Konečně se naučíte, jak rozlišit šafrán, krokus a ocún. Takhle je od sebe poznáte

Sněžné krokusy se správně jmenují krokus Tomasiniho. Pěstovat je můžete i bez zahrady. Úplně postačí, když jejich drobné cibulky na podzim zapícháte do trávníku okolo domu ve městě, a na jaře, většinou v březnu, ale i mnohem dříve, vykvetou nádhernými, něžně fialovými květy. Než dojde na první sečení, budou dávno odkvetlé.

Krokus, šafrán Tomasiniho (Crocus Tommasinianus)

Ze všech druhů krokusů, které se na našich zahradách pěstují, patří sněžné krokusy nebo také tomasíni, jak se jim někdy mezi pěstiteli říká, mezi nejméně náročné druhy. Ke svému růstu nepotřebují ani pečlivě udržované záhony a plně se spokojí s místem uprostřed trávníku, a dokonce i ve stínu, pod stromy nebo keři. Pokud na vaší zahradě nebo v okolí domu neúřadují příliš hlodavci, kteří si na jejich hlízkách s radostí pochutnávají, stačí vysadit jen pár jedinců a během několika let se vám krásně rozmnoží.

Krokus Tomasiniho pochází z Balkánského poloostrova a jeho rozšíření zasahuje až do Maďarska, kde roste v listnatých lesích a na mýtinách až do nadmořské výšky 1 000 m. V našich podmínkách vykvétá většinou v březnu, ale často už koncem února. Poznáte ho podle typické, jemně nafialovělé, až purpurové barvy okvětních lístků se světlejším jícnem, tedy středem. Květy dorůstají do výšky asi 10–12 cm. V době plného rozkvětu již bývají vzrostlé i sytě zelené, čárkovité listy se světlým proužkem uprostřed. Rostliny časem vytvářejí nízké, husté trsy listů.

Kdy vysazovat krokusy

Do záhonů krokusy vysazujte od začátku září do konce listopadu, pokud již nemrzne. Cibulky bývají velké asi 5–7 cm. Krokusy jsou velmi vhodné i ke zplanění do volných partií zahrady, do nižších trávníků.

Jaký je rozdíl mezi krokusy, šafrány, nebo dokonce ocúny

Krokus a šafrán jsou synonyma, tedy pouze jiné názvy pro jednu a tu samou rostlinu. Šafrán je české pojmenování a slovo krokus pochází z pojmenování latinského. Krokusy kvetou většinou na jaře. V České republice máme dva původní, jarní druhy  šafrán karpatský a šafrán bělokvětý. To cizokrajný šafrán setý, který se používá jako velmi drahé koření, vykvétá na podzim.

Na podzim vykvétají také šafránům velmi podobné rostliny, ocúny. Na první pohled je možná ani nerozeznáte, ale ocúny mají 6 okvětních tyčinek a krokusy jenom 3.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Crocus_tommasinianus; https://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/409-crocus-tommasinianus-safran-tommasiniho


Přečtěte si také