Jak se staví sen

8. února 2023 12:26

Komerční sdělení , Simona Sedláčková

Jak opticky zvětšit malý byt? Využijte hru světel i barev

Trápí vás stísněné prostory a malý byt? Poradíme vám několik tipů a triků, jak si bydlení alespoň trošku opticky zvětšit.

Hra se světlem

Jedním z nejlepších triků, jak malou místnost opticky zvětšit, je správná kombinace barev. Pokud toužíte po iluzi většího prostoru, volte co nejsvětlejší barvy na zeď. Naopak se vyhněte tapetám s velkými nápadnými a tmavými vzory. Nábytek zkuste pořídit co nejvíce prostorově úsporný a raději sáhněte po bílém. Naopak zapomeňte na masivní dřevěné stoly a skříně.

Nezapomínejte také na správné a pořádné osvětlení. V každém pokoji byste měli mít jedno hlavní světlo, ale určitě tím nekončete. Prostor doslova rozsvítíte bodovými žárovkami, které zapracujete do stropu nebo do podlahy, skvělým pomocníkem jsou také LED pásky nalepené třeba na nábytek. Vždy volte světlo bílé – studené, nikoli oranžové – teplé.

Teplé a studené barvy

Studené barvy, mezi které patří modrá, fialová a tmavší odstíny zelené, jsou klidné a skvěle slouží při optickém rozšíření nebo zvětšení prostoru.

Teplé barvy, jako je žlutá, oranžová a červená, pokoj zmenšují, takže ty nebrat. Ale! Barevná kombinace bílé a žluté prosvětluje celý pokoj a opticky jej zvětšuje.

Bílý strop pak dodá dojem volnosti a otevřenosti. Pokud tedy potřebujete strop opticky zvýšit, vymalujte stěny do výšky cca 15 cm pod stropem. Vrchní pás stěny namalujte stejnou světlou barvou jako strop.

Minimalismus ruku v ruce s víceúčelovostí

Je naprosto logické, že jakmile uberete v místnosti nábytek, okamžitě opticky i reálně vznikne více prostoru. Proto při zařizování myslete na to, abyste mohli jednu věc použít hned na několik způsobů. Barový stolek může mít i úložný prostor stejně tak jako gauč nebo postel. Stejně může být stůl vyklápěcí rovnou ze zdi, a pokud je zrovna složený, může sloužit jako věšák. Dnes není výjimkou ani například dětský psací stůl, který se na noc rozloží na postýlku, a z komody se zásuvkami můžete vytáhnout pohodlné sedáky i praktický stolek k podávání snídaně.

Co můžete, zavěste

Další chytrou vychytávkou jsou například rostliny zavěšené v květináčích, které jsou přidělané ke stropu. Stolek pod televizí lze také připnout na zeď a určitě si připevněte na stěnu i poličky na knihy a další dekorace. S těmi ale šetřete, byt vám sice zútulní, ale také bohužel zmenší.

Kde na to vzít?

Raiffeisen stavební spořitelna nabízí REKOpůjčku, tedy úvěr až do výše 1 500 000 korun bez zajištění. Půjčte si třeba 250 000 korun a měsíční splátkou od 1 700 korun.

Pokud vám nevadí si na vysněnou rekonstrukci chvíli počkat, můžete využít třeba stavební spoření od Raiffeisen stavební spořitelny, která aktuálně nabízí zhodnocení až 7,69 % p.a.

Zdroj: Prima FTV

Sdílejte článek
Štítky stůl bydlení JSSS nábytek Raiffeisenbank stavební spořitelna

Přečtěte si také