Jak se staví sen

18. ledna 2023 07:00

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Bezbariérový domov pro vážně nemocnou holčičku

Jak se staví sen - extra (2) - upoutávka

Mladí rodiče Tomáš s Annou to nemají lehké. Jejich dcera Aninka trpí vzácným onemocněním a vyžaduje nepřetržitou péči. Novou energii do jejich života by mohla přinést velká proměna domu na bezbariérový. Zvládnou naši designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný v šibeničním termínu předělat jednu místnost nebo snad dvě, tři, čtyři? Premiérový díl pořadu Jak se staví sen uvidíte v pátek 20. ledna ve 22.00 na Primě.

Tomáš s Annou jsou stateční mladí rodiče, s nimiž se osud nemazlil. Oba dva mají několik specifických chromozomů, které mají za následek genetickou vadu plodu. O tom bohužel ani jeden neměl tušení a těhotenství probíhalo normálně. Narodila se jim dcera, která trpí vzácným genetickým onemocněním. Aninka vyžaduje nepřetržitou péči a pro rodiče je těžké vyrovnat se s její diagnózou i nemilou prognózou.

Manželé spolu dříve hodně jezdili ven a po výletech – dnes jsou jejich procházky spíše nahodilé, jelikož Aninku to nebaví a při dlouhém sezení ji vše bolí. Celou situaci s dcerou zvládají relativně dobře, chtějí pro dcerku jen to nejlepší, oba ale musí na sobě pracovat. Tomáš si dělá kurz osobního asistenta. Nemoc život mladého páru velmi ovlivňuje, všechno se přizpůsobuje dceři a jejím potřebám. Jen výjimečně mohou být spolu někde sami, když hlídá babička.

Život se mladým rodičům obrátil naruby

Dům koupili, když byla Anna v devátém měsíci těhotenství. Na dům si vzali hypotéku, udělali kuchyň, nastěhovali se se starým gaučem a osobními věcmi. Než se Aninka narodila, stačili se jen trochu zabydlet. Nemohli tušit, jak se jim po porodu život obrátí naruby, takže dům je v takovém stavu, v jakém byl, když se nastěhovali.

Největší přání: bezbariérová koupelna

Přízemí domu má podlahy v různých výškách, proto by je potřebovali sjednotit do jedné, aby se zde dalo pohybovat na vozíčku, což pomůže dceři s částečnou samoobslužností. Manželé se shodli, že největší pomoc by pro ně byla bezbariérová koupelna. V rekonstrukci jim jde o to, aby bylo vše funkční pro Aninku, v designu nejsou nároční. Líbí se jm venkovský a chalupářský styl, Anna má ráda staré věci.

Poradit si s bezbariérovým prostorem, a ještě ho designově vymazlit – na to jsou machři designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný. Jak se jim to povedlo, sledujete v pátek 20. ledna od 22:00 na Primě.

Na předchozí epizody pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Sdílejte článek
Štítky koupelna těhotenství domov Raiffeisenbank designér TV Prima

Přečtěte si také