Zahrada

18. května 2022 08:00

Lenka Valjentová

Pivo nevylévejte! Ještě ho můžete použít jako hnojivo na růže a muškáty či past na slimáky

Pivo je u nás nápoj velmi oblíbený, zvláště v horkých letních dnech je orosený půllitr zlatavého moku vítaným osvěžením. Možná by vás ani nenapadlo, že pivo, které nedopijete a zvětrá, nemusíte vylévat, protože se dá ještě skvěle využít. Zvětralé pivo dobře poslouží jako přírodní hnojivo na růže a muškáty, účinná past na slimáky a komáry nebo čistič zahradního nářadí. Tady je 9 tipů, jak se dá využít pivo v létě na zahradě.

Pivo jako přírodní hnojivo

Zvětralé pivo se hodí k přihnojení kvetoucích zahradních a balkonových rostlin, skvěle prospívá taky pokojovkám. Pivo totiž obsahuje řadu základních živin, které rostliny potřebují k životu. Hlavně minerální látky, jako jsou draslík, hořčík, sodík, dusík, chloridy a fosfor, nezanedbatelný je obsah vitaminů skupiny B a sacharidů, které působí na rostliny jako životabudič. A je jim úplně jedno, jestli jim dopřejete desítku nebo dvanáctku, stejně tak není důležitá ani značka piva.

Pivo ocení zejména růže a muškáty

Když růžím a muškátům zhruba od května, kdy nasazují na květy, přilepšíte pivním hnojivem, budou kvést bohatěji velkými a zářivými květy. Díky kvasinkám se do půdy tímto způsobem dostane potřebné množství draslíku a dusíku, navíc je pivo dobrou prevencí v boji proti padlí a mšicím. Smíchejte jeden díl piva a sedm dílů vody a tímto roztokem rostliny jednou za tři až čtyři týdny zalijte přímo ke kořenům.

Pivo oživí trávník

Pokud na svém trávníku objevíte hnědé skvrny usychajícího trávníku nebo tráva neroste tak, jak by měla, zkuste to napravit pivem. Pivní životabudič pomůže postižené trávě znovu plně růst. Nalijte pivo do rozprašovače a nastříkejte jím postižená místa. Pivo trávník vyživí a taky pomůže zlikvidovat všechny plísňové choroby nebo škůdce, které zelenému pažitu škodí. Po aplikaci pivem trávník zalijte. Jak založit nový trávník se dozvíte zde.

Pivo prospěje kompostu

Pivo působí jako výborná přísada do zahradního kompostu. Má mnoho živin, které zvyšují kvalitu kompostu. Jeho použití také zvyšuje rychlost zrání kompostu, což zase urychluje rozpad jednotlivých složek kompostové hromady. O kompostu a kompostování se více dozvíte zde.

Pivo je skvělá past na slimáky

Pivo je velkým lákadlem nejen pro lidi, ale taky pro některé zahradní škůdce, zvláště plzáky všeho druhu, které přitahuje stejně jako můry světlo. Pokud máte i vy problém s těmito slizkými a takřka nezničitelnými vetřelci, Tak využijte jejich lásku k pivu a připravte jim pivní past.

Večer zahrabejte do země blízko rostlin, které potřebujete ochránit, vhodnou nádobu (plastový kelímek, spodek plastové lahve apod.) tak, aby kelímek nebyl v úrovni půdy, ale kousek přečníval nad úroveň terénu, protože jinak by do něj napadali i užiteční živočichové. Do zhruba poloviny nádobky naplňte zteplalým pivem a ráno past zkontrolujte. Je velmi pravděpodobné, že v něm ráno najdete spoustu slimáků opilých a utopených. Slimáci sklouznou a spadnou do sklenice. Pasti je třeba často kontrolovat, v době nejsilnějších nájezdů plzáků denně. Vyměňte staré pivo, když se jimi naplní. Další tipy, jak se zbavit slimáků, najdete zde

Mouchy, komáři, vosy, octomilky...

S otravně dotěrným poletujícím hmyzem na letní zahradě (ale i v bytě) má zkušenost patrně každý. Pivo vám od nich pomůže. Na stůl nebo někde poblí, kde sedíte, dejte nádobku s trochou piva. Neprodyšně ji překryjte potravinovou fólií nebo alobalem a pak do fólie udělejte několik otvorů vidličkou nebo nožem (velké podle toho, na jaký hmyz máte políčeno). Hmyz vůně piva přiláká, vlezou dovnitř, ale už se nedostanou ven. Na komáry nejlépe funguje, když smícháte pivo a ústní vodu v poměru jedna ku jedné. Jak se chránit před komáry přírodními prostředky, se dozvíte zde.

Pivo čistí zahradní nářadí

Zvětralé pivo dobře poslouží k vyčištění zašlého i zrezlého zahradního nářadí. Nalijte pivo do rozprašovače a nastříkejte na zrezivělé nástroje. Nechte působit asi tak půl hodiny a poté setřete hadříkem. Nebo nalijte trochu piva na houbičku a vyčistěte špinavé nářadí. Pivem můžete také zkusit uvolnit zrezivělé matice a šrouby.

Leští dřevěný nábytek

Máte na zahradě dřevěný nábytek nebo starou lavičku a přijdou vám už trochu zašedlé? Přetřete je měkkým hadříkem namočeným v pivu. To pomůže obnovit ztracený lesk a barvu. Nakonec povrch přeleštěte suchým hadříkem. Když je nábytek flekatý, vytřete ho měkkou houbičkou a tekutým pískem. Pak místo ošetřete voskem a nakonec ještě potřete pivem.

Grilování s pivem

K letní zahradě patří taky grilování. Pivo vám pomůže vychutnat si i grilované maso, které by jinak bylo příliš tvrdé. Plátky masa zalijte pivem, můžete přidat trochu oblíbeného koření pro lepší chuť, a nechte marinovat v lednici několik hodin, nejlépe přes noc. Výhodou pivní marinády je, že na rozdíl od octa nebo vína nemění chuť masa.

Pivo zažene únavu

Práce na zahradě je dřina a večer si zasloužíte příjemný relax. Po dlouhém a namáhavém dni si nalijte studené pivo do umyvadla a máčejte si v něm několik minut chodidla. Pivní koupel je velmi osvěžující a postaví vás na nohy!

Zdroje: gardeningchannel.comcs.wikipedia.orgbalconygardenweb.com, Neobyčejné užití obyčejných věcí (Rider´s Digest Výběr)


Přečtěte si také