návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Křemenáče jsou takřka dokonalé houby. Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat

Lenka Valjentová , Aktualizováno: 27.08.2021
Krásné křemenáče jsou houby takřka dokonalé: Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat
Autor: istock.com Krásné křemenáče jsou houby takřka dokonalé: Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat
Křemenáče patří bezesporu k našim nejoblíbenějších i nejkrásnějším hřibovitým houbám. Rostou převážně v listnatých lesích a podél lesních cest a díky červenooranžovému klobouku jsou nepřehlédnutelné a snadno identifikovatelné. Výtečné houby se hodí ke všem kulinářským úpravám, zvlášť výborné jsou houbové řízky nebo mladé houbičky naložené v octě, ale hlavně nesmějí chybět ve staročeském černém kubovi. U nás jsou nejznámější křemenáč březový, křemenáč osikový i ohrožený křemenáč smrkový a my vám poradíme, jak je poznat a kde a kdy je hledat.

reklama

Křemenáč (lidově např. kamenáč, kameňák, janek, křemeňák) je snad ve všech ohledech houbou takřka dokonalou. Křemenáče nádherně vypadají, jen zřídkakdy bývají červivé a jejich záměna s některou z jedovatých hub je takřka nemožná, splést si je můžeme snad jen s neméně výtečnými kozáky.

Křemenáče jsou snad ve všech ohledech houbou takřka dokonalou. Nádherně vypadají, jen zřídkakdy bývají červivé a jejich záměna s některou z jedovatých hub je takřka nemožná
Autor: istock.com Křemenáče jsou snad ve všech ohledech houbou takřka dokonalou. Nádherně vypadají, jen zřídkakdy bývají červivé a jejich záměna s některou z jedovatých hub je takřka nemožná

Křemenáč osikový

Křemenáč osikový (Leccinum rufum, Leccinum aurantiacum, Boletus rufus) můžeme najít zhruba od května do počátku listopadu, roste roztroušeně pod osikami v listnatých a smíšených lesích, v osikovém mlází a na okrajích lesů, kde se obvykle objevuje v trávě nebo ve spadaném listí. Jedná se o houbu, kterou na jednom místě najdeme pravidelně několik let.

Křemenáče jsou dokonalé houby: Křemenáč osikový (Leccinum rufum, Leccinum aurantiacum, Boletus rufus) najdeme zhruba od května do počátku listopadu
Autor: istock.com Křemenáče jsou dokonalé houby: Křemenáč osikový (Leccinum rufum, Leccinum aurantiacum, Boletus rufus) najdeme zhruba od května do počátku listopadu

Jak křemenáč osikový vypadá

  • Široký klobouk (od 5 do 20 cm) je v mládí polokulovitý, později vyklenutý až plochý, na povrchu jemně plstnatý, vždy masitý a na okraji přehrnutý blanitým lemem. Barvu má charakteristicky oranžovou, rezavou, někdy červenooranžovou až hnědooranžovou.
  • Rourky jsou kontrastně bělošedavé.
  • Až 15 cm vysoký třeň bývá zprvu mírně břichatý, později válcovitý, v mládí je celý bělavý, později hnědě nebo rezavohnědě šupinkatý. Bělavé šupinky na třeni mladých hub po doteku rychle tmavnou.
  • Bělavá dužina křemenáče na řezu po chvilce zrůžoví, po několika minutách zešedne a po delší době pak téměř zčerná. Dužina má příjemnou houbou vůni i chuť.
Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba

Hřib hnědý: Nejznámější česká jedlá houba chutná skvěle

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) nebo babka: nejoblíbenější jedlá houba a nejsbíranější hřib u nás

Hřib žlutomasý neboli babka je nejoblíbenější jedlá houba

Křemenáč březový

Křemenáč březový (Leccinum versipelle) roste poměrně hojně od června do října ve vlhčích březových hájích, na okrajích cest a v parcích výhradně pod břízami, tvoří mykorhizu s kořeny bříz.

Křemenáč březový (Leccinum versipelle) roste poměrně hojně od června do října
Autor: istock.com Křemenáč březový (Leccinum versipelle) roste poměrně hojně od června do října

Jak křemenáč březový vypadá

  • Polokulovitý až bochníkovitý klobouk, který má 4–15 cm v průměru, je v mládí svým blanitým okrajem přitisknutý k třeni. Je masitý, jemně plstnatý a má  žlutooranžovou, červenooranžovou, hnědooranžovou barvu.
  • Rourky jsou špinavě bílé.
  • Třeň, který může dosáhnout výšky až 20 cm, je pevný a tvrdý, bílý až šedavý, v mládí s nápadnými hustými, černými, později s tmavohnědými šupinkami, někdy vytvářejícími téměř síťku.
  • Dužina je pevná, v horní části třeně dřevnatě vláknitá.  Po rozkrojení se houba na řezu poměrně rychle zbarvuje do šedočerna.
Bílé hřiby alias praváci: Představujeme neznámější hřib smrkový, nejpopulárnější hřib dubový a nejvzácnější hřib borový

Bílé hřiby neboli praváci jsou houbová elita. Nejznámější je hřib smrkový, nejoblíbenější dubový a nejvzácnější borový

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Křemenáč smrkový

Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum) patří mezi ohrožené druhy hub, je zařazený v červeném seznamu hub ČR. Roste od konce června do začátku listopadu nepříliš hojně a roztroušeně ve smrčinách, kde tvoří mykorhizu se smrkem ztepilým, na němž je životně závislý a nevzdálí se od něho dál než na 10 metrů. Setkat se s ním můžeme spíše ve vyšších polohách.

Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum) patří mezi ohrožené druhy hub, je zařazený v červeném seznamu hub ČR
Autor: istock.com Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum) patří mezi ohrožené druhy hub, je zařazený v červeném seznamu hub ČR

Jak křemenáč smrkový vypadá

  • Klobouk je 5–10 cm široký, v mládí polokulovitý, později vyklenutý až poduškovitý, na povrchu jemně plstnatý až šupinkatý. Barvu má sytě hnědooranžovou až hnědočervenou podobnou jako opadané smrkové jehličí.
  • Rourky jsou až 20 mm vysoké, zprvu bělavé, později šedohnědavé, na řezu tmavnoucí.
  • Třeň dorůstá až 15 cm, v horní části je zúžený, jinak víceméně válcovitý. Je bělavý, na povrchu zejména ve spodní části šedohnědě šupinkatý.
  • Dužina je bělavá, na řezu po chvilce růžovějící, později tmavě šedofialová, šedohnědá až šedočerná, v bázi třeně obvykle modrozelenající s příjemnou houbovou vůní i chutí.
Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Staročeská vánoční klasika: černý houbový kuba

Staročeská vánoční klasika: Houbový kuba třikrát jinak

Křemenáče v kuchyni

Křemenáč je lahodná houba obzvláště je ceněná pro tuhost své dužiny. Ta při vaření černá a při sušení šedne, a proto byl křemenáč pro naše předky spolu s hřiby modráky (hřib kovář a hřib koloděj) základní ingrediencí pro přípravu černého houbového kuby. Čerstvý je vhodný na všechny možné způsoby, do polévek, smaženice, obalovaný jako řízek, ale i do těstovin či bramborových pokrmů. Vynikající je také naložený v octovém nálevu. Křemenáč je ideální houba na sušení i zmrazení.

Křemenáče jsou základní ingrediencí černého houbového kuby
Autor: archiv Pražské řeznictví Křemenáče jsou základní ingrediencí černého houbového kuby

Staročeský černý houbový kuba

Ingredience

  • 300 g ječných krupek
  • 3 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3 hrsti sušených nebo nadrobno nakrájených čerstvých hub, ideálně křemenáčů
  • 1 lžička kmínu
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • sůl

Postup

Sušené houby namočíme přes noc do vody. Kroupy si propláchneme ve studené vodě. Rozehřejeme 1 lžíci sádla, přidáme kroupy, promícháme a zalijeme asi 800 ml vody. Uvaříme je spíše do poloměkka. Na druhé lžíci sádla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, pokrájené houby, přidáme kmín a asi 15 minut je dusíme. Uvařené kroupy promícháme s houbami, lisovaným česnekem a majoránkou. Pekáček vymažeme zbylým sádlem, nasypeme na něj rovnoměrně kroupy s houbami a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut, černý kuba musí mít křupavou kůrčičku.

Vše, co chcete vědět o houbách je v našem speciálu 

Mohlo by vás ještě zajímat:

Houby zlepšují celkovou obranyschopnost organismu a pomáhají i při léčbě rakoviny

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake

Klouzky: Stoprocentně jedlé a dobré podzimní houby

Klouzky: Bez výjimky jedlé a dobré podzimní houby

Ryzce jsou zajímavé houby: Každý správný ryzec roní mléko

Ryzce jsou výjimečné houby s pikantně kořeněnou chutí

Holubinka jízlivá (Russula sardonia)

Pestrobarevný svět holubinek aneb Fialové může znamenat i fujtajblové

reklama

Článek je zařazen v: houby , Křemenáč , Křemenáč březový (Leccinum versipelle) , Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum) , Křemenáč osikový (Leccinum rufum , černý kuba recept

reklama

Přečtěte si také