Vánoce

22. listopadu 2023 11:00

Simona Sedláčková

8 nápadů na adventní věnce tradiční, voňavé i podle poslední módy

Ještě máme pár posledních dnů na pořízení toho nejkrásnějšího adventního věnce. Nebo snad máte doma téměř věčný adventní věnec, který jenom každoročně dozdobíte čerstvými větvičkami? Možná právě nastal vhodný čas nějaký podobný úsporný model pořídit. Na druhou stranu se do výroby toho nejkrásnějšího adventního věnce můžete pustit i sami. Máme pro vás pár nápadů na věnce věčné, přírodní i lehce extravagantní.

Jaký je módní trend?

Podle floristů by hitem letošního adventu a Vánoc měla být umírněná, tlumená barevnost v eukalyptových, mátových a olivových odstínech, s lehkým nádechem do stříbrna či zlata.

Ve skutečnosti však většinu našich domovů ovládne červená a zlatá barva, případně chladivá bílá. Vánoce by přece měly být jen o našem vkusu a dobrém pocitu, proto ať už se rozhodneme pro jakýkoliv styl či barvu, přejme si jenom společně: „Šťastné a veselé!“

Klasická barevnost v moderním pojetí

Pokud přece jen hodláte dodržet tradiční fialovou barvu adventu, máme tu pro vás skutečně moderní a elegantní věnec z aktuálního eukalyptu a túje, zdobený fialovou sušenou staticí a slaměnkami v barvě vínové. Materiál, ze kterého byl věnec vyroben, zvládne vydržet dlouho svěží.

Bohatě zdobená elegance

I tento elegantní věnec splňuje kritéria letošních trendů. Základ tvoří větve jedle a ozdoben je sušenými květy hortenzie, větvičkami eukalyptu a zlatými ozdobami. Štíhlé svíčky v šedém odstínu pak celou kompozici krásně dotvářejí.

Vůně perníku

Pokud milujete vůni perníku a perníkového koření, pořiďte si bílou cukrovou polevou krásně zdobený věnec, který po Vánocích klidně můžete s rodinou celý sníst. A příští rok si pořídíte nový, stejně voňavý!

Základ jednou provždy

V posledních letech získávají na oblibě i tzv. věčné adventní věnce. Základ tvoří věnec z kovu nebo z keramiky, do kterého se usadí každoročně jen nové svíčky a pár voňavých větviček z jehličnanu. Je to skvělá varianta, jen člověk nesmí přes léto zapomenout, kam si základ věnce uklidil.

Výborně poslouží i dekorativní kovová mísa, do které postavíte čtyři silné svíčky, které nevyžadují žádnou oporu a spolehlivě stojí i samy. Pak už postačí jen pár větviček stříbrného smrku a několik šišek či oříšků a dokonalá adventní dekorace je hotová.

V přírodním ladění

Dáváte přednost přírodním materiálům a přírodnímu vzhledu svých vánočních dekorací? Pak patříte k nejpočetnější skupině. Vánoční věnce a dekorace v přírodním stylu jsou všeobecně velmi oblíbené.

Tenhle věnec si můžete sami nazdobit během chvilky. Hotový základní věnec z větví jehličnanů zakoupíte v těchto dnech snad v každém květinářství. Zapíchněte do něho čtyři držáky na svíčky, přidejte svíčky a nakonec jen položte několik větších šišek a snítky vřesovce. I ten určitě snadno v květinářství seženete.

Kouzelně vypadá i adventní věnec na slaměném základu, ozdobený větvičkami smrčku, šiškami, zeleným jmelím a sušenými plátky pomerančů. Jen dejte pozor, pokud máte suchý a přetopený byt, smrček začne rychle opadávat.

S leskem saténu

Dáváte-li přednost jednoduchým a moderním dekoracím, můžete si podobný adventní věnec snadno vytvořit i sami. Pořiďte si polystyrenový základ na věnce, jaký seženete v každém květinářství, omotejte ho zlatou saténovou stuhou a konec stuhy přichyťte k polystyrenu špendlíky. Lepidlem nebo tavnou pistolí nalepte pár dekorací a zapíchněte svíčky ve svícínku se zapichovacím trnem. I ty mají touto dobou k dostání skoro v každém květinářství.

Adventní věnec s vůní exotiky

Potrpíte si na závan exotiky a vůni dálek i o Vánocích? Pak by se vám mohl líbit podobně netradiční adventní věnec, vytvořený z orchidejí a dobarvovaných listů.

Na poslední chvíli

A máme tu i nápad pro ty, kteří sice hodlají dodržet tradici adventního věnce, ale dávají přednost rychlým a snadným řešením. Čtyři červené svíčky uprostřed misky s kameny, které jste si přivezli v létě od moře, budou na svátečním stole vypadat také pěkně.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také