Pěstujte zeleninu s vysokým obsahem vitaminu C, nachlazení nebude mít šanci

Všimli jste si, že jen začne období chřipek a rýmiček, všichni se s nadějí obracíme na citrony jako na svou spásu, a přitom zapomínáme na naši obyčejnou zeleninu, která nám může dodat mnohem vyšší dávku vitaminu C. Vysaďte si na zahradu včas papriky, brokolici a naťovou petrželku, kapustu i cibuli, abyste byli připraveni na období, kdy jejich vysoký obsah vitaminu C zaručeně oceníte.

Jakmile si naše zdraví začne vyžadovat zvýšený přísun vitaminu C, většina z nás se vydá do obchodu pro citrony. A přitom tenhle kyselý citrus většinou obsahuje jen 49 mg vitaminu C ve 100 g dužiny. To v porovnání s obyčejnými šípky, které si můžeme zadarmo nasbírat v naší přírodě, není nic moc. Šípky totiž obsahují až 800 mg vitaminu C ve 100 g dužiny. A ani běžná zelenina ze zahrádky na tom není vůbec špatně! Obsah vitaminu C se udává samozřejmě v zelenině syrové, varem se, jak známo, vitamin C ničí.

Je také důležité vědět, že přebytečný vitamin C naše tělo nemilosrdně vyloučí, neumí si jej skladovat do zásoby. Proto ho musíme tělu dodávat postupně a pravidelně. Udávané množství vitaminu C je pouze přibližné, záleží na vyzrálosti, čerstvosti i kvalitě uskladnění zeleniny. Nejzdravější kousky zeleniny budou samozřejmě ty čerstvě sklizené z vlastní zahrady.

Paprika

  • 150 mg vitaminu C/100 g

U paprik záleží nejen na čerstvosti a kvalitě, ale také na barvě plodů. Nejvíce vitaminu C obsahuje paprika červená, pak žlutá a nejméně zelená. Což není tak špatné, když uvážíme, že i lidé s citlivějším zažíváním většinou udávají, že nejlépe se jim tráví paprika červená a žlutá, ale zelenou udávají jako příliš těžkou do žaludku.

Naťová petržel

  • 179 mg vitaminu C/100 g

Tuhle malou zásobárnu vitaminu C můžete využívat každý den a ani nepotřebujete být majitelé zeleninové zahrady. Petrželku, ať už klasickou kudrnku nebo petržel s plochými listy, můžete pěstovat v květináči na balkoně a využívat ji pravidelně, nejen do polévky. Nezapomínejte, že vysoká teplota vitamin C spolehlivě ničí. Proto petrželku nevařte spolu s polévkou, ale vkládejte ji na talíře až při servírování.

Brokolice

  • 114 mg vitaminu C/100 g

Je záhada, proč má zrovna tahle skvělá zelenina tolik odpůrců, ale v každém případě je to škoda, protože má pro nás spoustu zdravotních benefitů.

Kapusta

  • 70 mg vitaminu C/100 g

O nic lépe na tom, co se týká oblíbenosti, není ani kapusta. A přitom například zadělávaná kapusta nebo kapustová polévka jsou tak skvělá jídla. A je celkem jedno, jestli si dáte kapustu hlávkovou nebo růžičkovou, ale některé tabulky udávají, že v kapustě růžičkové je vitaminu C ještě o trochu víc.

Pažitka

  • 56 mg vitaminu C/100 g

Báječnou pažitku si do polévky, na vařené brambory nebo na chleba s máslem dopřává hodně z nás, a je to moc dobře. Má skvělou chuť a ani obsah vitaminu C není zanedbatelný. A to nejlepší na konec Vypěstuje si ji každý sám, klidně i na parapetu okna.

Cibule

  • 43 mg vitaminu C/100 g

Možná je to docela překvapivé, ale cibule obsahuje v porovnání s předchozími druhy zeleniny vitaminu C docela málo. Ale stále je to významné množství! A je pravda, že si ji zase umíme dopřávat v čerstvém stavu docela často. Většinou nesmí chybět v salátech ani jako příloha k masu, a dokonce bývá součástí každého dobrého hamburgeru.

Zdroj: https://pribehkalorie.cz/clanky/13-lifestyle/86-mnozstvi-vitaminu-c-v-ovoci-a-zelenine; https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2012/bp1113/VITC.pdf


Přečtěte si také