Nejen polévka... Z dýně uděláte i sirup, latté nebo koláč
Podzimní dýňová smršť je tady. Oblíbená je hlavně dýně hokaido, která výborně chutná a má spoustu dalších benefitů. Kořeněný sirup, dýňové latté či koláč byste rozhodně měli ochutnat!
Dýně hokaido, ve světě známá taky pod označením Uchiki Kuri, obsahuje spoustu vitaminů (B, C, E, K) a minerálů (železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík). Ovšem nejvíce si ji ceníme pro vysoký obsah betakarotenu, který dává pevné, ale křehké nasládlé dužině tak trochu mrkvovou chuť i barvu, ale především je zdrojem její síly. Betakaroten se v těle přeměňuje na vitamin A, který zabraňuje poškozování buněk škodlivými volnými radikály.
Když jíme dýně, přirozeně posilujeme svůj imunitní systém a chráníme se před viry a bakteriemi.

Domácí dýňový sirup z pyré
Ingredience
asi 200 g dýně hokaido nakrájené na kostky
150 ml javorového sirupu
kousek čerstvého zázvoru
celá skořice
asi 6 hřebíčků
asi 6 zrnek pepře
špetka muškátového oříšku
Mohlo by vás zajímat: Dýně jezte klidně každý den. Hokaido má pozitivní účinky na zdraví, pohodu i krásu
Příprava
Nejprve připravíme dýňové pyré: hokaido uvaříme v páře doměkka a rozmixujeme dohladka. Do hrnce nalijeme 150 ml vody, přidáme javorový sirup a asi 3 lžíce dýňového pyré (zbylé pyré použijeme třeba do polévky).
Zázvor do směsi strouháme a přidáváme postupně podle chuti. Nakonec přidáme skořici, hřebíček, pepř a muškátový oříšek a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a 10 minut za občasného promíchání povaříme. Sejmeme, necháme vychladnout a přecedíme přes jemné sítko.
Dýňový sirup uchováme v lednici.
Jak dýňový sirup používat
Kořeněný sirup je výborný do kávy, kakaa i čaje nebo se dá použít jako základ originální domácí limonády, hodí se do dezertů či ovocných salátů.
Dýňové latté
Ingredience
2 lžíce domácího dýňového sirupu
1 šálek espresa
100 ml teplého plnotučného mléka
Příprava
Dýňový sirup nalijeme do vysoké sklenice, zalijeme horkou kávou a pomalu přilijeme napěněné teplé mléko, čím pomaleji, tím lépe.

Kynutý dýňový koláč
Ingredience
100 ml mléka
60 g změklého másla
250 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
½ lžičky soli
2 bílky
2 žloutky
2 celá vejce
700 g dýně hokaido
500 ml 100% pomerančové šťávy
250 g zakysané smetany
75 g Gustinu bez lepku
80 g cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého sušeného zázvoru
½ lžičky mletého muškátového oříšku
30 g loupaných dýňových jader
domácí dýňový sirup
Vyplatí se vědět: Z dýně se dá upéct chleba nebo udělat zelí k masu. Namíchejte si vlastní dýňové koření
Příprava
Na těsto v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím, solí a bílky. Přidáme mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 60 minut kynout.
Na náplň dýni nakrájíme na plátky, odstraníme jádra, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou a asi 15 minut povaříme. Rozmixujeme. V míse zamícháme zakysanou smetanu se škrobem, vejci, žloutky, cukrem, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem dohladka. Přidáme drcená dýňová jádra a rozmixovanou dýni a důkladně promícháme.
Na pomoučené pracovní ploše z těsta vyválíme plát (Ø 34 cm). Naneseme na dno a okraj vymazané dortové formy (Ø 26 cm), přitlačíme a vytvoříme okraj vysoký 3 cm. Dno vidličkou na několika místech propícháme. Náplň nalijeme na těsto a koláč necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 40 minut.
Koláč podáváme vlažný. Před podáváním ho pokapeme domácím dýňovým sirupem. Koláč se dá zamrazit.
Zdroje: shape.com/healthy-eating/, benefits.pumpkinpatchesandmore.org, bhg.com