Vánoce

28. listopadu 2023 07:00

Lenka Valjentová

Udělejte si netradiční adventní či vánoční věnec z perníku. Krásně voní a vypadá úžasně

Udělejte si letos netradiční, ale velice módní adventní věnec z perníku, který provoní předvánoční domov kořením a navodí sváteční atmosféru. A taky je to pěkný dárek. Protože tradiční perníčky potřebují čas, aby zkřehly, jsou spolu se zázvorkami prvním druhem cukroví, kterým se začíná vánoční pečení. A máme pro vás i velice praktický tahák, jak mouku, cukr a další suroviny přesně odměřit, abyste mohli péct bez kuchyňské váhy!

Vážení bez váhy

Někdy se stane, že chceme upéct nebo uvařit něco nového, recept je plný gramáží a my z nejrůznějších důvodů nemáme po ruce váhu. Taková maličkost nás přece nemůže připravit o požitek z vánočního pečení. Tady je užitečný tahák, jak odměřovat běžné suroviny bez váhy s pomocí lžičky lžíce a hrnku.

Vánoční věnec z perníku

Ingredience na perníkové těsto

Ingredience na polevu perníčků

  • 140 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • ½ lžičky solamylu
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  1. Smícháme prosátou mouku s kořením, cukrem, kakaem a jedlou sodou, přidáme změklé máslo, 2 vejce, med a rum a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme do fólie a necháme nejméně 12 hodin odležet v lednici.
  2. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto vyválíme na plát o síle 4 až 5 mm. Vykrájíme formičkami různé velikosti hvězdiček. Největší hvězdičky uspořádáme do tvaru věnce na plech vyložený papírem na pečení. Ostatní hvězdičky upečeme samostatně.
  3. Perníčky vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 12 minut, to závisí na velikosti perníčků. Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřeme mašlovačkou rozšlehaným zbylým vejcem. Necháme vychladnout.
  4. Na polevu třeme dohladka několikrát prosátý moučkový cukr s bílkem, škrobem a citronovou šťávou. Polevu naplníme do cukrářského sáčku a samostatné perníčky ozdobíme. Na vychladlý věnec jednotlivé nazdobené perníčky přilepíme pomocí cukrové polevy.

Adventní věnec z perníku

Z tohoto perníkového těsta můžeme taky připravit adventní věnec s čajovými svíčkami.

  • Nejprve uděláme základ – na vyválené těsto přiklopíme velkou mísu nebo hrnec o průměru asi 25 cm, ořízneme a doprostřed kruhu přiklopíme menší mísu (průměr asi 10 cm) a vyřízneme podle ní střed.
  • Pak vykrájíme 8 zvonků a 4 hvězdy, do kterých doprostřed zatlačíme čajovou svíčku a vyndáme.
  • Po upečení ještě upravíme otvor pro svíčky v hvězdičkách a necháme všechny tvary vychladnout.
  • Hvězdy, kruhový základ i zvonečky ozdobíme podle své fantazie bílkovou polevou.
  • Nazdobené perníčky přilepíme na základ cukrovou polevou. Polevu necháme zaschnout.
  • Nakonec mezi každé dva zvonečky zapíchneme mašličku s ozdobným špendlíkem a do hvězd vsadíme čajové svíčky.

Zdroje: Regionální potravina, jaktak.cz


Přečtěte si také