reklama

Když omrzí zázvorový čaj: 10 podzimních nápojů, které bojují proti nachlazení

Matouš Hartman
24. října 2021
Pokud na vás něco leze a nechcete nebo nemůžete běžet do lékárny, vyzkoušejte nějaké z bylinných babských receptů, které příznaky typického podzimního nachlazení zmírní. Vyberou si ti, kteří mají rádi čaje, i ti, kteří si dají třeba trochu alkoholu.
reklama

Vybrali jsme deset surovin, které na podzim dozrávají nebo jsou běžně k sehnání. Doma si z nich můžete připravit nápoje, které pomohou v boji s bacily a nachlazením.

Kurkuma s medem

Začneme hned univerzálním posilujícím nápojem, jehož ingredience se považují za přírodní antibiotika. Stačí ve vlažné vodě rozmíchat lžičku kurkumy se lžičkou medu. Vznikne oranžový nápoj, který byste měli ihned vypít, aby kurkuma neklesla ke dnu. Nepoužívejte horkou vodu a to hlavně kvůli medu, který by se měl dávat do nápojů o maximální teplotě 60 °C, aby si zachoval své léčivé účinky.

Česneková voda

Dalším oblíbeným přírodním antibiotikem je česnek. Tenhle nápoj je pro silné povahy, ale funguje jako prevence nachlazení. Stroužek česneku prolisujeme nebo nadrtíme a zalijeme ho vlažnou převařenou vodou. Ihned pijeme. Pokud je chuť česneku moc silná, můžeme nápoj dosladit medem.

Likér z aronie

Aronii neboli černé jeřabiny můžete pěstovat na zahradě. Keře vytvoří živé ploty a na podzim si užijete jejich zdravých plodů. Ty je potřeba macerovat v alkoholu a následně zalít cukerným roztokem. Recept na likér je složitější, ale stojí za to ho vyzkoušet. Návod najdete v samostatném článku, který jsme aronii věnovali.

Medvědí mléko

Někdo ho užívá před spaním, ale medvědí mléko pomůže i v sychravých podzimních dnech. Smíchejte hrníček mléka s malým panákem rumu a dvěma lžícemi medu a máte hotovo. Mléko poskytne tělu výživu, med zase působí protizánětlivě. Nápoj si můžete vylepšit kořením, třeba výše zmíněnou kurkumou!

Badyánový čaj

Jen málokdo použije badyán i jinde než do směsi na perníkové koření nebo na výrobu vánočních ozdob. Tohle exotické koření má ale i léčivé účinky. Badyán obsahuje anetol, linalool, kyselinu shikimovou a oseltamivir, což jsou látky s antibakteriálními, antivirotickými, antimikrobiálními a protizánětlivými účinky. Stačí jednu hvězdičku badyánu zalít vroucí vodou, následně nápoj dosladit medem a máte posilující drink ideální, když venku začne lít jak z konve.

Cibulová šťáva

Pokud vás trápí kašel, sáhněte po cibuli. Pomůže s odkašláváním. Klasickým trikem je cibulová šťáva. Tu připravíte tak, že nastrouhanou cibuli posypete cukrem. Směs dáte do chladu (klidně do ledničky) a šťávu, kterou cibule pustí, budete užívat po dvou lžičkách několikrát denně, ale nikdy ne na noc! Špatně by se vám spalo, protože vás šťáva bude nutit kašlat.

Šípkový sirup

Šípky jsou asi nejoblíbenějšími podzimními plody. Kromě klasického čaje můžeme v boji proti nachlazení vyzkoušet i šípkový sirup. Příprava je obtížnější, ale pokud vám chutná čaj, sirup byste měli zkusit taky. Připravíte z něj limonády nebo ho můžete mlsat po lžičkách. Podívejte se na recept.

Rakytníkový čaj

Už téměř mytický rakytník, kterému se připisují všelijaké léčivé účinky, využijete hlavně na podzim. Obsahuje veliké množství vitaminu C a můžete si z něj připravit skvělý čaj. Rakytník seženete většinou na trzích, pokud ho sami nepěstujete nebo nevíte, kde roste. Tenhle čaj se připravuje trochu jinak. Nejprve nadrtíme bobule rakytníku, zalijeme je vlažnou vodou a směs přivedeme k varu. Nápoj vaříme pět minut. Můžeme dosladit medem.

Trnkový čaj

Trnky pomohou v době, kdy všude hrozí nachlazení. Čaj připravíte podobně jako ten rakytníkový. Trnky dáme do vlažné vody, necháme je deset minut macerovat, následně je pět minut povaříme. Nápoj dosladíme medem. Trnkový čaj je ideální pít dvakrát denně vždy před jídlem.

Tymiánové víno

Slyšeli jste už o bylinkových vínech? Můžete si je připravit doma. To tymiánové má posílit organismus. To je přesně to, co na podzim potřebujeme. Použijte lacinější víno (nebo to, které vám někdo dal a vy víte, že vám moc nechutná, bylinky ho vylepší). Do čisté lahve dejte snítku tymiánu a další bylinky, třeba namletý badyán nebo muškátový oříšek či kus skořice. Můžete také přidat na kousky nakrájený zázvor, který vínu dodá říz. Lahev naplňte vínem tak, aby bylinky byly pod hladinou. Dva týdny uchovávejte v lednici a každý den protřepejte. Za čtrnáct dní máte hotové bylinkové víno!

Další tipy, jak bojovat proti podzimním neduhům:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama