Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte celkem snadno. Zkuste i kremžskou
Štiplavá hořčice je u nás jednou z nejoblíbenějších pochutin. Má dost specifickou chuť a hodí se k uzeninám, masu i zelenině, do pomazánek, omáček, zálivek a marinád. Domácí hořčici klasickou plnotučnou i kremžskou bez chemických konzervantů si můžeme udělat celkem snadno sami z hořčičných semínek. A pak ji dochutit přesně podle svého gusta kurkumou, kari kořením, chilli papričkou, křenem nebo česnekem.
Základem hořčice jsou hořčičná semínka, známé koření z jednoleté hořčice seté (Sinapis alba). která se pěstuje i v Česku a je příbuzná řepce olejce. Semeno hořčice je kulaté a má štiplavou chuť. Barva semene může být bílá (žlutá), hnědá nebo černá. Koupíme je běžně v marketech nebo obchodech s kořením či zdravou výživou.
Základem hořčice jsou hořčičná semínka bílá (žlutá), černá nebo hnědá. Zdroj: iStock
Bílá hořčice
Světlá kulatá semena jsou plody hořčice seté neboli bělohořčice setá (Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine po rozdrcení. Jsou především surovinou k výrobě plnotučné hořčice, používají se také jako koření při konzervaci zeleniny, hub, masa a ryb.
Černá hořčice
Černá semena, plody brukve černé (Brassica nigra), jsou větší než bílá, mají velmi ostrou, palčivou chuť. Nechybí ve většině kari koření a kremžské hořčici.
NENECHTE SI UJÍT: Semena černé hořčice jsou malý zázrak. Hořčičná placka mírní kašel a bolest kloubů
Hnědá hořčice
Drobná světle hnědá hořčičná semínka, plody brukve sítinovité (Brassica juncea), mají výraznější a silnější chuť než bílá; využívají se zejména v indické kuchyni, a to i při vaření a pečení. Hnědá hořčice tzv. sareptská postupně nahrazuje v kremžských hořčicích hořčici černou.
Hořčičná semínka účinky
- Hořčičná semínka jsou zdrojem proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminů A, B, C, E a K, vápníku, železa, draslíku, zinku a selenu.
- V lidovém léčitelství se hořčičné semínko používá při nechutenství, špatné funkci střev a při náchylnosti k zácpě a plynatosti. Příznivě působí na trávení, pomáhá při cukrovce.
- Známé jsou takzvané hořčičné placky – drcená nebo mletá semena ve formě teplého obkladu, která pomáhají léčit revmatické bolesti kloubů a svalů.
- Hořčičný obklad přiložený na prsa podporuje odkašlávání při úporném kašli, je účinný rovněž při rýmě.
- Hořčičná koupel nohou pomáhá, když prochladneme a něco na nás leze.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pěstujte šalvěj hispánskou. Budete mít krásnou květinu a hlavně vlastní chia semínka
Domácí přírodní hořčice
Ingredience
- 200 g semen hořčice bílé
- 400 ml vinného nebo jablečného octa
- 200 ml suchého bílého vína
- asi 1 lžička soli
- 2 lžičky cukru nebo 3 lžičky medu
Příprava
- Smícháme ovocný ocet a bílé víno. Směsí zalijeme hořčičná semínka a necháme asi 3 hodiny nabobtnat (klidně i přes noc).
- Pak semena tyčovým mixérem rozmixujeme – strukturu pasty si zvolíme podle sebe, někdo má rád hořčici hladkou, někdo hrubou.
- Hořčičná semínka můžeme také nasucho pomlít či nadrtit nebo použít už koupená mletá semena; pak odpadá mixování.
- Hořčičnou pastu pečlivě promícháme se solí, cukrem nebo medem.
- Chceme-li mít typickou žluotoranžovou hořčici, přidáme do přírodní pasty asi půl lžičky kurkumy.
- Hotovou hořčici naplníme do skleniček a dáme do ledničky; snažíme se zkonzumovat do dvou týdnů.
- Hořčici můžeme i konzervovat: při 85 °C. Povaříme ji asi 20 minut.
Domácí přírodní hořčice Zdroj: iStock
Jak přírodní hořčici ochutit
Základní hořčice se dá ochutit kurkumou, kari kořením, černým pepřem, pomletou chilli papričkou, oreganem, mátou, lisovaným česnekem, strouhaným křenem apod. Záleží na chuti a invenci, vždy ale experimentujeme jen s malým množstvím.
Domácí kremžská hořčice
Ingredience
- 60 g bílých hořčičných semínek
- 140 g černých a hnědých hořčičných semínek
- 300 ml kvasného lihového octa
- 6 lžíc medu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
Příprava
Hořčičná semínka zalijeme vodou a necháme namočená nejméně 12 hodin. Pak scedíme, propláchněte studenou vodou a nahrubo rozmixujeme. Do octa přidáme 200 ml vody, promícháme a nalijeme na semena. Přidáme tekutý med, olej a sůl, dobře promícháme. Hotovou hořčici dáme do čistých skleniček a uchováváme v lednici max. 3 týdny.
Zdroje: cs.wikipedia.org, vitalia.cz, fresh.iprima.cz