Květinové krásky, které nahradí živý plot z keřů: Ostrožka, tužebník či topolovka

Sestavit skupinu květin, které se budou v kvetení střídat po celé dlouhé léto, nebo ještě lépe, od jara do podzimu, není nic jednoduchého. A ještě o trochu složitější je, vybrat květiny, které budou vykukovat až přes plot a zvládnou tak nahradit keře, které běžně zabraňují pohledům do zahrady. Máme pro vás šest krásek, které dorůstají do úctyhodné výšky, a ještě k tomu krásně kvetou.

Jakmile se rozhodujeme, jaké rostliny vysadíme k plotu, většinou padne volba na stálezelené nebo nejrůznější kvetoucí keře. Další v pořadí oblíbenosti jsou keřové růže. Pokud však dáváte přednost pestrým záhonům trvalek, doplněných o zajímavé letničky, máme pro vás pár tipů na květiny, které dokážou vykukovat i nad docela vysokým plotem. Jejich květy oživí fádní vzhled plotu a na oplátku jim oplocení zahrady dopřeje kvalitní oporu, jakmile zavládne větrné počasí.

Jakmile mluvíme o vysokých květinách, většinou máme na mysli ty, které dorůstají do výšky okolo jednoho metru. Najdou se však i trvalky, ale dokonce i letničky, které při svém růstu hravě překonají metu 150 centimetrů.

Ostrožka (Delphinium)

Oblíbená trvalka, která se tak krásně vyjímá především u venkovských domků a chalup. Dorůstá do výšky 120-180 cm a má dekorativní listy i dlouhá květenství, která se skládají z velkého množství nejčastěji světle až tmavě modrých květů. K dispozici bývají i bílé nebo růžové kultivary. Ostrožky vykvétají v červnu, ale po zastřižení odkvetlého květenství většinou vykvetou ještě jednou, v září.

Ostrožky jsou robusní rostliny, které dokonce ani při své výšce nemají sklon k vylamování. Vyhovuje jim slunečné nebo polostinné stanoviště a mírně vlhká a dobře propustná zahradní půda. Jsou plně mrazuvzdorné, až do -34 °C.

Bělotrn banátský (Echinops banaticus)

Majestátní rostlina, která bývá často mylně považována za bodlák, protože její listy jsou na koncích ostnaté. Vykvétá od července do září, kulovitým květenstvím, které se často využívá do sušených kytic. Bělotrn dorůstá do výšky až 150 cm.

Bělotrh se velmi snadno pěstuje ze semene. Vyhovuje mu dobře propustná, sušší půda a místo na plném slunci.

Tužebník (Filipendula vulgaris)

Tužebník roste běžně v naší přírodě, a patří mezi léčivé byliny. Říká se mu přírodní aspirin. Zahradní kultivary dorůstají do výšky až 200 cm a v červnu vykvétají bílými až nažloutlými květenstvími, ve tvaru hustého vrcholíku.

Tužebníkům vyhovují vlhčí hluboké a živné půdy a umístění na slunci i v polostínu. V přírodě je potkáte na vlhkých horských loukách.

Popelivka zoubkovaná (Ligularia dentata)

Statná trvalka, která dorůstá do výšky asi 120 cm. Má velké srdčité listy, které jsou již sami o sobě velmi dekorativní. Od srpna do září pak popelivka vykvétá žlutými úbory s oranžovo hnědým středem.

Popelivka je ideální rostlina k potokům a zahradním jezírkům, protože miluje dostatek vláhy a klidně i zamokřené stanoviště. Vyhovuje jí umístění na slunci i v polostínu, ale na slunci se jí krásně vybarvují listy, získávají tmavě červený nádech.

Topolovka růžová (Alcea rosea)

Topolovka je dvouletka, ale na vhodném stanovišti dokáže růst i několik sezon za sebou a chová se jako krátkověká trvalka, velmi snadno se množí i samovýsevem. Dorůstá do výšky až 250-300 cm. První rok vytvoří rostlina růžici přízemních listů a až druhý rok vykvete. Květy mívají od bílé, přes žlutou, růžovou až po tmavě vínovou barvu a nakvétají postupně, od července do října.

Topolovce vyhovuje dobře propustná, výživná půda, pravidelné přihnojování a umístení na plném slunci. Topolovka má sklony k vylamování, proto potřebuje místo u plotu nebo u stěny domu.

Slunečnice (Helianthus)

Slunečnice se v našich zahradách běžně pěstují jako letničky a je obdivuhodné, do jaké výšky zvládnou některé za jednu sezonu dorůst. Není výjimkou, že bývají na podzim vysoké až 300 cm. Nejznámější jsou samozřejmě slunečnice se žlutým květenstvím, ale vyšlechtěny vyly i kultivary, které vykvétají smetanovou, oranžovou nebo vínovou barvou. Květenství mohou dosahovat až 30 cm v průměru.

Slunečnice milují umístění na slunci, hlubokou půdu plnou živin a dostatečnou zálivku. Vysévají se klidně až na začátku května nebo v jeho polovině, do dostatečně vyhřáté půdy, ve které pak dokážou během 3-5 dnů vyklíčit.

Zdroj: Letničky a dvouletky, H. Kasparová a V. Vaněk (1993); https://www.zahradnictvi-flos.cz/vysoke-trvalky-nad-1m.html

Sdílejte článek

Přečtěte si také