Ovesné vločky nejsou jen zdravá snídaně. Když je přidáte do teplé lázně, poradí si se svěděním a suchou kůží

Ovesné vločky jsou především oblíbenou a zdravou snídaní. Ovšem že byste se v nich mohli třeba vykoupat, to vás možná ani nenapadlo. A přece byste to měli vyzkoušet. Když ovesné vločky přidáte do teplé lázně, poradí si s kožními problémy od suché pokožky až po nepříjemné svědění při planých neštovicích. A můžete si z nich vyrobit i úžasné domácí mýdlo!

Koupel proti svědění při planých neštovicích i atopickém ekzému

Lázeň z ovesných vloček přinese dětem úlevu od svědění při planých neštovicích a pomůže zklidnit podrážděnou kůži, kterou trápí atopická dermatitida. Voda nesmí být příliš horká, ale dostatečně teplá na aktivaci hojicích složek v ovesných vločkách. Vlažná až teplá voda je nejlepší.

  • Hrnek vloček (asi 200 g) rozemelte nebo nadrťte, nasypejte do odstřižené punčochy nebo váčku z gázy. Zavažte uzel a zavěste pod kohoutek u vany, aby voda tekla přes vločky, nebo dejte sáček s ovesnými vločkami ve vodě máčet. Ovesné vločky budou brzy vypouštět mléčnou tekutinu, která zklidňuje svědění. Dopřejte nemocnému dítěti půlhodinovou koupel. Dejte ale pozor, protože vana bude díky vločkám více kluzká. Po koupeli dítě jen jemně osušte, nedrhněte, abyste nepodráždili svědivou pokožku.
  • Nejlepší je lázeň s příměsí koloidních ovesných vloček, ty jsou k dostání na internetu, v lékárnách i v obchodech se zdravou výživou, ale i normální ovesné vločky úplně stačí.
  • Úlevu přinese také přiložení samotného sáčku s ovesnými vločkami na postižené místo.

Ovesný obklad na kožní vyrážky

  • Hrnek ovesných vloček nasypejte do hrnku teplého mléka nebo ve vodní lázni ohřátého bílého jogurtu a nechte chvíli odstát. Pak ponorným mixérem rozmixujte na hustou kaši (podle potřeby přidejte mléko či jogurt), kterou naneste na kousek gázy nebo měkkého hadříku a přiložte na 20–25 minut na kožní vyrážky (ekzémy, kopřivka, štípance od hmyzu, akné apod.)

Domácí suchý šampon

Pro dny, kdy vám budík vypoví službu a už si před odchodem nestihnete umýt vlasy, mějte po ruce hermeticky uzavřenou nádobku s domácím suchým šamponem, který se dá vyrobit jednoduše.

  • Rozmixujte hrnek ovesných vloček a hrnek jedlé sody. Směs vmasírujte do vlasů, nechte zhruba dvě minuty působit a potom z vlasů vyklepejte či vyčesejte nad vanou, abyste vločky neměli po celé koupelně.

Pleťová maska

Potřebujete vyčistit, zklidnit, regenerovat a osvěžit pleť? Dopřejte si pleťovou masku z ovesných vloček.

  • Smíchejte 120 ml teplé vody a 100 g mletých ovesných vloček, nechte asi 5 minut odstát. Pak vmíchejte 1–2 lžíce medu, 2 lžíce bílého jogurtu a 1 bílek. Masku naneste v tenké vrstvě na obličej, po 10–15 minutách opláchněte teplou vodou. Nezapomeňte dát do odtoku sítko, abyste hrudkami z masky neucpali odtok.

Luxusní hydratační lázeň

Oves má schopnost zajistit pokožce ochrannou vrstvu a udržet její přirozenou vlhkost. Máte-li suchou a citlivou pokožku, dopřávejte si pravidelně ovesnou lázeň. Po ovesné koupeli bude vaše pokožka příjemně hebká a jemná na dotek.

  • Zhruba 200 g ovesných vloček rozmixujte, vložte do gázy, pokapejte několika kapkami růžového nebo levandulového éterického oleje, pevně zavažte a zavěste pod kohoutek u vany při napouštění vody nebo vložte do lázně. Váček s ovesnými vločkami na závěr koupele použijte jako žínku.

Náš tip: mýdlo s ovesnými vločkami

Zhruba 350 g bílého toaletního mýdla jemně nastrouhejte a společně s 300 ml bylinného odvaru (například z lipových květů, máty nebo heřmánku) a 4 lžícemi čerstvě vymačkané citronové, pomerančové či grapefruitové šťávy zahřívejte ve vodní lázní, dokud se mýdlo nerozpustí. Dřevěnou lžíci vmíchejte 5 kapek mandlového nebo kokosového oleje a 4 lžíce najemno drcených ovesných vloček. Za stálého míchání nechte chladnout, dokud nevznikne krémovitá hmota, kterou dejte do silikonových formiček. Přikryjte utěrkou a nechte dva až tři týdny v chladu.

Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz, healthline.com, Neobyčejná užití obyčejných věcí (Rider´s Digest Výběr), Rady naší babičky (Rider´s Digest Výběr)


Přečtěte si také