reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Z dýně hokaido připravíte sirup i kynutý koláč. Japonská tykev obsahuje mnoho vitaminů

Domácí dýňový sirup
Autor: istock.com Domácí dýňový sirup
Podzimní dýňová smršť je v plném proudu. Tykve jsou úžasné, protože nejenom výborně chutnají, ale jsou i krásné a dekorativní. Dýně hokaido je známá snad každému, zahrádkářům i příznivcům zdravé stravy. V kuchyni ji můžeme využít na nespočet způsobů, dá se zavařovat, kandovat, péct, zapékat, grilovat, jsou z ní fantastické polévky, koláče, buchty nebo třeba omáčky. Speciality z dýně hokaido jsou naprosto skvělé, rozhodně byste je měli ochutnat A už jste slyšeli o domácím dýňovém sirupu nebo dýňovém latté? A k dýňové kávě si můžete dát ještě jedinečný dýňový koláč. Tady máte recepty.

reklama

Dýně hokaido, ve světě známá taky pod označením Uchiki Kuri, obsahuje spoustu vitaminů (B, C, E, K) a minerálů (železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík), ovšem nejvíce si ji ceníme pro vysoký obsah betakarotenu, který dává pevné, ale křehké nasládlé dužině tak trochu mrkvovou chuť i barvu, ale především je zdrojem její síly. Betakaroten se v těle přeměňuje na vitamin A, který zabraňuje poškozování buněk škodlivými volnými radikály. Když jíme dýně, přirozeně posilujeme svůj imunitní systém a chráníme se před viry a bateriemi.

Jak dýni hokaido správně pěstovat, jaké odrůdy existují a jak ji zpracovat najdete zde.

Když jíme dýně, přirozeně posilujeme svůj imunitní systém a chráníme se před viry a bateriemi
Autor: istock.com Když jíme dýně, přirozeně posilujeme svůj imunitní systém a chráníme se před viry a bateriemi

Domácí dýňový sirup

Ingredience

  • asi 200 g dýně hokaido nakrájené na kostky
  • 150 ml javorového sirupu
  • kousek čerstvého zázvoru
  • celá skořice
  • asi 6 hřebíčků
  • asi 6 zrnek pepře
  • špetka muškátového oříšku

Postup

Nejprve připravíme dýňové pyré: hokaido uvaříme v páře doměkka a rozmixujeme dohladka. Do hrnce nalijeme 150 ml vody, přidáme javorový sirup a asi 3 lžíce dýňového pyré (zbylé pyré použijeme třeba do polévky). Zázvor do směsi strouháme a přidáváme postupně podle chuti. Nakonec přidáme skořici, hřebíček, pepř a muškátový oříšek a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a 10 minut za občasného promíchání povaříme. Sejmeme, necháme vychladnout a přecedíme přes jemné sítko. Dýňový sirup uchováme v lednici. Sirup je výborný do kávy, kakaa i čaje nebo se dá použít jako základ originální domácí limonády, hodí se do dezertů či ovocných salátů.

Domácí dýňový sirup: dýňové latté
Autor: istock.com Domácí dýňový sirup: dýňové latté

Dýňové latté

Ingredience

  • 2 lžíce domácího dýňového sirupu
  • 1 šálek espresa
  • 100 ml teplého plnotučného mléka

Postup

Dýňový sirup nalijeme do vysoké sklenice, zalijeme horkou kávou a pomalu přilijeme napěněné teplé mléko.

Domácí dýňový sirup: dýňový koláč
Autor: archiv Dr.Oetker Domácí dýňový sirup: dýňový koláč

Kynutý dýňový koláč

Ingredience

  • 100 ml mléka
  • 60 g změklého másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • ½ lžičky soli
  • 2 bílky
  • 2 žloutky
  • 2 celá vejce
  • 700 g dýně hokaido
  • 500 ml 100% pomerančové šťávy
  • 250 g zakysané smetany
  • 75 g Gustinu bez lepku Dr.Oetker
  • 80 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 30 g loupaných dýňových jader
  • domácí dýňový sirup

Postup

Na těsto v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím, solí a bílky. Přidáme mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 60 minut kynout.

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Semena z dýně nikdy nevyhazujte

Semena z dýně nikdy nevyhazujte. Nasušte si je, získáte zdravou pochoutku

Na náplň dýni nakrájíme na plátky, odstraníme jádra, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou a asi 15 minut povaříme. Rozmixujeme. V míse zamícháme zakysanou smetanu se škrobem, vejci, žloutky, cukrem, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem dohladka. Přidáme dýňová jádra a rozmixovanou dýni a důkladně promícháme.

Zázvor pravý (Zingiber officinale)

Je zázvor zelenina, ovoce nebo koření?

Tajemství vánočního koření: Muškátový ořech není ořech a muškátový květ není květ

Muškátový ořech a muškátový květ jsou mocná koření: Bojují s mastnou pletí i stresem

Na pomoučené pracovní ploše z těsta vyválíme plát (Ø 34 cm). Naneseme na dno a okraj vymazané dortové formy (Ø 26 cm), přitlačíme a vytvoříme okraj vysoký 4 cm. Dno vidličkou na několika místech propícháme. Náplň nalijeme na těsto a koláč necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 40 minut. Koláč podáváme vlažný. Před podáváním ho pokapeme domácím dýňovým sirupem. Koláč se dá zamrazit.

O dýních by vás mohlo ještě zajímat:

DÝNĚ MÁSLOVÁ Jak vypěstovat tykev muškátovou a upéct super zeleninový koláč

MÁSLOVÁ DÝNĚ: Jak vypěstovat tykev muškátovou a upéct super slaný koláč

DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový (nejen) podzimní zázrak a uvařit dýňovou polévku

DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

omáčka z dýně hokaido

Omáčka z dýně hokaido ochutí těstoviny, noky i maso

Dýně pocházejí z tropické a subtropické Ameriky

Cuketa, hokaido, patison aneb Přehled všech druhů dýní

Dýně Hokkaido

Hokkaido – žlutý favorit mezi dýněmi

Zapečená dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido plněná mletým masem, cuketou a žampiony

reklama

Článek je zařazen v: dýně hokaido , dýňové recepty , domácí dýňový sirup , dýňové latte , kynutý dýňový koláč

reklama

Přečtěte si také