reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Křemenáče jsou takřka dokonalé houby. Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 16.09.2020
Krásné křemenáče jsou houby takřka dokonalé: Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat
Autor: istock.com Krásné křemenáče jsou houby takřka dokonalé: Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat
Křemenáče patří bezesporu k našim nejoblíbenějších i nejkrásnějším hřibovitým houbám. Rostou převážně v listnatých lesích a podél lesních cest a díky červenooranžovému klobouku jsou nepřehlédnutelné a snadno identifikovatelné. Výtečné houby se hodí ke všem kulinářským úpravám, zvlášť výborné jsou houbové řízky nebo mladé houbičky naložené v octě, ale hlavně nesmějí chybět ve staročeském černém kubovi. U nás jsou nejznámější křemenáč březový, křemenáč osikový i ohrožený křemenáč smrkový a my vám poradíme, jak je poznat a kde a kdy je hledat.

reklama

Křemenáč (lidově např. kamenáč, kameňák, janek, křemeňák) je snad ve všech ohledech houbou takřka dokonalou. Křemenáče nádherně vypadají, jen zřídkakdy bývají červivé a jejich záměna s některou z jedovatých hub je takřka nemožná, splést si je můžeme snad jen s neméně výtečnými kozáky.

Křemenáče jsou snad ve všech ohledech houbou takřka dokonalou. Nádherně vypadají, jen zřídkakdy bývají červivé a jejich záměna s některou z jedovatých hub je takřka nemožná
Autor: istock.com Křemenáče jsou snad ve všech ohledech houbou takřka dokonalou. Nádherně vypadají, jen zřídkakdy bývají červivé a jejich záměna s některou z jedovatých hub je takřka nemožná

Křemenáč osikový

Křemenáč osikový (Leccinum rufum, Leccinum aurantiacum, Boletus rufus) můžeme najít zhruba od května do počátku listopadu, roste roztroušeně pod osikami v listnatých a smíšených lesích, v osikovém mlází a na okrajích lesů, kde se obvykle objevuje v trávě nebo ve spadaném listí. Jedná se o houbu, kterou na jednom místě najdeme pravidelně několik let.

Křemenáče jsou dokonalé houby: Křemenáč osikový (Leccinum rufum, Leccinum aurantiacum, Boletus rufus) najdeme zhruba od května do počátku listopadu
Autor: istock.com Křemenáče jsou dokonalé houby: Křemenáč osikový (Leccinum rufum, Leccinum aurantiacum, Boletus rufus) najdeme zhruba od května do počátku listopadu

Jak křemenáč osikový vypadá

Široký klobouk (od 5 do 20 cm) je v mládí polokulovitý, později vyklenutý až plochý, na povrchu jemně plstnatý, vždy masitý a na okraji přehrnutý blanitým lemem. Barvu má charakteristicky oranžovou, rezavou, někdy červenooranžovou až hnědooranžovou. Rourky jsou kontrastně bělošedavé. Až 15 cm vysoký třeň bývá zprvu mírně břichatý, později válcovitý, v mládí je celý bělavý, později hnědě nebo rezavohnědě šupinkatý. Bělavé šupinky na třeni mladých hub po doteku rychle tmavnou. Bělavá dužina křemenáče na řezu po chvilce zrůžoví, po několika minutách zešedne a po delší době pak téměř zčerná. Dužina má příjemnou houbou vůni i chuť.

Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba

Hřib hnědý: Nejznámější česká jedlá houba chutná skvěle

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) nebo babka: nejoblíbenější jedlá houba a nejsbíranější hřib u nás

Hřib žlutomasý neboli babka je nejoblíbenější jedlá houba u nás

Křemenáč březový

Křemenáč březový (Leccinum versipelle) roste poměrně hojně od června do října ve vlhčích březových hájích, na okrajích cest a v parcích výhradně pod břízami, tvoří mykorhizu s kořeny bříz.

Křemenáč březový (Leccinum versipelle) roste poměrně hojně od června do října
Autor: istock.com Křemenáč březový (Leccinum versipelle) roste poměrně hojně od června do října

Jak křemenáč březový vypadá

Polokulovitý až bochníkovitý klobouk, který má 4–15 cm v průměru, je v mládí svým blanitým okrajem přitisknutý k třeni. Je masitý, jemně plstnatý a má  žlutooranžovou, červenooranžovou, hnědooranžovou barvu. Rourky jsou špinavě bílé a třeň, který může dosáhnout výšky až 20 cm, je pevný a tvrdý, bílý až šedavý, v mládí s nápadnými hustými, černými, později s tmavohnědými šupinkami, někdy vytvářejícími téměř síťku. Dužina je pevná, v horní části třeně dřevnatě vláknitá.  Po rozkrojení se houba na řezu poměrně rychle zbarvuje do šedočerna.

Bílé hřiby alias praváci: Představujeme neznámější hřib smrkový, nejpopulárnější hřib dubový a nejvzácnější hřib borový

Bílé hřiby neboli praváci jsou houbová elita. Nejznámější je hřib smrkový, nejoblíbenější dubový a nejvzácnější borový

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Křemenáč smrkový

Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum) patří mezi ohrožené druhy hub, je zařazený v červeném seznamu hub ČR. Roste od konce června do začátku listopadu nepříliš hojně a roztroušeně ve smrčinách, kde tvoří mykorhizu se smrkem ztepilým, na němž je životně závislý a nevzdálí se od něho dál než na 10 metrů. Setkat se s ním můžeme spíše ve vyšších polohách.

Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum) patří mezi ohrožené druhy hub, je zařazený v červeném seznamu hub ČR
Autor: istock.com Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum) patří mezi ohrožené druhy hub, je zařazený v červeném seznamu hub ČR

Jak křemenáč smrkový vypadá

Klobouk je 5–10 cm široký, v mládí polokulovitý, později vyklenutý až poduškovitý, na povrchu jemně plstnatý až šupinkatý. Barvu má sytě hnědooranžovou až hnědočervenou podobnou jako opadané smrkové jehličí. Rourky jsou až 20 mm vysoké, zprvu bělavé, později šedohnědavé, na řezu tmavnoucí. Třeň dorůstá až 15 cm, v horní části je zúžený, jinak víceméně válcovitý. Je bělavý, na povrchu zejména ve spodní části šedohnědě šupinkatý. Dužina je bělavá, na řezu po chvilce růžovějící, později tmavě šedofialová, šedohnědá až šedočerná, v bázi třeně obvykle modrozelenající s příjemnou houbovou vůní i chutí.

Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Staročeská vánoční klasika: černý houbový kuba

Staročeská vánoční klasika: Houbový kuba třikrát jinak

Křemenáče v kuchyni

Křemenáč je lahodná houba obzvláště je ceněná pro tuhost své dužiny. Ta při vaření černá a při sušení šedne, a proto byl křemenáč pro naše předky spolu s hřiby modráky (hřib kovář a hřib koloděj) základní ingrediencí pro přípravu černého houbového kuby. Čerstvý je vhodný na všechny možné způsoby, do polévek, smaženice, obalovaný jako řízek, ale i do těstovin či bramborových pokrmů. Vynikající je také naložený v octovém nálevu. Křemenáč je ideální houba na sušení i zmrazení.

Křemenáče jsou základní ingrediencí černého houbového kuby
Autor: archiv Pražské řeznictví Křemenáče jsou základní ingrediencí černého houbového kuby

Staročeský černý houbový kuba

Ingredience

  • 300 g ječných krupek
  • 3 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3 hrsti sušených nebo nadrobno nakrájených čerstvých hub, ideálně křemenáčů
  • 1 lžička kmínu
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • sůl

Postup

Sušené houby namočíme přes noc do vody. Kroupy si propláchneme ve studené vodě. Rozehřejeme 1 lžíci sádla, přidáme kroupy, promícháme a zalijeme asi 800 ml vody. Uvaříme je spíše do poloměkka. Na druhé lžíci sádla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, pokrájené houby, přidáme kmín a asi 15 minut je dusíme. Uvařené kroupy promícháme s houbami, lisovaným česnekem a majoránkou. Pekáček vymažeme zbylým sádlem, nasypeme na něj rovnoměrně kroupy s houbami a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut, černý kuba musí mít křupavou kůrčičku.

Vše, co chcete vědět o houbách je v našem speciálu 

Mohlo by vás ještě zajímat:

Houby zlepšují obranyschopnost a pomáhají i při léčbě rakoviny:

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake

Klouzky: Stoprocentně jedlé a dobré podzimní houby

Klouzky: Bez výjimky jedlé a dobré podzimní houby

Ryzce jsou zajímavé houby: Každý správný ryzec roní mléko

Ryzce jsou výjimečné houby s pikantně kořeněnou chutí

Holubinka jízlivá (Russula sardonia)

Pestrobarevný svět holubinek aneb Fialové může znamenat i fujtajblové

Článek je zařazen v: houby , Křemenáč , Křemenáč březový (Leccinum versipelle) , Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum) , Křemenáč osikový (Leccinum rufum , černý kuba recept

reklama

Přečtěte si také