Pokojové květiny

23. června 2022 07:00

redakce Prima Living

Pusťte se do řízkování pokojovek. Vsaďte na druhy, které zakoření úplně bez potíží

Řízkování je nejjednodušší způsob množení rostlin a využít ho můžete i bez předchozích zahradnických zkušeností. Proč utrácet za nové rostliny, když si ty nejmilejší můžete vypěstovat od začátku sami? Tyhle pokojovky jsou přímo sázkou na jistotu.

Řízkování nezaručuje stoprocentní úspěšnost, ale i tak je to ten nejjednodušší způsob, jak si vypěstovat vlastní rostliny. Některým pokojovkám trvá poměrně dlouho, než vypustí nové kořeny, pro další se tento způsob množení nehodí vůbec.

Ale pak jsou tu pokojové rostliny, se kterými si můžete doslova hrát na pěstitelskou firmu. Do řízkování se nikdy nepouštějte v zimních měsících. Zimní období bývá pro pokojové rostliny jeden velký stres, a tak nechte řízkování raději na jaro nebo na začátek léta, případně na podzim.

Které pokojovky se snadno množí řízkováním a ze které části můžete řízky odebrat?

  • Řízky ze stonku: fíkusy, monstery, maranty, sukulenty, africké kopřivy, potos
  • Listové řízky: africká fialka, tchýnin jazyk nebo oblíbená tlustice vejčitá
  • Kořenové řízky: pilea a některé trvalky s dužnatými kořeny

Na co si dát při řízkování pozor

Ostré a čisté nástroje jsou základ, připravte si proto dobrý nůž, žiletku nebo nůžky. Tupým nástrojem byste řízek poškodili, špatně by sál vodu a snížili byste pravděpodobnost jeho uchycení.

U stonkových řízků je třeba získat takzvané „kolínko“, ze kterého list vyrůstá. Najděte správnou část stonku a seřízněte ho. Ideální je odebírat řízek z vrcholu rostliny, se třemi až čtyřmi listy.

Po odebrání odstraňte řízku spodní listy a umístěte ho do vody nebo substrátu. Stát by v nich měl pouze holý stonek – navlhlé listy by totiž začaly brzy uhnívat a stal by se z nich zdroj nebezpečných plísní. Ujistěte se, že je ve vodě především kolínko, ze kterého vám následně budou vyrůstat kořeny.

Pokud sázíte rovnou do substrátu, vytvořte v něm malou jamku, do které stonek zasunete, substrát jemně přitlačte okolo a dbejte na to, aby byl dostatečně vlhký. Přímo do substrátu můžete vysazovat řízky vánočních kaktusů, rhipsalisů, afrických kopřiv či filodendronů.

Lepšímu zakořenění nové rostliny přispěje i vyšší vzdušná vlhkost a teplota. Těch dosáhnete použitím perforované fólie, seříznutou PET lahví, zavařovačkou nebo profesionálnějším pokojovým miniskleníčkem, kterými řízek přiklopíte. Nezapomeňte kryt čas od času odklopit, aby se sazenice nezapařily a mohly se trochu „otužit“. Jakmile rostlina dostatečně prokoření, přesaďte ji do větší nádoby.

Výhody řízkování

  • Jednoduchý způsob množení, který zvládne i úplný začátečník.
  • Nepotřebujete drahé speciální pomůcky.
  • Nové rostliny jsou geneticky shodné s mateřskou rostlinou.

Zdroj: Květinářství Zahrada na niti; https://dmp.cz/blogs/zelene-listy/rizkovani-aneb-jarni-sestrih-pokojovek-a-jejich-mnozeni


Přečtěte si také