Jak se staví sen

17. února 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Úžasná proměna starého domu odráží klasický venkovský styl

Paní Jana to v životě nemá snadné, přišla o syna i rodiče a pak onemocněla rakovinou. Žije sama ve starém domě po rodičích, je v invalidním důchodu, takže na větší opravy jí peníze nezbývají. Nejvíc ze všeho by si přála novou kuchyň. Podařilo se zkušeným designérkám Haně Šmejkalové a Jaroslavě Hájkové splnit Janino přání a vykouzlit jí opět úsměv ve tváři?

Jana si nejvíc přála novou kuchyň

Paní Jana žije sama ve starém domě po rodičích a finance na opravy jí nezbývají. Nejvíc by si přála zrekonstruovat kuchyň, moc by se jí líbila ve světlých barvách, ale nechala to na designérkách. Výměnu by potřebovaly i elektrické rozvody a nábytek, který je v domě ještě po rodičích.

Jak se podařilo designérkám pořadu Jak se staví sen Haně Šmejkalové a Jaroslavě Hájkové splnit Janě přání, na to se podívejte v galerii v úvodu článku.

Život ve starém domě

Sympatická žena neměla lehký život. Je jedináček a matka k ní měla velmi odměřený vztah, tatínek brzy těžce onemocněl a zůstal upoutaný na lůžku. Starala se o něj se svým synem, který kvůli tomu odešel ze zaměstnání. V roce 2015 přišla rána: Janin syn náhle zemřel na oboustranný zápal plic v pouhých jednatřiceti letech. Od toho dne zůstala Jana doma, odešla z práce, aby se teď mohla starat o svého nemocného otce. Když zemřeli rodiče, zůstala v domě úplně sama. Navíc jí po matce zůstaly dluhy, kvůli kterým se dostala do insolvence a málem přišla o dům. Vše splatila ze svého nízkého platu. Není divu, že to neuneslo Janino zdraví a onemocněla. Loni prodělala onkologickou operaci žaludku a vše naštěstí vypadá na dobré cestě, ale je v invalidním důchodu.

Proměna starého domu paní Jany očima designérek Hany Šmejkalové a Jaroslavy Hájkové

Na první pohled na nás dům paní Jany působil sice starým, ale udržovaným dojmem, stejně jako interiér, který bude potřeba omladit, zmodernizovat a učesat. Při bližším zkoumání se ale ukázalo, že jsou zde poměrně zásadní problémy, které by nám mohly proměnu úplně zhatit

Navíc jsme si hodně lámaly hlavu, jestli bychom přece jenom nemohly něco udělat s celkovou dispozicí, aby se přes ložnici nemuselo chodit do kuchyně. To se ale bohužel ukázalo vzhledem k omezenému času jako nerealizovatelné. Takže jsme se nakonec rozhodly pracovat s tím, co máme, a vytvořit příjemné prostředí pro život i s původním uspořádáním.

Zásadní problémy proměny

Chybějící voda a odpad v kuchyni, původní elektroinstalace, do které se elektrikáři báli vůbec zasáhnout, nebo stěny a stropy křivé tak, že posadit k nim kuchyňskou linku bylo skoro nemožné.

Největším problémem byla chybějící voda a odpad v kuchyni. To se ale nakonec díky ochotné pomoci sousedů podařilo relativně rychle a celkem bezbolestně vyřešit. Velkou výzvou byly stávající dveřní otvory v nosných stěnách, které nešly rozměrově přizpůsobit, a musely jsme tedy hledat řešení, jak zachovat alespoň stávající šířku průchodu při osazení nových zárubní. A kdybychom měly dostatek času, celý prostor by si určitě zasloužil kompletní přeštukování stěn i stropů, aby se povrchy srovnaly.

Interiér ve venkovském stylu

Pro paní Janu jsme zvolily interiér ve venkovském stylu. Inspirovala nás celá řada klasických prvků, které doma měla, jako třeba staré malované kořenky nebo kolovrátek. Jako jeden z hlavních motivů jsme zvolily dekorativní dlažbu, kterou jsme použily ve vstupní chodbě, ale také jako obklad za kuchyňskou linku.

Kovový motiv mědi

Jako spojovací prvek se pak celým interiérem táhne kovový motiv mědi, která k venkovu patří. A to jak třeba na detailech v kuchyni, tak na svítidlech anebo v podobě dominantní stěrky na stěnách ve vstupní chodbě a v obývacím pokoji.

Nový nábytek

Rovněž nábytek jsme vybíraly tak, aby ladil s velmi teplými tóny mědi a odrážel klasický styl venkova bez toho, aby byl otrocky rustikální. Objevují se na něm tak prvky přírodního dřeva, béžovošedé barvy a drobných černých detailů, které nás oklikou vracejí zpět k motivu na keramické dlažbě. Z původního vybavení nezůstalo skoro nic, zachovaly jsme pouze velmi praktický nábytek ve vstupní chodbě domu. Zajímavým prvkem v interiéru je potom osvětlená kamenná stěna za TV, která byla velkým snem majitelky domu.

Podívejte se na záběry ze zákulisí dnešní epizody Jak se staví sen:

Na celou epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna


Přečtěte si také