10 nejkrásnějších pokojovek, které přežijí i to, že se o ně moc nestaráte

Pokojovky poslední rok pěstují i ti, kdo se o ně donedávna nezajímali. Ne každému ovšem vzkvétají. Tady máte přehled takových, které jen tak nezahubíte, i když bude vaše péče nedostatečná. Všechny je najdete v naší galerii, více o nich píšeme v textu.

Každý, kdo má doma velkou monsteru, nějak začínal. A každému včetně těch, kterým doma bují hotová zelená džungle, občas nějaká květina uhyne. Tomu se zabránit nedá. Je ale dobré si pro začátek pořizovat květiny, které vydrží i trochu těch pěstitelských chyb. Vůbec to neznamená, že jste odsouzeni k nudě, protože velkou výdrž mají i mnohé exotické a efektní rostliny.

1. Pilea (Pilea peperomioides)

Jednoduchý, ale přesto efektní vzhled – to je pilea, rostlina s jednoduchými rovnými stonky, na jejichž konci roste vždy jeden list připomínající minci nebo lívanček. Postavte ji do ozdobného květináče a nechte ji vyniknout jako solitér. Pilea není náročná, stačí jí zálivka jednou týdně a dostatek světla, nikoli ale přímého slunce. Vysoká bude nejvýše třicet centimetrů a zhruba stejně bude mít i na šířku.

2. Starček převislý (Senecio rowleyanus)

Na první pohled vám to možná nepřijde, ale tahle rostlina patří mezi sukulenty. Nicméně na rozdíl od většiny z nich má ráda zálivku. Obzvláště dobře vypadá, když ji někam pověsíte – zkuste třeba macramé závěs. Pochází z Afriky, tedy přesněji z Namibie a Madagaskaru, kde se plazí po kamenech na horkém slunci a dužnaté listy jí slouží jako zásobárna vody. Na první pohled je jasné, proč se starčeku převislému přezdívá šňůra korálků nebo perel.

3. Tlustice vejčitá (Crassula ovata)

Další sukulent, který prostě letos potřebujete. Už pro jeho jedinečný vzhled, připomíná totiž malý keř,  dá se dokonce upravovat podobně jako bonsaje. Pokud nechcete, aby šel do červena, nevystavujte ho příliš slunečnímu záření. Každopádně nevyžaduje skoro žádnou péči. Tlustic je mnoho druhů a jsou si vzájemně podobné.

4. Štavel trojhranný (Oxalis triangularis)

Šťavel trojhranný, nenáročná rostlina původem z tropické Ameriky, na první pohled zaujme díky temně fialovým lístkům, které reagují na světlo jemným pohybem, takže připomínají motýlí křídla. Kromě fialových, až tmavě zelených lístků na ní rostou jemně růžové květy. Štavel neboli oxalis najdete v mnoha druzích a variantách.

5. Zamkiokulkas (Zamioculcas zamiifolia)

Zamioculcas neboli ZZ plant původem z Madagaskaru si získal oblibu pěstitelů po celém světě hned z několika důvodů. Má lesklé, svěže zelené exotické listy, krásně roste, jednoduše se množí a péče o něj je naprosto nenáročná. Proslul také odolností proti nejrůznějším nemocem a tím, že vám odpustí, když ho zapomenete zalévat. Ideální pro začínají pěstitele.

6. Sloní noha/nolina (Beaucarnea recurvata)

Ve své domovině mívá skoro deset metrů, jako pokojovka maximálně jeden, roste navíc velmi pomalu a mladé rostliny bez kmínku vypadají jinak než ty starší.  Kmínek, který se směrem vzhůru výrazně zužuje, připomíná sloní nohu, odtud časté označení. Listy tvoří na vrcholu kmene chochol.

7. Tillandsie

Nevyžaduje klasické zalévání, jen občasné rosení. Tillandsie jsou jedinečné v tom, že dokážou brát vodu z vlhkosti ve vzduchu. Nemají proto ani  kořenový systém, takže je lze pěstovat v jedinečných uspořádáních, často dobře fungují v závěsných květináčích nebo skleněných koulích buď jen ve vzduchu, nebo v různých aranžmá.

8. Rozchodník/opičí ocásek (Sedum morganianum)

Říká se mu také oslí ocas, je to druh kvetoucí rostliny z čeledi Crassulaceae, původem z jižního Mexika. Pěstování je velice snadné za předpokladu, že mu poskytneme maximum světla po celý rok a dostatek vody, to samé platí i pro druh Sedum burrito.

9. Opuncie zvaná bunny ear/nopál (Opuntia microdasys)

Efektní květina do minimalistického interiéru, jen se moc nehodí tam, kde žijí zvířata nebo malé děti. Každopádně je tento kaktus nenáročný na údržbu.

10. Aloe pravá (aloe vera)

Velice oblíbená rostlina, kterou je vážně extrémně snadné udržet naživu. Svědčí jí půda pro kaktusy a světlo, vydrží, i když ji zapomenete zalévat. Aloe pravá je využívána už po tisíce let jako léčivá rostlina.

Zdroj:

https://decoholic.org/10-most-beautiful-indoor-plants/

https://bloomscape.com/green-living/9-easiest-houseplants-anyone-can-grow/

https://pokojovky.co


Přečtěte si také