Zahrada

11. února 2024 08:30

Lenka Valjentová

Puškinie kvete už koncem zimy. Jedna z nejkrásnějších jarních cibulovin je podobná hyacintu

Puškinie je odolná, nenáročná a rychle se rozrůstající květina časného jara. Už v únoru obvykle vykvétají půvabné trsy světle modrých květů s výraznými tmavšími proužky. Existuje i čistě bílý kultivar. I když si puškinii můžeme klidně splést s ladoňkou, spíše připomíná hyacint. Jak tuhle drobnou jarní cibulovinu pěstovat?

Puškinie ladoňkovitá (Puschkinia scilloides var. libanotica) je 10–20 cm vysoká cibulovina, pocházející z Blízkého východu, kde roste v nadmořských výškách kolem 1300 m n. m. Na první pohled si ji můžeme splést s ladoňkou nebo ladoničkou, ale připomíná hyacint či hyacintovec. Puškinie je odolná, nenáročná a rychle se rozrůstající květina časného jara. Kvete mezi sněženkami, krokusy a modřenci, často se objevuje pod tajícím sněhem.

Kde puškinie pěstovat

Puškinie je ideální jako podrost stromů a keřů, kde na jaře září do dálky. Je vhodná i pro skupinovou výsadbu mezi ostatní jarní cibuloviny. Hodí se do skalky nebo také do později sekaných trávníků. Dá se pěstovat v nádobách na zahradě nebo na balkoně či terase. Zatahuje ke konci jara.

NENECHTE SI UJÍT: Ladoňky, sasanky, kosatce či puškinie kvetou už březnu

Jak puškinie pěstovat

Puškinie není tak známá jako třeba sněženka, krokus nebo modřenec, ale cibulky jsou v zahradnictvích i na internetu běžně k dostání. Kromě druhů se světlými, porcelánově modrými květy je k dostání i čistě bílý kultivar Alba, který je na pěstování stejně snadný.

  • Puškinie je drobná parádnice milující světlé nebo polostinné vlhčí stanoviště s kyprou a humózní půdou s neutrálním pH.
  • Cibulky puškinie vysazujeme během září a října do lehčí humózní půdy do hloubky 5–6 cm a na vzdálenost 7 až 10 cm.
  • Především na jaře vyžadují puškinie dostatek vláhy. V létě se spokojí i se sušší zeminou.

Množení puškinie

Puškinie snadno zplaňují, tzn., že se rozrůstají drobnými  dceřinými cibulkami a tvoří husté koberce. Za příznivých podmínek, kterými je polostín a půda udržující vlhkost, se mohou rostlinky množit samovýsevem. Pokud chceme puškinii rozmnožit semínky sami, na konci jara můžeme semena vysít. Trvá to ale i roky, než z nich vyroste dospělá kvetoucí rostlina.

Zdroje: kvetinovecibulky.infocs.wikipedia.org,

Sdílejte článek

Přečtěte si také