Pečené kostky z máslové dýně sypané kořením: Pochoutka k vínu i příloha k masu
Máslová dýně patří mezi velmi oblíbenou sezonní zeleninu, ze které můžete připravit vynikající pokrmy nebo ji použít na podzimní dekorace. Dnes si z ní připravíme pohoštění k vínu.
Co budete potřebovat na pečené kostky zmáslové dýně
- máslovou dýni
- mrkev
- petržel
- olej
- sůl
- koření na pečenou zeleninu
- pepř
Na česnekový dip
- tvaroh
- sůl
- sladkou papriku
- česnek
- kapii a zelenou petrželku na ozdobu
Jak budete postupovat při přípravě pečených kostek
Máslovou dýni rozkrojte v místě nad rozšířením, ve kterém se skrývají semena. Dužinu se semínky lžící vydlabejte, až vznikne miska na česnekový dip.
Dip z tvarohu ochuťte solí, česnekem a sladkou paprikou, naplňte do dýňové misky a ozdobte nakrájenou kapií a zelenou petrželkou.
Zbývající část dýně oloupejte a nakrájejte nejprve na hranolky a pak na kostičky.
Očistěte mrkev a kořenovou petržel a nakrájejte je na stejně velké kostky jako dýni.
Kostky z mrkve a petržele zalijte v míse lžící oleje, posypte kořením na pečenou zeleninu a opepřete. Nasypte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby rozpálené na 160 °C. Asi po deseti minutách přidejte stejně připravené kostky dýně, vše promíchejte a vložte do trouby na 10 minut dopéct.
Upečené kostky prosolte a servírujte.
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek