Která rostlina vás napadne, když se řekne léto, moře a slunce? Ano, je to bugenvilea!

Bugenvilea je stálezelená liána, která vykvétá nenápadnými bílými kvítky, ale celá se halí nejčastěji do neopakovatelně zářivé, růžové barvy svých listenů. Můžete ji potkat na dovolené v oblíbeném Středomoří stejně jako kdekoliv jinde v tropech a subtropech celého světa. Důvod k její obrovské oblibě je jednoduchý. Bugenvilea se snadno pěstuje, a tak ji můžete vypěstovat i v našich podmínkách, ale pouze jako přenosnou rostlinu.

Bugenvilea (Bougainvillea)

Původním domovem bugenvilei je sice Brazílie, ale díky její výjimečné kráse a snadnému pěstování ji najdete v teplých oblastech celého světa. Do Evropy ji přivezl mořeplavec Louis Antoine de Bougainville, na jehož počest byla rostlina pojmenována.

Rod Bougainvillea je tvořen 14–18 druhy, z nichž nejznámější jsou bugenvilea lysá (Bougainvillea glabra), která roste jako keř a bugenvilea nádherná (Bougainvillea spectabilis), která roste jako liána, kterou je však nutné vyvazovat k vhodné opoře.

Nejčastěji se však pěstují mnohé kultivary, protože rostliny se mezi sebou snadno kříží, a tak dnes pěstované bugenvilei jsou výsledkem křížení, samovolného i záměrného, různých druhů. Ve světě je známo asi 3 tisíce kultivarů a u mnohých už ani nelze určit jejich původ.

Bugenvilea dorůstá do výšky asi 5 m a pokud má vhodnou oporu, zachycuje se svými trny. Velmi dobře však zvládá střih, a dokonce ji můžete pěstovat i jako bonsai.

Bugenvilea má nenápadné květy

Za květy bugenvilei jsou většinou mylně považovány barevné listeny, které však skutečný květ pouze podpírají. Květy jsou bílé až krémové, drobné a rychle odkvétají, zatímco listeny, které bývají nejčastěji zářivě růžové, ale také bílé, žluté, oranžové nebo červené či fialové, na rostlině vydrží po dlouhou dobu.

Jak pěstovat bugenvileu

Ve své domovině rostlina nemá žádné období klidu, roste a kvete po celý rok na slunných místech, v kypré a dobře propustné půdě.

V našich středoevropských podmínkách můžete bugenvileu pěstovat pouze jako přenosnou rostlinu. Během léta ji umístěte na slunečné místo, na balkon nebo na terasu do běžné zahradní půdy s přídavkem písku a zajistěte jí dostatečný přísun vody, ne však přemokření. Bugenvileu můžete přes léto pravidelně přihnojovat, například hnojivem pro muškáty.

Jakmile teplota klesne pod 15 °C, rostlina přestane růst a potřebuje sucho. Přemístěte ji do místnosti, na vzdušné místo s teplotou okolo 10 °C. I v zimě potřebuje dostatek světla, jinak začne shazovat listy. Zálivku jí dopřávejte pouze občasnou. Na jaře rostlinu silně seřízněte a v druhé polovině května opět vyneste na balkon.

Jak bugenvileu množit

Liána se množí snadno, hřížením mladých výhonů nebo polovyzrálými řízky, které do měsíce zakoření, ale potřebují k tomu poměrně vysokou teplotu: 30 °C.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bugenvilea; https://www.ireceptar.cz/zahrada/bungevila-dar-moreplavce-jak-pestovat-popinavku-ktera-nas-okouzlila-na-dovolene.html

Sdílejte článek
Štítky léto moře rostliny Středomoří krása keř bugenvilea hnojivo popínavá bonsaj listen Bugenvilea (Bougainvillea) exotická balkon Louis Antoine de Bougainville

Přečtěte si také