Švestková bublanina z nadýchaného sodovkového těsta

Také máte rádi ovocné bublaniny, ale musí být jemné a vláčné a nesmí drhnout v krku? Pak vyzkoušejte skvělý zákusek, kterému k dokonalosti dopomohla bublinková minerálka nebo obyčejná sodovka.

Co budete potřebovat na sodovkovou bublaninu

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 1 hrnek sodovky nebo perlivé minerálky (klidně ochucené, hodí se příchuť podle typu použitého ovoce)
  • 4 vejce
  • 200 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • kousek másla a hrubou mouku na vymazání a vysypání plechu
  • švestky

Jak budete postupovat při pečení sodovkové bublaniny

1. Vymažte plech

Kouskem másla vymažte hlubší plech na pečení a vysypte jej hrubou moukou.

2. Vařečkou vymíchejte těsto

Smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Pak přidejte vejce a rozpuštěné máslo a opět promíchejte.

3. Přilijte minerálku nebo sodovku

Nakonec přilejte sodovku nebo bublinkovou minerálku, která těsto pěkně napění.

4. Nalijte polovinu těsta

Polovinu těsta vlijte na plech a vařečkou ho roztáhněte do rohů – těsto je tužší, samo se nerozprostře.

5. Připravte švestky

Švestky vypeckujte, nakrájejte na čtvrtiny a poklaďte jimi celou plochu těsta.

6. Zalijte zbytkem těsta

Druhou polovinou těsta zakryjte pokud možno všechno ovoce.

7. Upečte bublaninu

Bublaninu pečte v troubě, rozpálené na 220 °C. Hotovou bublaninu vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu.

8. Zákusek servírujte

Hotový zákusek pocukrujte a podávejte třeba ozdobený meduňkovými lístky a jedlými květy. V našem případě je to kakost.

Prima tip

Jedlých květů najdete na zahradě celou řadu. Kromě kakostů jsou vhodné například i růže, obyčejné sedmikrásky, levandule nebo lichořeřišnice.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také