Upečte vánoční věnec z perníku. Krásně voní a vypadá úžasně
Upečte si letos vánoční nebo adventní věnec z perníku! Skvěle vypadá a perníčky příjemně provoní domov kořením. Poradíme, jak na to, včetně tipů na pečení bez váhy.
Udělejte si letos trochu netradiční adventní nebo vánoční věnec z perníku. Příjemně provoní sváteční domov kořením a navodí tu správnou atmosféru. A taky je to pěkný dárek. Protože tradiční perníčky potřebují čas, aby zkřehly, jsou spolu se zázvorkami prvním druhem cukroví, kterým se začíná vánoční pečení.
Inspirujte se: 32 tipů na nejkrásnější zdobení perníčků. Jak připravit perfektní polevu?
Vážení bez váhy
Někdy se stane, že chceme zkusit upéct něco nového, recept je plný gramáží a my z nejrůznějších důvodů zrovna nemáme po ruce váhu. Taková maličkost nás ale přece nemůže připravit o požitek z vánočního pečení! Tak například:
1 lžička zhruba obsahuje:
3 g cukru moučka
6 g cukru krupice
4 g hladké mouky
5 g másla
1 lžíce přibližně obsahuje:
10 g hladké mouky
10 g cukru moučka
12 g cukru krupice
15 g másla
Do hrnku s objemem 250 ml se vejde asi:
120 g cukru moučka
135 g hladké či polohrubé mouky
200 g cukru krupice
250 g másla
Na fotografii je velice praktický tahák, jak suroviny odměřit, abyste mohli péct i bez kuchyňské váhy.
Vánoční věnec z perníku
Ingredience na perníkové těsto
400 g hladké mouky
2 lžičky perníkového koření (např. skořice, badyán, anýz, hřebíček)
2 lžíce kakaa
140 g cukru
1 lžička jedlé sody
3 vejce
70 g změklého másla
2 lžíce medu
1 lžička rumu
Ingredience na polevu
140 g moučkového cukru
1 bílek
½ lžičky solamylu
1 lžička citronové šťávy
Postup
Smícháme prosátou mouku s kořením, cukrem, kakaem a jedlou sodou, přidáme změklé máslo, 2 vejce, med a rum a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Zabalíme do fólie a necháme nejméně 12 hodin odležet v lednici.
Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto vyválíme na plát o síle 4 až 5 mm. Vykrájíme formičkami různé velikosti hvězdiček.
Největší hvězdičky uspořádáme do tvaru věnce na plech vyložený papírem na pečení. Ostatní hvězdičky upečeme samostatně.
Perníčky vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 12 minut, to závisí na velikosti perníčků.
Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřeme mašlovačkou rozšlehaným zbylým vejcem. Necháme vychladnout.
Na polevu třeme dohladka několikrát prosátý moučkový cukr s bílkem, škrobem a citronovou šťávou.
Polevu naplníme do cukrářského sáčku a samostatné perníčky ozdobíme. Na vychladlý věnec jednotlivé nazdobené perníčky přilepíme pomocí cukrové polevy.
Nepřehlédněte: Vyrobte si adventní věnec včas. Advent letos začíná už 30. listopadu!
Adventní věnec z perníku
Z tohoto perníkového těsta můžeme také připravit adventní věnec s čajovými svíčkami.
Nejprve uděláme základ – na vyválené těsto přiklopíme velkou mísu nebo hrnec o průměru asi 25 cm, ořízneme a doprostřed kruhu přiklopíme menší mísu (průměr asi 10 cm) a vyřízneme podle ní střed.
Pak vykrájíme 8 zvonků a 4 hvězdy, do kterých doprostřed zatlačíme čajovou svíčku a vyndáme.
Po upečení ještě upravíme otvor pro svíčky v hvězdičkách a necháme všechny tvary vychladnout.
Hvězdy, kruhový základ i zvonečky ozdobíme podle své fantazie bílkovou polevou.
Nazdobené perníčky přilepíme na základ cukrovou polevou. Polevu necháme zaschnout.
Nakonec mezi každé dva zvonečky zapíchneme mašličku s ozdobným špendlíkem a do hvězd vsadíme čajové svíčky.
Připravte vánoční perníčky podle návodného videoreceptu:
Zdroje: Regionální potravina; jaktak.cz