Zahrada

28. dubna 2022 07:00

Radka Wallerová

Galerie balkonových zahrádek: Jaké květiny, zeleninu či bylinky zde pěstovat

Už roky toužíte po zahrádce, ale pořád bydlíte v městském bytě? Osázejte parapety, balkony nebo terasy - někdy se například můžete domluvit se sousedy a pěstovat něco na společných balkonech v mezipatrech starších domů. A nakonec, osázet balkon můžete, i když bydlíte v rodinném domě. Jak na to?

Je jen na vás, jak intenzivně se do balkonového zahradnictví pustíte a kolik toho tam budete chtít vysít nebo vysázet. Na balkoně nebo terase můžete úspěšně pěstovat menší druhy zeleniny, různé květiny a samozřejmě bylinky. Vyhněte se výsadbě mohutnější zeleniny, jako jsou třeba dýně, které vyžadují pro svůj růst více místa a také spoustu vody.

Co všechno by vám na balkoně mohlo dobře růst, aniž by to vyžadovalo přehnanou péči?

Listová zelenina: Zelenina jako hlávkový salát, špenát a kapusta vám porostou dobře, jen zvažte, že se vám jich na balkon nebo terasu vejde jen poměrně málo; skvělou volbou jsou v tomto případě stěny například z palet, na které umístíte truhlíky v několika řadách nad sebou.

Bylinky: Bazalku, oregano, rozmarýn a tymián lze snadno pěstovat i na balkónové bylinkové zahrádce - od jara do podzimu můžete sklízet čerstvé listy, jak je potřebujete k dochucení jídla.

Keřová zelenina: Rajčata, paprika a některé druhy fazolí dobře rostou v květináčích na balkóně nebo verandě.

Vinná réva: Chcete-li využít vertikální prostor na malém balkoně, zkuste k pěstování vinné révy použít vertikální mřížku nebi dokonce zábradlí balkonu.

Popínavky: Hrách, fazole a dokonce i mučenka jsou pro malou balkonovou zahrádku ideální.

Pozor, i na balkoně nebo terase musíte dodržovat běžná zahradnická pravidla. Zajistěte dostatek přímého slunečního světla, zvažte zakrytí půdy v květináčích mulčem a pravidelně rostliny zalévejte. Na balkoně nebo terase můžete zároveň umístit malý kompost na kuchyňské zbytky, ať už si ho vyrobíte sami nebo ho koupíte hotový.

Pokud vám jde především o zeleninu, zvažte pořízení kontejnerů, které jsou vlastně obdobou vyvýšených záhonů. Jejich výhodou mimo jiné je, že se do nich vejde více hlíny, takže udrží lépe vlhkost. Navíc se k nim nebudete muset tolik ohýbat, pokud zvolíte nějaký model na podstavci.

K pěstebním kontejnerům lze zároveň snadno připevnit mřížky, které poskytnou rostlinám lepší oporu, než jednotlivé tyčky, ocení to například rajčata a samozřejmě fazole či jiné popínavé druhy. Na květiny a bylinky použijte různé druhy květináčů a truhlíků.

Chcete mít na terasy či balkoně něco extra? Poslední dobou jsou trendy rostliny s kmínkem, zasazené v květináčích, které připomínají malé stromky. Mezi nejhezčí patří například lilek, kejklířka, muškát - ano, skutečně existují druhy s kmínky, lantana či pařížská kopretina. Na kmínku můžeme pěstovat i vyšší exotické druhy, jako jsou marhaníky, fíkovníky nebo bouganvilea. Ke krásným rostlinám připomínajícím malý strom patří i stromkové růže a azalky.

Kvetoucí stromečky vyžadují náležitou péči. Začíná už správnou volbou nádoby, která by měla být tak těžká, aby ji vítr neskácel. Nezapomeňte na drenáž na dně květináče, aby voda mohla odtékat. Zálivka by měla přijít k patě kmínku a musí probíhat pravidelně, stejně jako hnojení.

Na zimu myslete předem

Zatímco listová zelenina a mnohé bylinky jsou jen sezónní záležitostí, jiné rostliny jsou víceleté. Některé z nich by ale nepřežily zimu venku, a proto je potřeba je na podzim před příchodem mrazů umístit dovnitř. Ideálně někam, kde budou moci přečkat období vegetačního klidu. Znamená to, že budou potřebovat světlo, ale teplotu jen třeba mezi deseti a patnácti stupni. Zvažte proto předem, než se rozšoupnete v zahradnictví, zda je budete mít kam dát - v panelákovém obývacím pokoji by mnoha z nich moc dobře nebylo.

Zdroje: https://www.masterclass.com/articles/how-to-grow-a-balcony-garden#4-tips-for-balcony-gardening; https://prima-receptar.cz/zamilujte-si-prekrasne-kvetouci-rostliny-na-kminku/


Přečtěte si také