reklama

Jak se pečou slavné chodské koláče. Naučte se recepty na těsto i náplně

Lenka Valjentová
17. října 2020
Na tradiční chodské koláče z kynutého těsta zdobené tvarohovou, makovou a povidlovou náplní, rumovými rozinkami a mandlemi je radost pohledět! A ta slast, když je ochutnáte, to se snad ani nedá popsat… Teď máte možnost si tuhle neodolatelnou proslulou českou klasiku upéct. Kynuté těsto a základní pruhovaný vzor zvládne každý a ti zručnější si mohou namalovat na koláč ornamenty. Udělejte si koláče, které nádherně vypadají a báječně chutnají.
reklama

Tradiční chodské koláče se pekly ke slavnostním příležitostem a byly vizitkou kuchařské zručnosti. Nejsou ale všechny stejné, mají řadu místních variant, co se týká těsta, ale hlavně merhování čili zdobenírůznými náplněmi, konkrétně tvarohovou, makovou a povidlovou.

Existují dva základní způsoby zdobení chodských koláčů. Někde jsou příznačné pruhy a proužky, které vytvářejí jednoduché, ale efektní geometrické tvary. Jinde se na tvarohový podklad malují povidlové a makové ornamenty a květinové motivy.

Kdysi se chodské koláče zdobily přesně stanovenými vzory, které vypadaly jako krajka převedená na sladkou dobrotu. Zdobení mělo přísný řád, třeba že mandle se dávaly na tmavé náplně a rozinky na tvarohovou.

Jak se pečou chodské koláče

Ingredience na těsto

  • 750 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 3 vejce
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu
  • špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 35 g droždí
  • 2–3 lžíce rumu
  • loupané a sekané mandle + rozinky namočené v rumu na ozdobení
  • 1 vejce na potření těsta
  • rum + 20 ml mléka za potření upečených koláčů

Ingredience na tvarohovou náplň

  • 750 g tučného tvarohu
  • 80–100 ml smetany ke šlehání
  • 70 g cukru
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu
  • 1–2 lžíce rumu
  • 2 vejce

Ingredience na makovou náplň

  • 100 g mletého máku
  • 175 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • cukr nebo med podle chuti.
  • 2–3 rozemleté hřebíčky

Ingredience na povidlovou náplň

Příprava kynutého těsta

Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžíce cukru a 1 lžíci polohrubé mouky z celkového množství cukru a mouky na těsto. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Do velké mísy prosijeme mouku. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do nějkvásek. Přidáme cukr, změklé másloa vejce. Nakonec přidáme nastrouhanou citronovou kůru, sůl a rum. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme v teple kynout asi 2 hodiny. Během kynutí těsto třikrát rukama propracujeme.

Přípravatří náplní

  1. Na makovou smícháme mletýmák s mlékem, mletou skořicí, cukrem nebo medem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, náplň musí být vláčná. Nakonec přidáme hřebíček. Necháme vychladnout.
  2. Na povidlovousmícháme švestková povidla s rumem a špetkou mleté skořice. Pokud jsou povidla příliš hustá, naředíme je horkou vodou a rozmícháme s rumem a skořicí.
  3. Na tvarohovou náplň ušleháme z bílků sníh, tvaroh utřeme se žloutky, nastrouhanou citronovou kůrou, rumem a 80 ml smetany ke šlehání. Nakonec opatrně zapracujeme sníh. Pokud je náplň příliš hustá, přidáme smetanu.

Příprava koláčů

Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly. Na pečicím papíře z každého dílu vyválíme kruh o průměruasi 25 cm a dotvarujeme dokulata. Potom prsty smáčkneme těsto asi 2 cm od okraje, aby se vytvořil zvýšený kraj. Necháme znovu asi 15 minut kynout.

Zdobení koláčů

Pak koláče zdobíme náplněmi buď v pruzích, nebo celou plochu potřeme tvarohovou náplní a kreslíme povidlovou a makovou náplní, kterou máme vezdobicímsáčku, různé ornamenty. Povrch koláčů zdobíme mandlemi a rozinkami. Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem.

Pečení koláčů

Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25–35 minut dozlatova. Hned po upečenípotřeme koláče zahřátým mlékem smíchaným srumem.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama