Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte snadno. Zkuste i kremžskou

Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte snadno. Zkuste i kremžskou Zdroj: istock.com
Základem hořčice jsou hořčičná semínka bílá (žlutá), černá nebo hnědá. Koupíme je běžně v marketech nebo obchodech s kořením či zdravou výživou.

Základem hořčice jsou hořčičná semínka bílá (žlutá), černá nebo hnědá. Zdroj: istock.com
Bílá hořčice
Světlá kulatá semena jsou plody hořčice seté neboli bělohořčice setá (Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine po rozdrcení. Jsou především surovinou k výrobě plnotučné hořčice, používají se také jako koření při konzervaci zeleniny, hub, masa a ryb.
Černá hořčice
Černá semena, plody brukve černé (Brassica nigra), jsou větší než bílá, mají velmi ostrou, palčivou chuť. Nechybí ve většině kari koření a kremžské hořčici.
Hnědá hořčice
Drobná světle hnědá hořčičná semínka, plody brukve sítinovité (Brassica juncea), mají výraznější a silnější chuť než bílá; využívají se zejména v indické kuchyni, a to i při vaření a pečení. Hnědá hořčice tzv. sareptská postupně nahrazuje v kremžských hořčicích hořčici černou.

Černá semena, plody brukve černé (Brassica nigra), jsou větší než bílá, mají velmi ostrou, palčivou chuť. Zdroj: istock.com

Černá semena, plody brukve černé (Brassica nigra), jsou větší než bílá, mají velmi ostrou, palčivou chuť. Zdroj: istock.com
Hořčičná semínka účinky
- Hořčičná semínka jsou zdrojem proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminů A, B, C, E a K, vápníku, železa, draslíku, zinku a selenu.
- V lidovém léčitelství se hořčičné semínko používá při nechutenství, špatné funkci střev a při náchylnosti k zácpě a plynatosti. Příznivě působí na trávení, pomáhá při cukrovce.
- Známé jsou takzvané hořčičné placky – drcená nebo mletá semena ve formě teplého obkladu, která pomáhají léčit revmatické bolesti kloubů a svalů.
- Hořčičný obklad přiložený na prsa podporuje odkašlávání při úporném kašli, je účinný rovněž při rýmě.
- Hořčičná koupel nohou pomáhá, když prochladneme a něco na nás leze.

Světlá kulatá semena jsou plody hořčice seté neboli bělohořčice setá (Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine po rozdrcení. Zdroj: istock.com

Světlá kulatá semena jsou plody hořčice seté neboli bělohořčice setá (Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine po rozdrcení. Zdroj: istock.com
Domácí přírodní hořčice
Ingredience
- 200 g semen hořčice bílé
- 400 ml vinného nebo jablečného octa
- 200 ml suchého bílého vína
- asi 1 lžička soli
- 2 lžičky cukru nebo 3 lžičky medu
Příprava
- Smícháme ovocný ocet a bílé víno. Směsí zalijeme hořčičná semínka a necháme asi 3 hodiny nabobtnat (klidně i přes noc).
- Pak semena tyčovým mixérem rozmixujeme – strukturu pasty si zvolíme podle sebe, někdo má rád hořčici hladkou, někdo hrubou.
- Hořčičná semínka můžeme také nasucho pomlít či nadrtit nebo použít už koupená mletá semena; pak odpadá mixování.
- Hořčičnou pastu pečlivě promícháme se solí, cukrem nebo medem.
- Chceme-li mít typickou žluotoranžovou hořčici, přidáme do přírodní pasty asi půl lžičky kurkumy.
- Hotovou hořčici naplníme do skleniček a dáme do ledničky; snažíme se zkonzumovat do dvou týdnů.
- Hořčici můžeme i konzervovat: při 85 °C povaříme asi 20 minut.

Domácí přírodní hořčice Zdroj: istock.com
Jak přírodní hořčici ochutit
Základní hořčice se dá ochutit kromě kurkumou, kari kořením, černým pepřem, pomletou chilli papričkou, oreganem, mátou, lisovaným česnekem, strouhaným křenem apod. Záleží na chuti a invenci, vždy ale experimentujeme raději jen s malým množstvím

Domácí hořčice Zdroj: istock.com
Domácí kremžská hořčice
Ingredience
- 60 g bílých hořčičných semínek
- 140 g černých a hnědých hořčičných semínek
- 300 ml kvasného lihového octa
- 6 lžíc medu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
Příprava
Hořčičná semínka zalijeme vodou a necháme namočená nejméně 12 hodin. Pak scedíme, propláchněte studenou vodou a nahrubo rozmixujeme. Do octa přidáme 200 ml vody, promícháme a nalijeme na semena. Přidáme tekutý med, olej a sůl, dobře promícháme. Hotovou hořčici dáme do čistých skleniček a uchováváme v lednici max. 3 týdny.
Zdroje: cs.wikipedia.org, vitalia.cz, fresh.iprima.cz