Zahrada

9. srpna 2022 10:00

Lenka Valjentová

Vyžeňte myši ze zahrady, nepusťte je do domu. Dá se to zvládnout bez krutých pastí a návnad

Živočišní škůdci jsou nevítanými hosty zahrad. Za nejhorší považují většinou zahrádkáři hryzce a krtky, ale problematické jsou také myši. Malí hlodavci si rádi pochutnávají na dužnatých kořenech a hlízách, neuniknou před nimi cibulky tulipánů či kůra mladých ovocných stromků. Neméně škod dokážou napáchat v domě, kam se uchylují na zimu.

Vyžeňte myši ze zahrady, nepusťte je do domu. Poradíme, jak se zbavit myší bez krutých pastí a chemických návnad.

Myš domácí (Mus musculus) je všežravý hlodavec s velkýma černýma očima, má poměrně velké uši a dlouhý (5–7 cm ) ocas jen málo porostlý chlupy. Myš dorůstá až do 10 cm, má barvu hřbetu v odstínech šedé, břicho světlejší a páchne myšinou.

V zahradách se běžně pohybuje taky myšice křovinná, dříve myš lesní (Apodemus sylvaticus), která měří 8–11 cm, ocas má 7–10,5 cm dlouhý, srst na hřbetě hnědou až rezavou, břicho světlejší, špinavě šedé.

Proč proti myším bojovat

  1. Myši v zahradě možná nejsou až takový problém, jako třeba hryzci nebo krtci, ale žádné kamarádky člověka to nejsou. Myšky si pochutnávají na dužnatých kořenech a hlízách, neuniknou před nimi cibulky jarních cibulovin, obzvláště rády okusují tulipány, hyacinty a krokusy, ani kořenová zelenina nebo tykve nejsou před nimi v bezpečí, stejně jako kůra mladých ovocných stromků. Pokud je ze zahrady nevyženete, dokážou myši zdecimovat velkou část úrody i květinové výsadby.
  2. Dalším neméně důležitým důvodem, proč se zbavit myší, je, že s koncem léta a začátkem podzimu kvůli potravě a teplému úkrytu neváhají vstoupit do domu nebo chalupy, kde dokážou napáchat neméně škody. Okousané potraviny, nepříjemný zápach a množství drobného trusu – to jsou nejnepříjemnější aspekty přítomnosti myši v domě. Po nocích je pak slyšet i škrábání. Pokud jsou hladové, pustí se i do knih, kabelů či lůžkovin.

Jak ochránit dům před hlodavci

Aby se k vám do domu nebo chalupy či chaty myšky neprokousaly, je potřeba nejlépe v srpnu důkladně zkontrolovat stavení ze všech stran a zjistit, jestli někde nejsou škvíry, kterými se do domu mohou dostat, zaměřte se také soklové lišty u podlahy nebo mezery kolem rozvodů ústředního topení. Všechny mezery a otvory, i ty sebemenší, dobře zadělejte, použít můžete i kovovou síť s malými oky.

Jak vyhnat myši ze zahrady

Nejrůznější pasti a jedovaté chemické návnady jsou běžné a účinné způsoby, jak se zbavit myší, ale než se pro ně rozhodnete, tak dobře zvažte, jestli by nemohly uškodit domácím zvířatům nebo dokonce dětem, pokud by se k nim na zahradě dostali. Představujeme několik způsobů, jak zvládnout myši bez chemie.

Přirození nepřátelé myší

  • Z domácích zvířat je nejznámějším predátorem myší bezesporu kočka. I když se jí nebude chtít lovit, už jen její přítomnost na zahradě myši vycítí. Zahradě, kde se vyskytuje kočka, se myši většinou vyhýbají.
  • I některá psí plemena (jezevčíci nebo teriéři) si ráda chytnou myš. Když vsadíte na psí variantu lovu myší, budete se muset smířit s rozrytou zahradou.
  • Pomoci hubit myši mohou i zvířata žijící ve volné přírodě. Podporujte například poštolky, káňata nebo sovy, vysaďte kolem zahrady křoviny a postavte jim budky.
  • Pokud na zahradě vyskládáte kamení, možná se v nich usídlí lasička, která se drobnými hlodavci také živí.
  • Lovci myší jsou také užovky, proto se vyplatí mít v zahradě hadník.

Aromatické rostliny

Při svých výpravách za potravou se myši spoléhají především na svůj perfektně vyvinutý čich, a proto je odpuzují aromatické rostliny a vyhýbají se jim. To věděli už naši předkové, kteří proti myším vysazovali na záhonky například mátu peprnou, heřmánek pravý nebo aksamitníky čili afrikány.

Dalšími užitečnými aromatickými rostlinami v boji proti myším jsou:

Jablečný ocet

Dalším tipem, jak vyhnat myši, je jablečný ocet. Do malé misky dejte vatu, buničinu, kuchyňskou houbičku nebo hadr a zalijte jablečným octem. Myši jeho zápach docela jistě odradí. Místo octa můžete vyzkoušet mátový, hřebíčkový nebo tea tree olej.

Chilli, pepř, hřebíček

Existuje také několik přírodních postupů, jak ochránit rostliny v zahradě, které myším hodně chutnají. Mleté či drcené chilli papričky, černý pepř nebo hřebíček, nasypané na cibule vysazených tulipánů nebo kolem kořenové zeleniny, odradí myši po jednom ochutnání, nebo dokonce už po prvním přičichnutí.

Myší hlodavce můžete zkusit zahnat taky listy ořešáku královského nebo květy vratiče obecného, které nasypejte na strategická místa, kde se myšky nejvíce pohybují.

Zdroje: cs.wikipedia.org, gardeningknowhow.comobyvat.cznasezahrada.com

Sdílejte článek
Štítky zahrada tulipán šafrán hlodavci hyacint ocet hlíza myš heřmánek pravý myš škůdce jak se zbavit myší myši zahrada hřebíčkovec kořenný

Přečtěte si také