Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Klouzky: Bez výjimky jedlé a dobré podzimní houby

Klouzky se hlavně na podzim vyskytují ve velkém množství v jehličnatých lesích. Někdo je sbírá a jí rád, jiný je opovržlivě přehlíží, protože klobouk většiny druhů klouzků je pokrytý vrstvou slizu. Byla by ale věčná škoda klouzky neobohatit svůj jídelníček a neprominout jim tuhle vadu na kráse, kterou stokrát přebijí jejich výhody. Třeba to, že s žádným z klouzků nemůžeme šlápnout vedle, všechny bez výjimky jsou jedlé a velmi chutné. Mezi nejznámější patří hnědý klouzek obecný, nejhezčí je žlutooranžový klouzek sličný či modřínový, štěstí určitě budeme mít hojný na plavohnědý klouzek kravský. A jestli nevíte, co s klouzky v kuchyni, máme pro vás několik tipů a receptů. A taky poradíme, jak klouzky efektivně zbavit slizu.
Vydáno: 12.09.2019
Klouzky: Stoprocentně jedlé a dobré podzimní houby
Autor: istock.com Klouzky: Stoprocentně jedlé a dobré podzimní houby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nejznámější: klouzek obecný

Klouzek obecný (Suillus luteus), lidově např. loupák, máselník čipodborůvka, roste hojně ve skupinách na světlých místech v borových lesích, na loukách u lesa, v parcích a zahradách vždy v blízkosti borovic. Za příznivých podmínek se objevuje po deštích už v květnu a roste až do listopadu.

Klouzek obecný (Suillus luteus), lidově např. loupák, máselník, podborůvka
Autor: istock.com Klouzek obecný (Suillus luteus), lidově např. loupák, máselník, podborůvka

Jak klouzek obecný vypadá

Poznáme ho podle čokoládově hnědého, ve stáří až žlutohnědého klobouku, drobných žlutých až žlutoolivových rourek a válcovitého, bělavého až hnědavého třeně, v mládí je spojen třeň s kloboukem závojem, který se brzy roztrhá a vytváří na třeni hnědofialový prsten. Dužina je bělavá až bledě žlutá. Plodnice dosahují až 12 cm v průměru klobouku, který je za vlhka silně lepkavý, za sucha lesklý, pokožka klobouku jde velmi dobře sloupnout. Bývá dost často červivý.

Klouzek obecný poznáme ho podle čokoládově hnědého, ve stáří až žlutohnědého klobouku
Autor: istock.com Klouzek obecný poznáme ho podle čokoládově hnědého, ve stáří až žlutohnědého klobouku

Nejhezčí: klouzek sličný

Klouzek sličný (Suillus grevillei či Boletus grevillei) nebo taky klouzek modřínový, lidově např. podmáslík a loupáček, roste v listnatých a smíšených  lesích, hlavně na jejich okrajích a podél cest. Najdeme ho především pod modříny a v jejich okolí, často v početných shlucích; za příznivého počasí ho bývá takové množství, že všechny ani nestačíme vysbírat.  Roste od června až do listopadu, nejhojněji počátkem podzimu.

Klouzek sličný (Suillus grevillei či Boletus grevillei) nebo taky klouzek modřínový, lidově např. podmáslík a loupáček
Autor: istock.com Klouzek sličný (Suillus grevillei či Boletus grevillei) nebo taky klouzek modřínový, lidově např. podmáslík a loupáček

Jak klouzek sličný vypadá

Klouzek sličný je nevelkou, přesto masitou houbou s nepřehlédnutelným oranžovým, žlutooranžovým až cihlově žlutým kloboukem. Povrch klobouku, který má v průměru jen 3–12 centimetrů, je hladký, za sucha lesklý, za vlhka hoděn slizký. Třeň má také žlutý, pokrytý jemnými, rezavě nahnědlými zrníčky, v mládí je spojený s kloboukem charakteristickým žlutým závojem, který se brzy trhá a zanechává na třeni prsten. Jde o jeden z nejchutnějších klouzků, který nebývá tak často červivý jako klouzek obecný.

Klouzek sličný je nevelká houba s oranžovým, žlutooranžovým až cihlově žlutým kloboukem
Autor: istock.com Klouzek sličný je nevelká houba s oranžovým, žlutooranžovým až cihlově žlutým kloboukem

Nejhojnější: klouzek kravský

Klouzek kravský (Suillus bovinus), lidově např. kravinec, plička a švec, je navzdory druhovému jménu dobrá jedlá houba, vyskytující se v písčitých borových lesích, dává přednost spíše mladším lesním porostům a chudým, kyselejších půdám. Často roste mezi borůvčím či vřesem od srpna do října velmi hojně v početných skupinách.

Klouzek kravský (Suillus bovinus), lidově např. kravinec, plička či švec
Autor: istock.com Klouzek kravský (Suillus bovinus), lidově např. kravinec, plička či švec

Jak klouzek kravský vypadá

Klouzek kravský poznáme podle klobouku žemlové, plavohnědé až okrově oranžové barvy a nápadně velkých a protáhlých rourek na jeho spodku. Klobouk nebývá tak slizký jako u klouzků sličného a obecného a jde i hůře sloupnout. Okrová dužina je tuhá, pružná a po uvaření je míně nafialovělá.

Klouzek kravský poznáme podle klobouku žemlové barvy a nápadně velkých a protáhlých rourek
Autor: istock.com Klouzek kravský poznáme podle klobouku žemlové barvy a nápadně velkých a protáhlých rourek

Prima tip: jak klouzky zbavit slizu

Klouzky mnozí houbaři zbytečně zatracují pro jejich dost pracné zpracování v kuchyni. Klobouk většiny druhů klouzků je totiž pokrytý slizkou pokožkou, která bývá často znečištěna od jehličí a jiných nečistot. Slizkou vrstvu klouzků je nejlépe sloupnout hned v lese a domů si přinést krásně čisté houby. Ušetříme si tak práci, v opačném případě se nalepí na lepkavý povrch ještě více špíny a čištění doma bude o to pracnější. Čištění kluzkých, slizkých a poměrně malých plodnic může být nevděčný úkol; částečně nám pomůže speciální houbařský nůž se štětečkem a čisticími ozuby na hřbetu čepele. Někdo klouzky neloupe vůbec, povrch jen otře vlhkým hadříkem nebo houbičkou.

Klobouk většiny druhů klouzků je pokrytý slizkou pokožkou, která bývá často znečištěna
Autor: istock.com Klobouk většiny druhů klouzků je pokrytý slizkou pokožkou, která bývá často znečištěna

Co s klouzky v kuchyni

Klouzky patří k chuťově atraktivním houbám, v kuchyni obzvláště vítaným a ceněným. Klouzek je dobře stravitelná houba,  je vynikající ve všech běžných houbových pokrmech (smaženice, polévky, omáčky), výborně se doplňuje s masem, Lze ho přidávat do nádivek, leča i slaných koláčů. Jeho specifická „klouzavá“ konzistence ho přímo předurčuje do smetanového rizota. Špatně se suší, o to lépe se však hodí do octového nálevu a jiných sladkokyselých nálevů. Ve směsi, třeba v klasické smaženici, je vhodné kombinovat je s houbami tvrdšími a suššími, např. s holubinkami. Klouzky obecný i sličný patří k nejchutnějším druhům klouzků, mají příjemnou chuť a jsou všestranně použitelné. Klouzek kravský se nejlépe se hodí do směsí, mladé plodnice jsou fantastické v octovém nálevu.

Specifická „klouzavá“ konzistence klouzků je přímo předurčuje do smetanového rizota
Autor: istock.com Specifická „klouzavá“ konzistence klouzků je přímo předurčuje do smetanového rizota

Prima recept: klouzkové halušky

Kdo chce okusit něco originálnějšího, může si připravit klouzkové halušky. Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a trochu na kostičky pokrájené prorostlé slaniny, stačí jen malé množství, ať nedominuje nad houbami!!! Restujeme dozlatova, pak přidáme na větší kousky pokrájené klouzky, kmín a bílý pepř. Podusíme do změknutí, přidáme sladkou smetanu na vaření, prohřejeme a sejmeme z plotýnky. Nakonec do omáčky rozdrobíme brynzu – už nevaříme! Osolíme podle chuti. Promícháme s horkými haluškami a na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany.  

Článek je zařazen v: klouzky , Klouzek sličný (Suillus grevillei či Boletus grevillei) , Klouzek obecný (Suillus luteus) , Klouzek kravský (Suillus bovinus) , klouzky čistění , klouzky v kuchyni
Reklama