Petrželky není nikdy dost! Pěstujte aromatickou s hladkými listy i dekorativní kudrnku
V březnu, pokud nám dovolí počasí, vyséváme na venkovní záhon petržel zahradní naťovou neboli petrželku. Pikantní a výrazně aromatická s hladkými listy a dekorativní kadeřavá je oblíbené a nepostradatelné zelené koření, kterým ochucujeme a zdobíme pokrmy. Mít čerstvou petrželku na zahradě, balkoně či doma na okně se určitě vyplatí. Poradíme, jak ji pěstovat.
Petržel zahradní naťová (Petroselium crispum) neboli petrželka je u nás velice oblíbené a nepostradatelné zelené koření i léčivá bylina, známá svým vysokým obsahem vitaminu C a kyseliny listové. U nás se pěstuje kadeřavá petrželka, lidově kudrnka a aromatičtější hladkolistá.
NENECHTE SI UJÍT: Nejznámější kuchyňské bylinky. Jídlu dodají šmrnc majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček
Petrželka hladkolistá
Výraznější chuť má petrželka s hladkými listy, která je také celosvětově rozšířenější. Kromě pikantní chuti má i výrazně intenzivní petrželové aroma. Skvěle se uplatní ve studené kuchyni, hodí i pro přípravu teplých pokrmů, protože snáší vysoké teploty a hned tak neztratí svou charakteristickou vůni.
Petrželka kadeřavá
Kadeřavá petrželka čili kudrnka, která je víceméně středoevropskou specialitou, je šťavnatější, ale méně aromatická než petrželka s hladkými listy. Používá se především na ozdobení chlebíčků, do salátů, dipů a pomazánek, do teplých pokrmů se přidává až před podáváním.
Jak pěstovat petržel zahradní naťovou
„Petržel naťová s kadeřavými i hladkými listy je dvouletá rostlina, nejčastěji se ale pěstuje jako jednoletá bylina. První rok vytvoří kořen a bohatou svěží aromatickou nať, druhý rok vyžene stvol s květy a semínky a má méně lístků, navíc menších než v prvním roce. Petrželku můžeme pěstovat na zahradě na záhoně nebo v květináčích na balkoně i doma za oknem," vysvětluje pěstitel Jan Prášil.
Obě petrželky je možné sklízet několikrát za sezonu, protože po řezu rychle obrůstají.
Kdy petrželku zasít
- Naťovou petržel pro letní a podzimní sklizeň od června do listopadu vyséváme přímo na záhon brzy na jaře podle počasí, většinou už v březnu.
- Petrželku můžeme vysévat opakovaně v srpnu a pak těsně před příchodem mrazů v říjnu až listopadu.
- Vegetační doba – čas od výsevu do sklizně – je při jarním výsevu semen přibližně 85 dní podle odrůdy, při podzimním zhruba 180 dnů.
PŘEČTĚTE SI: Jak pěstovat majoránku, aromatické koření, které povzbuzuje trávení a zlepšuje náladu
Jak se seje petrželka
- Petrželce se dobře daří na světlém či částečně zastíněném místě, ale nikoli na záhoně, kam se bude celý den opírat přímé slunce.
- Petrželka nejlépe prospívá v propustné a na živiny bohaté půdě. Před výsevem zapracujeme do záhonu vrstvu kompostu a povrch zarovnáme.
- Semínka vyséváme do řádků vzdálených zhruba 30 cm a 1 až 2 cm hluboko.
- Semena klíčí pomalu, většinou více než měsíc. Proces klíčení můžeme urychlit, když semínka před výsevem namočíme na na pár hodin do vlažné vody. Časné jarní výsevy můžeme přikrýt netkanou bílou textilií.
- Během klíčení záhon pravidelně zavlažujeme, aby půda nevyschla a neudělal se na povrchu škraloup. Při zaschnutí nebo při vytvoření půdního škraloupu semena petrželky velmi špatně vzcházejí.
- S petrželkou se vyplatí vysít několik semínek listového salátu, které vyklíčí za 7 až 10 dnů, a tak poznáme řádek ještě před vyklíčením petrželky a můžeme záhon bezpečně okopávat a odplevelovat.
Během klíčení záhon pravidelně zavlažujeme, aby půda nevyschla a neudělal se na povrchu škraloup. Při zaschnutí nebo při vytvoření půdního škraloupu semena petrželky velmi špatně vzcházejí. Zdroj: iStock
Jak se starat o petrželku
- Jakmile petrželka vzejde a sazeničky už můžeme vzít do prstů, vyjednotíme je na rozestupy 6 až 8 cm.
- Pokud jsem vyseli i značkovací plodiny, odstraníme je. Když sazeničky petrželky ještě víc povyrostou, vyjednotíme je na vzdálenost přibližně 20 cm.
- Petrželku pěstujeme na záhoně s paprikou a rajčaty. Nejlepší je vysít petrželky odděleně od mrkve, celeru a pastináku, aby se zabránilo křížovému opylení.
Proč petrželka žloutne
„Zálivku sice vyžaduje petrželka pravidelnou, ovšem nesmíme to s vodou přehnat, jinak žloutnou listy. Ovšem petrželka žloutne i v případě, že je moc sucho. Takže musíme zalévat přiměřeně. Můžeme zvážit vrstvu mulče pro zachování přiměřené vlhkosti a potlačení růstu plevelů," radí J. Prášil.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Libeček: Jak pěstovat přírodní maggi a uvařit si poctivou českou bramboračku
Jak stříhat petržel naťovou
Než se petrželka pořádně rozroste, sklízíme maximálně dvě snítky z jedné rostlinky. Dospělá rostlina po řezu rychle obrůstá. Stonky, které začnou vybíhat do květu hned odstřihneme. Když květy necháme, listy zhořknou. Podle potřeby odstraňujeme odumřelé listy,
INSPIRUJTE SE: Pažitka: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku
Pěstování petrželky v truhlíku
Do květináče pro pěstování v domácích podmínkách můžeme petrželku vysévat kdykoli po celý rok. Půda by měla být kyprá, s dostatečným množstvím živin, ideálně kompost s rašelinou v poměru 1 : 1. Petrželka má ráda pravidelnou a přiměřenou zálivku odstátou vodou do misky. Málo, nebo naopak hodně vody způsobuje žloutnutí a zahnívání kořenů.
Než se petrželka pořádně rozroste, sklízíme maximálně dvě snítky z jedné rostlinky. Dospělá rostlina po řezu rychle obrůstá. Zdroj: Jan Prášil
Odrůdy petrželky
Rozhodneme-li se pro pěstování petrželky, vybereme si některou z osvědčených odrůd. „Z kadeřavých jsou to například Kadeřavá, která je výnosnou, bujně rostoucí odrůdou s aromatickou natí, Marunka, odrůda typu Mooskrause, jejíž rostliny jsou nízké, hustě olistěné s polovzpřímenou, středně zelenou, silně zkadeřenou natí, dále Astra s bohatě dělenými tmavě zelenými listy, po seříznutí intenzivně obrůstající, nebo odrůda BIO – Moss curled, která vytváří mohutnou rostlinu se silně zkadeřenými listy,“ doporučuje šlechtitel Jan Prášil.
„Z hladkolistých odrůd jsou nejpěstovanější Festival 68, bujně rostoucí petržel naťová s množstvím tmavě zelených, nezkadeřených listů, dále Gigante D’Italia, odrůda s ohromnými listy tmavě zelené barvy na silných řapících a vynikající vůní či petržel naťová hladká Fest, jejíž nať intenzivně obrůstá a sklízet můžeme opakovaně, hladké listy mají výrazné aroma,“ dodává pěstitel.
Zdroj: harvesttotable.com, pěstitel Jan Prášil