Je zdravější syrová, nebo tepelně upravená zelenina? Záleží na druhu...
Všichni máme na paměti, že zelenina je nejlepší čerstvá a syrová. Ale není to vždy tak úplně pravda. Některé druhy zeleniny jsou lepší tepelně upravené, protože zasyrova jsou špatně stravitelné nebo si z nich tělo jen obtížně dokáže vzít to, co potřebuje. A jiná zelenina je zdravá vařená i syrová, proto její úpravu střídejte.
Některé druhy zeleniny jsou pro lidský organismus prospěšnější vždy v čerstvém, tedy syrovém stavu. Jsou to především ty druhy, které obsahují velké množství vody a mají málo sacharidů a vlákniny. Konzumujeme je hlavně pro obsah vitaminů nebo pro kyselinu listovou. Vařením by z nich stejně vznikla jenom nechutná blátivá kaše. Výhradně syrové proto konzumujte především všechny druhy listových salátů a salátové okurky.
Listový salát konzumujte vždy v čerstvém stavu Zdroj: iStock
Tepelná úprava je vhodná pro zeleninu s menším obsahem vody a s větším množstvím škrobu a vlákniny. Nemusíte se bát, minerální látky zůstávají v zelenině i po uvaření. Jedná se hlavně o zeleninu kořenovou. U brukvovité zeleniny zase můžete způsob přípravy střídat.
Kapusta
Patří mezi ty druhy zeleniny, které je vždy lepší konzumovat tepelně upravené. Kapusta způsobuje nadýmání, obsahuje hodně vlákniny. Známá je také její schopnost, snižovat v těle obsah škodlivého cholesterolu. Tato schopnost se vařením zvyšuje.
Brokolice
Brokolice stojí tak trochu každou nohou na jedné straně. Vařit tedy, či nevařit? Nevařit, ale tepelně upravit do 80 °C. Nejlepší způsob úpravy brokolice je šetrné vaření v páře. Takto upravená brokolice má protinádorové účinky, a dokonce v ní zůstane zachovaný i vitamin C.
Nejlepší brokolice je vařená v páře Zdroj: iStock
Mrkev
Syrová mrkev je těžko stravitelná, zato mrkev tepelně upravená se tráví velmi dobře a má dokonce i protirakovinné účinky. V mrkvi obsažený betakaroten totiž po tepelné úpravě zvyšuje účinnost. A nezapomeňte přidat i trochu kvalitního tuku! Na druhou stranu nastrouhaná mrkev s jablkem, zakápnutá trochou kvalitního oleje a citronovou šťávou, je velká dobrota!
mrkev si dejte vařenou i syrovou Zdroj: iStock
Špenát
Obsah kyseliny šťavelové v listech špenátu by vám při konzumaci v syrovém stavu bránil ve využití minerálních látek. Varem se obsah kyseliny sníží a vstřebatelnost minerálů se tak zase zvýší. Špenát tedy určitě vařte. Ale… na druhou stranu špenát obsahuje i kyselinu listovou, která se zase varem ničí. Proto konzumujte i syrové, ale hlavně mladé lístky špenátu.
Rajčata
I rajčata patří k zelenině s protinádorovými účinky, díky obsahu lykopenu. I ten účinkuje lépe po tepelné úpravě a přidání tuku. Na druhou stranu ale rajčata obsahují i hodně vitaminu C, který se varem ničí. Proto si dopřávejte i rajčata syrová.
Rajčata jsou skvělá syrová i po tepelné úpravě Zdroj: iStock
Cibule
I cibule patří do obou skupin. Je zdravá syrová i vařená. Syrová obsahuje alicin, který má antibakteriální účinky, funguje jako přírodní antibiotikum, a dokonce snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Vařená působí proti zánětům a srdečním onemocněním.
Zdroj: www.eatthis.com, https://www.prostreno.cz/tipy-a-triky/clanky/7782/Varit-nebo-nevarit-nektere-druhy-zeleniny