Udělejte si netradiční adventní či vánoční věnec z perníku. Krásně voní a vypadá úžasně
Udělejte si letos netradiční, ale velice módní adventní věnec z perníku, který provoní předvánoční domov kořením a navodí sváteční atmosféru. A taky je to pěkný dárek. Protože tradiční perníčky potřebují čas, aby zkřehly, jsou spolu se zázvorkami prvním druhem cukroví, kterým se začíná vánoční pečení. A máme pro vás i velice praktický tahák, jak mouku, cukr a další suroviny přesně odměřit, abyste mohli péct bez kuchyňské váhy!
Vážení bez váhy
Někdy se stane, že chceme upéct nebo uvařit něco nového, recept je plný gramáží a my z nejrůznějších důvodů nemáme po ruce váhu. Taková maličkost nás přece nemůže připravit o požitek z vánočního pečení. Tady je užitečný tahák, jak odměřovat běžné suroviny bez váhy s pomocí lžičky lžíce a hrnku.
Vánoční věnec z perníku
Ingredience na perníkové těsto
- 400 g hladké mouky
- 2 lžičky perníkového koření (např. skořice, badyán, anýz, hřebíček)
- 2 lžíce kakaa
- 140 g cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 3 vejce
- 70 g změklého másla
- 2 lžíce medu
- 1 lžička rumu
Ingredience na polevu perníčků
- 140 g moučkového cukru
- 1 bílek
- ½ lžičky solamylu
- 1 lžička citronové šťávy
Postup
- Smícháme prosátou mouku s kořením, cukrem, kakaem a jedlou sodou, přidáme změklé máslo, 2 vejce, med a rum a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme do fólie a necháme nejméně 12 hodin odležet v lednici.
- Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto vyválíme na plát o síle 4 až 5 mm. Vykrájíme formičkami různé velikosti hvězdiček. Největší hvězdičky uspořádáme do tvaru věnce na plech vyložený papírem na pečení. Ostatní hvězdičky upečeme samostatně.
- Perníčky vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 12 minut, to závisí na velikosti perníčků. Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřeme mašlovačkou rozšlehaným zbylým vejcem. Necháme vychladnout.
- Na polevu třeme dohladka několikrát prosátý moučkový cukr s bílkem, škrobem a citronovou šťávou. Polevu naplníme do cukrářského sáčku a samostatné perníčky ozdobíme. Na vychladlý věnec jednotlivé nazdobené perníčky přilepíme pomocí cukrové polevy.
Adventní věnec z perníku
Z tohoto perníkového těsta můžeme taky připravit adventní věnec s čajovými svíčkami.
- Nejprve uděláme základ – na vyválené těsto přiklopíme velkou mísu nebo hrnec o průměru asi 25 cm, ořízneme a doprostřed kruhu přiklopíme menší mísu (průměr asi 10 cm) a vyřízneme podle ní střed.
- Pak vykrájíme 8 zvonků a 4 hvězdy, do kterých doprostřed zatlačíme čajovou svíčku a vyndáme.
- Po upečení ještě upravíme otvor pro svíčky v hvězdičkách a necháme všechny tvary vychladnout.
- Hvězdy, kruhový základ i zvonečky ozdobíme podle své fantazie bílkovou polevou.
- Nazdobené perníčky přilepíme na základ cukrovou polevou. Polevu necháme zaschnout.
- Nakonec mezi každé dva zvonečky zapíchneme mašličku s ozdobným špendlíkem a do hvězd vsadíme čajové svíčky.
Zdroje: Regionální potravina, jaktak.cz