Vánoce

19. listopadu 2025 14:20

Lenka Valjentová

Upečte vánoční věnec z perníku. Krásně voní a vypadá úžasně

Upečte si letos vánoční nebo adventní věnec z perníku! Skvěle vypadá a perníčky příjemně provoní domov kořením. Poradíme, jak na to, včetně tipů na pečení bez váhy.

Udělejte si letos trochu netradiční adventní nebo vánoční věnec z perníku. Příjemně provoní sváteční domov kořením a navodí tu správnou atmosféru. A taky je to pěkný dárek. Protože tradiční perníčky potřebují čas, aby zkřehly, jsou spolu se zázvorkami prvním druhem cukroví, kterým se začíná vánoční pečení.

Inspirujte se: 32 tipů na nejkrásnější zdobení perníčků. Jak připravit perfektní polevu?

Vážení bez váhy

Někdy se stane, že chceme zkusit upéct něco nového, recept je plný gramáží a my z nejrůznějších důvodů zrovna nemáme po ruce váhu. Taková maličkost nás ale přece nemůže připravit o požitek z vánočního pečení! Tak například:

1 lžička zhruba obsahuje:

  • 3 g cukru moučka

  • 6 g cukru krupice

  • 4 g hladké mouky

  • 5 g másla

1 lžíce přibližně obsahuje:

  • 10 g hladké mouky

  • 10 g cukru moučka

  • 12 g cukru krupice

  • 15 g másla

Do hrnku s objemem 250 ml se vejde asi:

  • 120 g cukru moučka

  • 135 g hladké či polohrubé mouky

  • 200 g cukru krupice

  • 250 g másla

Na fotografii je velice praktický tahák, jak suroviny odměřit, abyste mohli péct i bez kuchyňské váhy.

Vánoční věnec z perníku

Ingredience na perníkové těsto

Ingredience na polevu

  • 140 g moučkového cukru

  • 1 bílek

  • ½ lžičky solamylu

  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  1. Smícháme prosátou mouku s kořením, cukrem, kakaem a jedlou sodou, přidáme změklé máslo, 2 vejce, med a rum a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Zabalíme do fólie a necháme nejméně 12 hodin odležet v lednici.

  2. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto vyválíme na plát o síle 4 až 5 mm. Vykrájíme formičkami různé velikosti hvězdiček.

  3. Největší hvězdičky uspořádáme do tvaru věnce na plech vyložený papírem na pečení. Ostatní hvězdičky upečeme samostatně.

  4. Perníčky vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 12 minut, to závisí na velikosti perníčků.

  5. Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřeme mašlovačkou rozšlehaným zbylým vejcem. Necháme vychladnout.

  6. Na polevu třeme dohladka několikrát prosátý moučkový cukr s bílkem, škrobem a citronovou šťávou.

  7. Polevu naplníme do cukrářského sáčku a samostatné perníčky ozdobíme. Na vychladlý věnec jednotlivé nazdobené perníčky přilepíme pomocí cukrové polevy.

Nepřehlédněte: Vyrobte si adventní věnec včas. Advent letos začíná už 30. listopadu!

Adventní věnec z perníku

Z tohoto perníkového těsta můžeme také připravit adventní věnec s čajovými svíčkami.

  • Nejprve uděláme základ – na vyválené těsto přiklopíme velkou mísu nebo hrnec o průměru asi 25 cm, ořízneme a doprostřed kruhu přiklopíme menší mísu (průměr asi 10 cm) a vyřízneme podle ní střed.

  • Pak vykrájíme 8 zvonků a 4 hvězdy, do kterých doprostřed zatlačíme čajovou svíčku a vyndáme.

  • Po upečení ještě upravíme otvor pro svíčky v hvězdičkách a necháme všechny tvary vychladnout.

  • Hvězdy, kruhový základ i zvonečky ozdobíme podle své fantazie bílkovou polevou.

  • Nazdobené perníčky přilepíme na základ cukrovou polevou. Polevu necháme zaschnout.

  • Nakonec mezi každé dva zvonečky zapíchneme mašličku s ozdobným špendlíkem a do hvězd vsadíme čajové svíčky.

Připravte vánoční perníčky podle návodného videoreceptu:

Zdroje: Regionální potravina; jaktak.cz


Přečtěte si také