Švestková bublanina z nadýchaného sodovkového těsta
Také máte rádi ovocné bublaniny, ale musí být jemné a vláčné a nesmí drhnout v krku? Pak vyzkoušejte skvělý zákusek, kterému k dokonalosti dopomohla bublinková minerálka nebo obyčejná sodovka.
Co budete potřebovat na sodovkovou bublaninu
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky cukru
- 1 hrnek sodovky nebo perlivé minerálky (klidně ochucené, hodí se příchuť podle typu použitého ovoce)
- 4 vejce
- 200 g másla
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kousek másla a hrubou mouku na vymazání a vysypání plechu
- švestky
Jak budete postupovat při pečení sodovkové bublaniny
1. Vymažte plech
Kouskem másla vymažte hlubší plech na pečení a vysypte jej hrubou moukou.
2. Vařečkou vymíchejte těsto
Smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Pak přidejte vejce a rozpuštěné máslo a opět promíchejte.
3. Přilijte minerálku nebo sodovku
Nakonec přilejte sodovku nebo bublinkovou minerálku, která těsto pěkně napění.
4. Nalijte polovinu těsta
Polovinu těsta vlijte na plech a vařečkou ho roztáhněte do rohů – těsto je tužší, samo se nerozprostře.
5. Připravte švestky
Švestky vypeckujte, nakrájejte na čtvrtiny a poklaďte jimi celou plochu těsta.
6. Zalijte zbytkem těsta
Druhou polovinou těsta zakryjte pokud možno všechno ovoce.
7. Upečte bublaninu
Bublaninu pečte v troubě, rozpálené na 220 °C. Hotovou bublaninu vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu.
8. Zákusek servírujte
Hotový zákusek pocukrujte a podávejte třeba ozdobený meduňkovými lístky a jedlými květy. V našem případě je to kakost.
Prima tip
Jedlých květů najdete na zahradě celou řadu. Kromě kakostů jsou vhodné například i růže, obyčejné sedmikrásky, levandule nebo lichořeřišnice.
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek