reklama

Udělejte si módní adventní věnec z perníčků. Ukážeme vám, jak na to

Lenka Valjentová
21. listopadu 2021
Udělejte si letos netradiční, ale velice módní adventní věnec z perníku, který provoní předvánoční domov kořením a navodí sváteční atmosféru. A taky je to pěkný dárek. Protože tradiční perníčky potřebují čas, aby zkřehly, jsou spolu se zázvorkami prvním druhem cukroví, kterým se začíná vánoční pečení. A máme pro vás i velice praktický tahák, jak mouku, cukr a další suroviny přesně odměřit, abyste mohli péct bez kuchyňské váhy!
reklama

Jednoduché vážení bez váhy

Ono se to někdy stane, že chceme upéct nebo uvařit něco nového, recept je plný gramáží a my z nejrůznějších důvodů nemáme po ruce váhu. Taková maličkost nás přece nemůže připravit o požitek z vánočního pečení. Tady je užitečný tahák, jak odměřovat běžné suroviny bez váhy s pomocí lžičky lžíce a hrnku.

Vánoční věnec z perníku

Ingredience na perníkové těsto

Na polevu perníčků

  • 140 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • ½ lžičky solamylu
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  1. Smícháme prosátou mouku s kořením, cukrem, kakaem a jedlou sodou, přidáme změklé máslo, 2 vejce, med a rum a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme do fólie a necháme nejméně 12 hodin odležet v lednici.
  2. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto vyválíme na plát o síle 4 až 5mm. Vykrájíme formičkami různé velikosti hvězdiček. Největší hvězdičky uspořádáme do tvaru věnce na plech vyložený papírem na pečení. Ostatní hvězdičky upečeme samostatně.
  3. Perníčky vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 12 minut, to závisí na velikosti perníčků. Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřeme mašlovačkou rozšlehaným zbylým vejcem. Necháme vychladnout.
  4. Na polevu třeme dohladka několikrát prosátý moučkový cukr s bílkem, škrobem a citronovou šťávou. Polevu naplníme do cukrářského sáčku a samostatné perníčky ozdobíme. Na vychladlý věnec jednotlivé nazdobené perníčky přilepíme pomocí cukrové polevy.

Adventní věnec z perníku

Z tohoto perníkového těsta můžeme taky připravit adventní věnec s čajovými svíčkami. Nejprve uděláme základ – na vyválené těsto přiklopíme velkou mísu nebo hrnec o průměru asi 25 cm, ořízneme a doprostřed kruhu přiklopíme menší mísu (průměr asi 10 cm) a vyřízneme podle ní střed. Pak vykrájíme 8 zvonků a 4 hvězdy, do kterých doprostřed zatlačíme čajovou svíčku a vyndáme. Po upečení ještě upravíme otvor pro svíčky v hvězdičkách a necháme všechny tvary vychladnout.

Hvězdy, kruhový základ i zvonečky ozdobíme podle své fantazie bílkovou polevou. Nazdobené perníčky přilepíme na základ cukrovou polevou. Polevu necháme zaschnout. Nakonec mezi každé dva zvonečky zapíchneme mašličku s ozdobným špendlíkem a do hvězd vsadíme čajové svíčky.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama