Čerstvé bylinky hned po ruce? Udělejte záhon z bylin, které v kuchyni nejvíc používáte

Byliny krásně voní, pěkně vypadají, jsou dobré i zdravé, a tak patří do každé zahrady. Však co je příjemnějšího, než si moct každý den vychutnat čerstvé bylinky a mít je pořád po ruce. Založte si proto smíšený záhon bylin, které v kuchyni nejvíc používáte. A my vám řekneme, jak do toho.

Jak začít s bylinkovým záhonem

  • Nejprve musíte na zahradě vybrat slunné a chráněné místo. Pamatujte, že žádná z bylinek neporoste v přemokřené zemině, všechny preferují dobře odvodněné půdy. A pak a můžete se do založení záhonu pro kuchyňské byliny pustit.
  • Záhon s kuchyňskými bylinkami by měl mít zhruba 10 metrů čtverečních, aby z něj bylo pořád co sklízet.
  • Pro vysazení sazenic nebo vysetí semen prvních bylin je velmi důležité mít plán a udržovat na záhoně určité uspořádání. Plochu budoucího záhonku rozvrhněte podle toho, jaké byliny a jak často používáte.
  • V jednotlivých částech záhonu je místo pro různé bylinky. Pěstujte je nejlépe tematicky uspořádané – například v jedné řadě nebo ve čtvercích či obdélnících kuchyňské zelené koření, v další aromatické byliny na přípravu nápojů, olejů a octů, jinde jedlé květy apod.
  • Nejdůležitější je, aby bylinky vysazené blízko sebe dobře rostly a nedusily se navzájem. Díky svému středomořskému původu bylinky jako saturejka, oregano, rozmarýn, bazalka,  šalvěj či tymián vyhledávají slunná místa s chudší půdou a nemají rády mokro. Byliny jako kopr, petrželka, pažitka, libeček nebo máta naopak nejsou až tolik závislé na slunečním svitu a preferují na živiny bohatší, mírně vlhké půdy.
  • Je nutné, aby víceleté byliny měly dostatečný prostor pro svůj růst a jednoleté měnily své stanoviště tak často, jak je to možné.

Tipy, jak připravit bylinkový záhon

  1. Když máte vybrané místo, je nutné záhon dobře připravit, to znamená zrýt (zvláště, když máte těžší půdu), staré kořeny, kamínky a další nečistoty odstranit, zeminu vylepšit vyzrálým kompotem (těžké půdy i pískem) a záhon pečlivě uhrabat.
  2. Byliny jsou užitečné a krásné, ale mají tendenci neuspořádaně bujet, pokud jim to dovolíte. Chcete-li udržet tvar záhonu dlouhodobě, pomohou ohrady a obruby.
  3. Oblíbené jsou obruby z přírodních kamenů, protože vydrží dlouho a navíc kameny zadržují hodně tepla a pomalu ho předávají do půdy tak, jak to mají rády hlavně středomořské bylinky.
  4. Tradiční jsou ohrady ze dřeva. Aby byly trvanlivé, zvolte fošny nebo prkna z modřínu nebo dubu.
  5. Jako obruba záhonu může posloužit také nízké pletivo, které je flexibilní a dostupné.
  6. Nejvhodnější jsou ale živé ploty z bylin, například ze smilu italského, levandule, šalvěje, tymiánu, routy vonné, šanty kočičí nebo yzopu lékařského, které jsou podle druhu vysoké 40 až 80 cm. Ovšem bylinkové živé ploty musíte pravidelně stříhat, aby byly hezké. Nízké živé ploty snižují erozi půdy a vytváření příznivé mikroklima pro ostatní bylinky.
  7. Mezi bylinami nezapomeňte udělat cestičky, abyste se ke všem rostlinám snadno dostali ať už při sklizni, tak při setí či výsadbě nových rostlin, kypření, pletí či zalévání. V bylinkovém záhoně můžete na pěšinky použít mulč, štěrk, kameny či dřevo.

Jaké kuchyňské bylinky pěstovat

Každý, kdo rád vaří, se bez neobejde bez základních kuchyňských bylin. Jsou aromatické a zdravé a ne bezdůvodně jsou léčivé a často jedny a ty samé. Většinu kuchyňských bylinek upotřebíte jako zelené koření, a proto by měly být snadno přístupné.

K našim klasickým kuchařským bylinám patří zejména:

Na rodinný záhonek s bylinkami patří také středomořské koření, hlavně:

Aromatické bylinky mají své místo na záhonu pro rostliny vhodné na přípravu teplých a studených nápojů, domácích olejů a octů apod. Jsou to například:

Nezapomeňte ani jedlé květy. Jsou krásné a taky dobré a jejich použití v salátu nebo v nápoji je pastva pro oči. Jedlé květy mají :

Jak si doma předpěstovat šalvěj, rozmarýn, majoránku a tymián najdete zde.

Zdroj: Bylinková zahrádka (Burkhard Bohne), plantura.garden


Přečtěte si také