Nejen polévka... Z dýně hokaido uděláte i skvělý sirup, dýňové latté nebo kynutý koláč

Nejen polévka... Z dýně hokaido uděláte sirup, latté nebo skvělý kynutý koláč Zdroj: iStock
Dýně hokaido, ve světě známá taky pod označením Uchiki Kuri, obsahuje spoustu vitaminů (B, C, E, K) a minerálů (železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík), ovšem nejvíce si ji ceníme pro vysoký obsah betakarotenu, který dává pevné, ale křehké nasládlé dužině tak trochu mrkvovou chuť i barvu, ale především je zdrojem její síly. Betakaroten se v těle přeměňuje na vitamin A, který zabraňuje poškozování buněk škodlivými volnými radikály. Když jíme dýně, přirozeně posilujeme svůj imunitní systém a chráníme se před viry a bakteriemi.
Jak dýni hokaido správně pěstovat, jaké odrůdy existují a jak ji zpracovat, najdete zde.

Podzimní dýňová smršť je v plném proudu. Úžasná je dýně hokaido, která výborně chutná a nedají na ni dopustit příznivci zdravé stravy. Zdroj: iStock

Podzimní dýňová smršť je v plném proudu. Úžasná je dýně hokaido, která výborně chutná a nedají na ni dopustit příznivci zdravé stravy. Zdroj: iStock
Domácí dýňový sirup
Ingredience
- asi 200 g dýně hokaido nakrájené na kostky
- 150 ml javorového sirupu
- kousek čerstvého zázvoru
- celá skořice
- asi 6 hřebíčků
- asi 6 zrnek pepře
- špetka muškátového oříšku
Postup
- Nejprve připravíme dýňové pyré: hokaido uvaříme v páře doměkka a rozmixujeme dohladka. Do hrnce nalijeme 150 ml vody, přidáme javorový sirup a asi 3 lžíce dýňového pyré (zbylé pyré použijeme třeba do polévky).
- Zázvor do směsi strouháme a přidáváme postupně podle chuti. Nakonec přidáme skořici, hřebíček, pepř a muškátový oříšek a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a 10 minut za občasného promíchání povaříme. Sejmeme, necháme vychladnout a přecedíme přes jemné sítko.
- Dýňový sirup uchováme v lednici. Sirup je výborný do kávy, kakaa i čaje nebo se dá použít jako základ originální domácí limonády, hodí se do dezertů či ovocných salátů.

Domácí dýňové latté Zdroj: iStock
Dýňové latté
Ingredience
- 2 lžíce domácího dýňového sirupu
- 1 šálek espresa
- 100 ml teplého plnotučného mléka
Postup
Dýňový sirup nalijeme do vysoké sklenice, zalijeme horkou kávou a pomalu přilijeme napěněné teplé mléko, čím pomaleji, tím lépe.

Kynutý dýňový koláč Zdroj: iStock
Kynutý dýňový koláč
Ingredience
- 100 ml mléka
- 60 g změklého másla
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- ½ lžičky soli
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 2 celá vejce
- 700 g dýně hokaido
- 500 ml 100% pomerančové šťávy
- 250 g zakysané smetany
- 75 g Gustinu bez lepku
- 80 g cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 30 g loupaných dýňových jader
- domácí dýňový sirup
Postup
- Na těsto v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím, solí a bílky. Přidáme mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 60 minut kynout.
- Na náplň dýni nakrájíme na plátky, odstraníme jádra, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou a asi 15 minut povaříme. Rozmixujeme. V míse zamícháme zakysanou smetanu se škrobem, vejci, žloutky, cukrem, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem dohladka. Přidáme drcená dýňová jádra a rozmixovanou dýni a důkladně promícháme.
- Na pomoučené pracovní ploše z těsta vyválíme plát (Ø 34 cm). Naneseme na dno a okraj vymazané dortové formy (Ø 26 cm), přitlačíme a vytvoříme okraj vysoký 3 cm. Dno vidličkou na několika místech propícháme. Náplň nalijeme na těsto a koláč necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 40 minut.
- Koláč podáváme vlažný. Před podáváním ho pokapeme domácím dýňovým sirupem. Koláč se dá zamrazit.
Zdroje: shape.com/healthy-eating/, benefits.pumpkinpatchesandmore.org, bhg.com
O dýních by vás mohlo ještě zajímat: