Cukrovka trápí i kočky a psy. Jak diabetes u zvířat poznat a léčit?

Diabetes je u lidí rozšířené onemocnění. Ale i kočičky a pejskové trpí diabetem. Uvádí se, že až jedna z 200 koček a jeden ze 300 psů má cukrovku. Jak poznáte, že má vaše kočka nebo pes diabetes? Naštěstí existuje účinná léčba, přesto zvíře s diabetem potřebuje ohledy a péči stejně jako nemocný člověk.

Základem každé úspěšné léčby, tedy i diabetu u zvířat, je přesná diagnóza. Tu samozřejmě správně určí pouze veterinární lékař. K němu je třeba neprodleně zajít, pokud si všimnete některého z následujících příznaků:

  • nadměrná žíznivot a močení
  • zvíře jí málo nebo naopak má zvýšenou chuť k jídlu a přitom paradoxně hubne
  • slabé zadní nohy u koček
  • zakalené oči u psů
  • deprese a únava
  • časté zvracení
  • obezita

Pokud veterinář usoudí, že by váš mazlíček mohl mít diabetes, provede analýzu moči. Pokud bude výsledek analýzy moči pozitivní, udělá krevní test pro potvrzení hyperglykémie a další laboratorní testy. Když se u vašeho domácího mazlíčka diabetes potvrdí, snažte se zachovat klid a nepodléhejte panice. Cukrovku je totiž možné mít pod kontrolou.

Příčiny diabetu psů a koček

Problémy způsobuje nedostatek inzulínu v krvi nebo neschopnost ho zpracovat. „U zdravého zvířete je inzulín produkován buňkami slinivky břišní a díky němu je v celém těle udržována normální hladina krevního cukru,“ vysvětluje veterinářka MVDr. Karolína Laro Gjergjani ze zbraslavské veterinární kliniky. „U nemocných zvířat dochází ke vzniku snížené sekrece inzulínu (například při zánětu slinivky) nebo k rezistenci tkání vůči němu (například vlivem obezity, při dlouhodobém užívání kortikosteroidů, při hormonálních dysbalancích po hárání fen nebo při tzv. Cushingově syndromu). Jelikož takto nemocné zvířátko netvoří dostatek hormonu inzulínu, aby hladina cukru v krvi nebyla příliš vysoká, nebo neumí svůj inzulín plně využít, je nutné ho dodávat.“

Léčba diabetu psů a koček

Zvířátka je nutné včas a správně léčit. Léčba je většinou doživotní, podobná jako u lidí. Pro zvířata jsou určeny speciální inzulíny s jinou, menší koncentrací účinné látky, umožňující přesnější dávkování. Doktorka Laro Gjergjani to popisuje: „Inzulín se aplikuje většinou dvakrát denně drobnými injekčními stříkačkami do kožíšku, o kterých zvířátko většinou ani neví, nebo pomocí speciálních inzulínových per. Dávkování je vždy individuální a k nastavení správné dávky jsou minimálně zpočátku léčby nutné časté kontroly hladiny krevního cukru. Většina majitelů se zprvu injekční aplikace obává, ale velmi rychle si na to zvyknou a zařadí tuto činnost do běžné denní rutiny.”

Cílenou léčbou cukrovky výrazně prodlužujeme zvířecím mazlíčkům život. „Neléčením nebo nesprávným léčením zvířete s diabetem by ho čekal bohužel nešťastný konec,“ varuje veterinářka.

Životní styl diabetika

Klíčem k dlouhodobému udržení zdravého životního stylu diabetických zvířat je kromě aplikace inzulinových injekcí, důsledné podávání vhodné stravy každý den ve stejnou dobu, vhodný a pravidelný pohyb, sledování a zaznamenávání příjmu vody a krmiva, výdeje moči, tělesné hmotnosti a hladiny glukózy.

Pozor na hypoglykémii

Hypoglykemie se projevuje jako abnormální hlad, zvýšená úzkost, únava, svalové křeče až záškuby, v těžkých případech až ztráta vědomí. Jedná se o stav, kdy hladina cukru v krvi je nižší než normální hladina, což má za následek, že mozek nedostává dostatek glukózy, což může vést k závažným zdravotním problémům.

Pokud rozeznáte příznaky hypoglykemie, okamžitě vyhledejte veterináře. „Jako rychlou první pomoc můžete podat cukrový roztok nebo včelí med. Po pár minutách se stav obvykle zlepší,“ doplňuje veterinářka a pokračuje: „Hypoglykémie se může objevit při několika různých situacích. Může nastat, pokud svému zvířeti podáte příliš mnoho inzulínu nebo pokud vynecháte nebo odložíte jeho krmení, nebo třeba jen změníte stravu nebo poměr jeho krmiva. Pravděpodobnost hypoglykémie zvyšují i další choroby, infekce a podobně. K tomuto závažnému stavu může dojít také při změně intenzity fyzické zátěže nebo při interakci s jinými léky.“

Zdroje: veterinářka MVDr. Karolína Laro Gjergjani, zdravezvire.cztrendyzdravi.cz, cs.wikipedia.org,


Přečtěte si také