reklama

Starou a studenou chatku proměnili na moderní bydlení. Designérům pomohli hasiči

Matouš Hartman
16. března 2021
Před Kamilou Douděrovou a Františkem Kobližkou stál náročný úkol. Museli proměnit studenou a vlhkou chatku v bydlení pro maminku a její dva syny. Radka v chatce bydlí už víc než rok. Přišla totiž prakticky o všechno. Manžel pil, měl milenku a nakonec Radku opustil. Maminka tak zůstala s dvěma syny sama a dluhy se kupily…
reklama

Přišla o dům i chatu po rodičích, nakonec našla domov vjiné chatce. Stavba ale není přizpůsobená pro celoroční bydlení. Kamila Douděrová a František Kobližka tak musí vymyslet, jak interiér zútulnit a vytopit. „Proměna to byla netradiční, odvážná a nesnadná. Jednalo se o rekreační chatu, která nebyla připravena na to, že v ní v zimě budou bydlet lidé. Padalo to na nás jako skála. A obavy se potvrdily. Všude, kam jste se podívali, číhaly potíže a problémy. Vlhko, zima azanedbanost,“ vzpomínají designéři.

Kromě špatného stavu domku čeká designéryještě jedno překvapení. Radka nemá pomocníky, kteří by přidali ruku kdílu. Iva Kubelková situaci ale nakonec vyřešila. Stavila se za starostou a společně kpráci přizvali dobrovolné hasiče, jejichž členem starosta je. Všechno tak dobře dopadlo. Designéři vytvořili návrh a shasiči se pustili do práce.

Odstranili příčku na verandě zmístnosti udělali otevřený prostor spředsíní a kuchyní. Radka dřív vařila na dvojvařiči, teď má konečně pořádně vybavenou kuchyň i skvalitními elektrospotřebiči. Zkuchyně se posuvnými dveřmi přechází do obývacího pokoje. Podobně jako kuchyň je doplněný o detaily ve žluté barvě.

Designéři zvolili podlahové topení a doplnili ho o krbová kamna, která umístili do bývalého už nefungujícího krbu. Vchatce tam bude příjemně, i když teploty klesnou pod nulu.

Všechny články o Postav si sen najdete v našem speciálu:

Hodnocení designérů:

„Problémů původního stavu bylo víc než dost. Se zimním provozem se příliš nepočítalo. Letní terasa, sice krytá okenními výplněmi, byla pro zimní provoz naprosto nevhodná. Teplota venku i uvnitř by se příliš nelišila. Na druhou stranu to bylo pro budoucí kuchyň nejkrásnější místo. Světlo a výhled na řeku byly nádherné – nicméně to bylo stále málo k tomu, aby zde bylo možno pobývat i v zimě. Hlavním technickým úkolem bylo vyřešit vytápění a co nejvíce, v rámci našich možností, zabránit únikům tepla. Použili jsme podlahové vytápění v kuchyni i v obývacím pokoji, který jsme s kuchyní propojili. Ze stávajícího vnitřního okna jsme udělali dveře a dispozici upravili tak, aby co nejlépe fungovala pro Radku, její dva syny i případné návštěvy. Propojení nám otevřelo možnosti pro originální návrh kuchyně. Vznikly samostatné funkční bloky, které provozně navazují a jsou propojeny zvolenými barvami a materiály. Dalším zdrojem tepla se stala nová kamna na dřevo, která nahradila stávající, málo výkonná kamínka. Proti únikům tepla jsme po celém obvodu okenních ploch umístili těžké závěsy, které krom toho, že tlumí tepelný únik, tak prostor zútulňují aschovávají i některé nedokonalosti původních stěn. Do volných zásuvek je ještě možno zapojit přímotopy. Díky této kombinaci lze prostor adekvátně vytopit.

Proměna ve svém stylu kombinuje moderní a lehce venkovský styl. Venkovský jsme se snažili eliminovat amoderní vyzdvihnout a zdůraznit. Prvek dřeva se nám však stále líbil, a proto jsme ho v určité míře avmodernějším pojetí využili v naší proměně. Stávající dřevěné prvky, trámy, obklady stěn a stropu, jsme natřeli na bílo, a tak potlačili původní výraznou strukturu a kresbu dřeva. Tím jsme dosáhli mnohem jemnějšího pojetí, které vytvořilo neutrální kulisu pro nový interiér. Zajímavě působí i kombinace nově navrženého modernějšího dekoru dřeva, který byl střídmější a méně výrazný, s jednoduchými a jemnými doplňkovými barvami (šedá, žlutá). V interiéru jsme také použili jemnou tapetu s motivem větviček, velkou sedačku na každodenní spaní pro všechny, jejíž světle šedé čalounění správně zapadne do celkového konceptu. Akcenty žluté prostor příjemně osvěžují, šedá a bílá uklidňuje a prosvětluje. Také jsme zakomponovali původní skříň a komody, které v novém interiéru krásně vyniknou. Naopak v původním tmavém a jednotvárném chalupářském stylu zcela zanikaly. Třešničkami na pomyslném dortu byly některé původní věci z domácnosti, jako např. mlýnek na kávu nebo kovový svícen, které nám posloužily jako vhodné dekorace. Změnou dispozice jsme získali funkční prostory, které jsou nyní vzájemně propojeny. Lze v nich fungovat uceleně a v „čisté zóně“, což znamená, že se při pohybu v nich nedostáváme mimo proměňovanou část. Také zónové členění prostoru od vstupu směrem dále do interiéru je plně funkční aintuitivní. Nová kuchyň je propojena s obývacím pokojem. Otvor je možno uzavřít posuvnými dveřmi, které jsou zavěšeny na konzoli a jezdí po stěně. Tato elegantní konstrukce je ukázkou moderního designu vinteriéru rekreační chaty. Oba prostory spojuje jednotná podlahová krytina v dekoru světlého dřeva."

Další proměny z pořadu Postav si sen!:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama