Zahrada

16. dubna 2024 12:40

Lenka Valjentová

Letní teploty jsou pryč, zima se vrátila. Jak teď ochránit zahradu před nepřízní počasí?

Letos si s námi počasí pěkně zahrává. Nedávno jsme měli pozdní květen, dnes to vypadá na začátek března. Teplé počasí je pryč a nám teď vládne studená fronta, která nás hned tak neopustí. Z prudkého ochlazení jsou nešťastní i zahrádkáři, kterým nezbývá než věřit, že příroda je mocná čarodějka. Co teď dělat na zahradě, jak ochránit rostliny?

Podle předpovědi meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu v tomto týdnu bude nadále pokračovat studené počasí s proměnlivou oblačností a přeháňkami, které na horách, přechodně i v nížinách, budou sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od +2 do -2 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhajá na 7 až 10 °C.

INSPIRUJTE SE: Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác přinášejí studený vzduch i mráz

Ani vyhlídka na víkend a začátek příštího týdne není nijak optimistická, protože má být oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky smíšené či sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až -2 °C, nejvyšší denní teploty 6 až 11 °C.

Vzestup teplot k letním hodnotám, jako tomu bylo v minulých týdnech, se v příštích dnech očekávat nedá, oznamují meteorologové:

Ohrožená je úroda ovoce

Zahrádkáři to teď vskutku nemají jednoduché. Už vyseli kořenovou zeleninu, vysadili kedlubny, saláty, brambory a najednou všechno začne stagnovat. „.Při průměrných teplotách kolem 5 stupňů Celsia, které nám na příští dny meteorologové předpovídají, nic neporoste. Navíc všechny ovocné stromy rozkvetly najednou, už i pozdní jabloně jsou v plném květu, a nízké teploty ohrozí úrodu. I když včely už lítají několik týdnů, všechno opylit nestačí,“ řekla webu Prima Living ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů.

NENECHTE SI UJÍT:  Jak pěstovat jablka a proč se jablíčka vyplatí jíst

Jak ochránit rostlinky na záhoně

Co teď? Jak se zachovat? „Především okamžitě zjistěte, co už roste, co už je venku. Záhony se salátem, ředkvičkami, hráškem i sazenicemi kedluben přikryjte netkanou bílou fólií. Jednak se na rostlinky nedostanou slimáci (už začínají řádit!!!), ale také zabráníte vypařování vláhy, která v půdě letos tolik chybí, a hlavně udržíte teplo. Navíc ještě fouká dost silný vítr a to mladé rostlinky vysiluje,“ doporučuje ing. Pawlicová.

Můžete taky pro jednotlivé rostlinky vytvořit z petek jednoduchý improvizovaný minipařník. Lahvím odřízneme dno a na rostliny je nasadíte. Sazenice do výšky zhruba 5 cm ochráníte před zimou přihrnutím zeminy.

Rajčatům ani bílá fólie nepomůže

Jestli jste se namlsali letním počasím a už si koupili sazenice teplomilné zeleniny, buď si je ještě nechte doma, nebo je dejte ve skleníku či fóliovníku. „V žádném případě je nenechávejte volně na záhoně, je to velké riziko - a tady nepomůže ani netkaná bílá fólie. Poškození mrazem se na nich projevuje tmavnutím listů na okrajích a zasycháním. Rajčata, papriky, okurky, lilky či patizony  jednoznačně patří ven až po ledových mužích, tedy v druhé polovině května,“ zdůraznila Marta Pawlicová.

Zdroje: chmi.cz, ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů


Přečtěte si také