neštěstí s plameny ale nepoložilo. Naopak se rozhodl, že si postaví v Osvětimanech ještě hezčí stavbu. Podle webu Seznam Zprávy začal nejnovější stavbu realizovat na pozemku o rozloze 6 192 metrů čtverečních, který v roce 2017 pořídil za jeden milion korun. Z domu bude hezký výhled na sjezdovku, která též patří Mynářovým společnostem.

Dům na drahé adrese budil vášně

Třetí nemovitostí, která budila velké emoce, je nádherný dům, který leží kousek od Pražského hradu na Jánském vršku. Polovinu čtyřpatrového domu zakoupil Mynář v roce 2003 za 3,5 milionu korun, druhou část domu odkoupil za 8,5 milionu o tři roky později. MF Dnes oslovila experty, kteří odhadují, že dnes má dům cenu 50 až 70 milionů korun.

Podle deníku Blesk byla ale nákladná i rekonstrukce. Stála přibližně 30 milionů korun. „Dělaly se nové podlahy, schodiště, zábradlí. Každý z osmi bytů je vybaven koupelnou se sprchovým koutem, a kuchyní. Dva byty v nejvyšším patře mají ještě druhou koupelnu s vanou. Z některých bytů je i z toalety vidět na Pražský hrad,“ uvedl zdroj Blesku. Jedinou nevýhodou je složité parkování. Dům je bez garáží a úzká ulička moc parkovacího prostoru nenabízí. To ale šikovný úředník, který umí točit miliony, jistě přes srdce přenese.

Sdílejte článek

Přečtěte si také