Plodů okrasných rybízů se nebojte. Jsou jedlé, i když chutnat budou jen ptákům

Okrasné rybízy neboli meruzalka krvavá, meruzalka zlatá a rybíz alpínský jsou sice příbuzní našich oblíbených rybízů, červeného, černého a bílého, ale jejich plody vás svou chutí nijak nenadchnou. Jsou sice jedlé, ale poněkud nevýrazné. Keře se každopádně mohou bez obav vysazovat i kolem dětských hřišť. Jejich květy jsou skvělou pastvou pro hmyz a plody nakrmí spoustu ptáků.

Máte doma malé děti a rádi byste se vyhnuli starostem s dětskou všetečností a ochutnáváním všemožných plodů, které okolní zahrada nabízí? Vysaďte si živý plod z okrasných rybízů. Nádherně kvetou a na mají i pěkně barevné plody, i když nevalné chuti. Po jejich požití se však nikomu nic špatného nestane.

Rybízy neboli meruzalky (Ribes) jsou většinou opadavé keře se střídavými listy, mezi které řadíme i oblíbené ovocné dřeviny, tedy rybíz červený, černý a bílý, ale také angrešt nebo josta. Patří k nim však i keře okrasné, které se často vysazují i do živých plotů.

Nejkrásnější z okrasných rybízů vykvétá brzy na jaře, od dubna do května a růžovými květy bývá obsypán po celé tři týdny:

Meruzalka krvavá (Ribes sanguinemum)

Opadavý keř, pocházející ze západního pobřeží Severní Ameriky. Dorůstá většinou do výšky 2 m a brzy na jaře, většinou v průběhu dubna se na něm objevují 5-30 cm dlouhé hrozny světle nebo tmavě růžových vonných květů, jsou však vyšlechtěny i kultivary s květy bílými. Po opylení hmyzem se vyvíjejí tmavě modré plody s jemným ojíněním. Ty jsou sice jedlé, ale jejich chuť je nevýrazná, mdlá.

I další ozdobný zástupce meruzalkovitých vykvétá od dubna do května a často je k vidění jako okrasný parkový keř:

Meruzalka zlatá (Ribes aureum)

Původním domovem meruzalky zlaté je Severní Amerika a do Evropy byla dovezena jako častá podnož, na kterou se roubují stromkové varianty rybízů a angreštů. Od té doby bývá také vysazována do parků a soukromých zahrad.

Dorůstá do výšky 1-3 m a na jaře se obaluje vonnými květy žlutozlaté barvy, které vyrůstají v řídkých hroznech. Během července pak keře zdobí fialovočerné až červené plody, bobule nevýrazné chuti.

Ve stejné době, od dubna do května, vykvétá i další keř z čeledi meruzalkovitých, jehož květy už zdaleka tak krásné nejsou:

Rybíz alpínský (Ribes alpinum, syn. Ribes lucidum)

Nenápadný keř, který dorůstá do výšky 1-2 m, pochází ze střední a severní Evropy. Vykvétá od dubna do května, nenápadnými květy zelenožluté barvy, které jsou uspořádány v malých hroznech.

Dekorativní jsou až malé, červené bobule. Nejsou jedovaté, ale jejich chuť je mdlá a nevýrazná. Keře rybízu alpínského bývají občas vysazovány v parcích, jedná se o nenáročnou a přizpůsobivou dřevinu.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Meruzalka_zlat%C3%A1; https://cs.wikipedia.org/wiki/Ryb%C3%ADz_alp%C3%ADnsk%C3%BD; https://www.nkz.cz/praxe/okrasna-zahrada/meruzalka-krvava-je-na-jare-neprehlednutelna-kvete-az-tri-tydny-prilaka; https://cs.wikipedia.org/wiki/Meruzalka

Sdílejte článek

Přečtěte si také