reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte snadno. Zkuste i kremžskou

Udělejte si vlastní hořčici podle své chuti a bez zbytečné chemie
Autor: istock.com Udělejte si vlastní hořčici podle své chuti a bez zbytečné chemie
Štiplavá hořčice je u nás jednou z nejoblíbenějších pochutin, která patrně nechybí v žádné kuchyni. Má dost specifickou chuť a hodí se k uzeninám, masu i zelenině, do pomazánek, omáček, zálivek a marinád. Domácí hořčici klasickou plnotučnou i kremžskou bez chemických konzervantů si můžeme udělat celkem snadno sami z hořčičných semínek. A pak ji dochutit přesně podle svého gusta kurkumou, kari kořením, chilli papričkou, křenem nebo česnekem. Chce to jen popustit uzdu své chuťové fantazii a pustit se do přípravy vlastní hořčice podle našich jednoduchých základních receptů. A aby toho nebylo málo, bílá, černá a hnědá hořčičná semínka jsou zdravá a zvyšují apetit, zlepšují trávení, pomáhají při revmatismu i kašli a rýmě.

reklama

Základem hořčice jsou semena hořčice. Hořčičná semínka známe bílá (žlutá), černá nebo hnědá. Koupíme je běžně v marketech nebo obchodech s kořením či zdravou výživou.

Světlá kulatá semena jsou plody hořčice seté (Sinapis alba).
Autor: istock.com Světlá kulatá semena jsou plody hořčice seté (Sinapis alba).

Bílá, černá a hnědá hořčice

Světlá kulatá semena jsou plody hořčice seté (Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine po rozdrcení. Jsou především surovinou pro výrobě plnotučné hořčice, používají se také jako koření při konzervaci zeleniny, hub, masa a ryb.

Černá (hnědočerná) semena, plody brukve černé (Brassica nigra), jsou větší než bílá, mají velmi ostrou, palčivou chuť. Nechybí ve většině kari koření a jsou základem kremžské hořčice.

Drobná světle hnědá hořčičná semínka, plody brukve sítinovité (Brassica juncea), mají výraznější a silnější chuť než bílá; využívají se zejména v indické kuchyni, a to i při vaření a pečení. Hnědá hořčice tzv. sareptská dnes postupně nahrazuje v kremžských hořčicích hořčici černou. 

Základem vlastní hořčice jsou semena hořčice. Hořčičná semínka známe bílá (žlutá), černá nebo hnědá.
Autor: istock.com Základem vlastní hořčice jsou semena hořčice. Hořčičná semínka známe bílá (žlutá), černá nebo hnědá.

Hořčičná semínka léčí kašel i nechutenství

Hořčičná semínka obsahují vitaminy A, C a K , z minerálů vápník, zinek, hořčík nebo železo. Jsou zdrojem proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminů A, B, C, E a K, vápníku, železa, draslíku, zinku a selenu. V lidovém léčitelství se hořčičné semínko používá při nechutenství, špatné funkci střev a při náchylnosti k zácpě a plynatosti. Příznivě působí na trávení, pomáhá při cukrovce. Známé jsou takzvané hořčičné placky – drcená nebo mletá semena ve formě teplého obkladu, která pomáhají léčit revmatické bolesti kloubů a svalů. Hořčičný obklad přiložený na prsa podporuje odkašlávání při úporném kašli, je účinný rovněž při rýmě a když prochladneme a něco na nás leze.

 Drcená nebo mletá hořčičná semena ve formě teplého obkladu, které pomáhají léčit revmatické bolesti
Autor: istock.com Drcená nebo mletá hořčičná semena ve formě teplého obkladu, které pomáhají léčit revmatické bolesti

Domácí přírodní hořčice

Ingredience

  1. 200 g semen hořčice bílé
  2. 400 ml vinného nebo jablečného octa
  3. 200 ml suchého bílého vína
  4. asi 1 lžička soli
  5. 2 lžičky cukru nebo 3 lžičky medu

Příprava

Smícháme ovocný ocet a bílé víno. Směsí zalijeme hořčičná semínka a necháme asi 3 hodiny nabobtnat (klidně i přes noc). Pak semena tyčovým mixérem rozmixujeme – strukturu pasty si zvolíme podle sebe, někdo má rád hořčici hladkou, někdo hrubou. Hořčičná semínka můžeme také nasucho pomlít či nadrtit nebo použít už koupená mletá semena; pak odpadá mixování. Hořčičnou pastu pečlivě promícháme se solí, cukrem nebo medem. Chceme-li mít typickou žluotoranžovou hořčici, přidáme do přírodní pasty asi půl lžičky kurkumy. Hotovou hořčici naplníme do skleniček a dáme do ledničky; snažíme se zkonzumovat do dvou týdnů. Hořčici můžeme i konzervovat: při 85 °C povaříme asi 20 minut.

Domácí plnotučná hořčice
Autor: istock.com Domácí plnotučná hořčice

Jak přírodní hořčici ochutit

Základní hořčice se dá ochutit kromě kurkumou kari kořením, černým pepřem, pomletou chilli papričkou, tymiánem, oreganem, mátou, lisovaným česnekem, strouhaným křenem apod. Záleží na chuti a invenci, vždy ale experimentujeme raději jen s malým množstvím

Domácí hořčici klasickou plnotučnou i kremžskou bez chemických konzervantů si můžeme udělat celkem snadno sami z hořčičných semínek
Autor: istock.com Domácí hořčici klasickou plnotučnou i kremžskou bez chemických konzervantů si můžeme udělat celkem snadno sami z hořčičných semínek

Domácí kremžská hořčice

Ingredience

  1. 100 g bílých hořčičných semínek
  2. 100 g černých a/nebo hnědých hořčičných semínek
  3. 300 ml kvasného lihového octa
  4. 6 lžíc medu
  5. 2 lžíce oleje
  6. 1 lžička soli

Příprava

Hořčičná semínka zalijeme vodou a necháme namočená nejméně 12 hodin. Pak scedíme, propláchněte studenou vodou a nahrubo rozmixujeme. Do octa přidáme 200 ml vody, promícháme a nalijeme na semena. Přidáme tekutý med, olej a sůl, dobře promícháme. Hotovou hořčici dáme do čistých skleniček a uchováváme v lednici max. 3 týdny.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás taky zajímat:

Zázračné obklady z lněného semínka

Zázračné obklady z lněného semínka

Jsou malá, ale velmi výživná

Konopné semínko: 4 dobré důvody, proč ho pravidelně jíst

LIBEČEK: Jak vypěstovat přírodní maggi a uvařit poctivou bramboračku

LIBEČEK: Jak vypěstovat přírodní maggi a uvařit si poctivou českou bramboračku

Med: Jak udělat lék proti kašli a upéct slovenské krémeše

Všestranný med: Jak z něj udělat lék proti kašli a upéct domácí krémeše

reklama

Článek je zařazen v: DIY hořčice , domácí hořčice kremžská , domácí hořčice plnotučná , hořčičná semínka , Hořčice setá (Sinapis alba) , hořčičná semínka černá , hořčičná semínka hnědá , hořčičná semínka bílá , hořčice jako lék

reklama

Přečtěte si také