2. listopadu 2024 10:20
redakce Prima LivingKdyž omrzí zázvorový čaj: 11 podzimních nápojů, které pomáhají bojovat s nachlazením
Pokud na vás něco leze a nechcete nebo nemůžete běžet do lékárny, vyzkoušejte nějaké z bylinných babských receptů, které příznaky typického podzimního nachlazení zmírní. Z 11 podzimních nápojů si snad vybere každý.
Vybrali jsme deset surovin, které na podzim dozrávají nebo jsou běžně k sehnání. Doma si z nich můžete připravit nápoje, které pomohou v boji s bacily a nachlazením.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Udělejte si bylinné víno. Zkuste to s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, levandulí či skořicí
Kurkuma s medem
Začneme hned univerzálním posilujícím nápojem, jehož ingredience se považují za přírodní antibiotika. Stačí ve vlažné vodě rozmíchat lžičku kurkumy se lžičkou medu. Vznikne oranžový nápoj, který byste měli ihned vypít, aby kurkuma neklesla ke dnu. Nepoužívejte horkou vodu a to hlavně kvůli medu, který by se měl dávat do nápojů o maximální teplotě 60 °C, aby si zachoval své léčivé účinky.
Česneková voda
Dalším oblíbeným přírodním antibiotikem je česnek. Česneková voda je nápoj pro silné povahy, ale funguje jako prevence nachlazení. Stroužek česneku prolisujeme nebo nadrtíme a zalijeme ho vlažnou převařenou vodou. Ihned pijeme. Pokud je chuť česneku moc silná, můžeme nápoj osladit medem.
PŘEČTĚTE SI: Proč pít fenyklový čaj? Uleví při kašli i zácpě, pomůže dětem při bolesti bříška
Likér z aronie
Aronii neboli černé jeřabiny můžeme pěstovat na zahradě. Keře vytvoří živé ploty a na podzim si užijete jejich zdravých plodů. Černé jeřabiny přirozeně pomáhají posilovat naši obranyschopnost proti virům a bakteriím, preventivně působí proti chřipce a nachlazení. Výroba likéru z aronie je složitější, ale stojí za to ho vyzkoušet. Recept na likér najdete ZDE.
Aronie neboli černé jeřabiny Zdroj: iStock
Medvědí mléko
Někdo ho užívá před spaním, ale medvědí mléko pomůže i v sychravých podzimních dnech. Smíchejte hrníček mléka s malým panákem rumu a dvěma lžícemi medu a máte hotovo. Mléko poskytne tělu výživu, med zase působí protizánětlivě. Nápoj si můžete vylepšit kořením, třeba výše zmíněnou kurkumou!
Badyánový čaj
Jen málokdo použije badyán i jinde než do směsi na perníkové koření nebo na výrobu vánočních ozdob. Tohle exotické koření má ale i léčivé účinky. Badyán obsahuje anetol, linalool, kyselinu shikimovou a oseltamivir, což jsou látky s antibakteriálními, antivirotickými, antimikrobiálními a protizánětlivými účinky. Stačí jednu hvězdičku badyánu zalít vroucí vodou, následně nápoj dosladit medem a máte posilující drink ideální, když venku začne lít jak z konve.
NENECHTE SI UJÍT: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule
Cibulová šťáva
Pokud vás trápí kašel, sáhněte po cibuli. Pomůže s odkašláváním. Klasickým trikem je cibulová šťáva. Tu připravíte tak, že nastrouhanou cibuli posypete cukrem. Směs dáte do chladu (klidně do ledničky) a šťávu, kterou cibule pustí, budete užívat po dvou lžičkách několikrát denně, ale nikdy ne na noc! Špatně by se vám spalo, protože vás šťáva bude nutit kašlat.
Šípkový sirup
Šípky jsou asi nejoblíbenějšími podzimními plody. Kromě klasického čaje můžeme v boji proti nachlazení vyzkoušet i šípkový sirup. Příprava je obtížnější, ale pokud vám chutná čaj, sirup byste měli zkusit taky- recept najdete ZDE. Připravíte z něj limonády nebo ho můžete mlsat po lžičkách.
Šípky patří mezi nejzdravější podzimní plody Zdroj: iStock
Rakytníkový čaj
Už téměř mytický rakytník, kterému se připisují všelijaké léčivé účinky, využijete hlavně na podzim. Obsahuje veliké množství vitaminu C a můžete si z něj připravit skvělý čaj. Rakytník seženete většinou na trzích, pokud ho sami nepěstujete nebo nevíte, kde roste. Tenhle čaj se připravuje trochu jinak. Nejprve nadrtíme bobule rakytníku, zalijeme je vlažnou vodou a směs přivedeme k varu. Nápoj vaříme pět minut. Můžeme dosladit medem.
INSPIRUJTE SE: Jak sklízet a zpracovat céčkem nabitý rakytník. Udělejte si olej, kapky nebo sirup
Trnkový čaj
Trnky pomohou v době, kdy všude hrozí nachlazení. Čaj připravíte podobně jako ten rakytníkový. Trnky dáme do vlažné vody, necháme je deset minut macerovat, následně je pět minut povaříme. Nápoj doslaďte medem. Trnkový čaj je ideální pít dvakrát denně vždy před jídlem.
Tymiánové víno
Slyšeli jste už o bylinkových vínech? Můžete si je připravit doma. To tymiánové má posílit organismus. To je přesně to, co na podzim potřebujeme. Do čisté lahve dejte snítku tymiánu, přidat můžete i další bylinky, třeba badyán, kousek skořice nebo na kousky nakrájený čerstvý zázvor, který vínu dodá říz. Lahev doplňte bílým nebo červeným vínem tak, aby bylinky byly pod hladinou. Dva týdny uchovávejte v lednici a každý den protřepejte. Za čtrnáct dní máte hotové bylinkové víno!
MOHLO BY VÁS JEŠTĚ ZAJÍMAT: Připravte si léčivý jeřabinový likér. Je to hračka
Horké jablko
Pomoc při nachlazení, kašli a chřipce, to jsou neocenitelné služby vitaminu C, na který jsou jablka velmi bohatá. Zkuste si v podzimních sychravých dnech udělat horký jablečný nápoj. Jablko nakrájejte na plátky (na jeden hrnek jedno menší jablko). Jablečný most svařte se skořicí a horký nalijte na jablka v hrnku. Podle chuti oslaďte medem.
Zdroj: Herbář nejlepších léčivých bylinek, Paní domu 2022; https://www.alphega.cz/bylinkova-vina-okuste-jejich-kouzlo