Trvalka pro netrpělivé pěstitele. Agastache vykvétají hned první rok a kvetou po celé léto

Jen málokterá rostlina dokáže potěšit tak velké zástupy užitečného hmyzu najednou. Z jediného semínka vám hned první rok po výsevu vyroste keříkovitá rostlina obsypaná obrovským množstvím voňavých květů, že se na vaši zahradu, ale klidně i jen na balkon, slétnou čmeláci, včely i motýli z širokého okolí. Můžete pěstovat různé druhy agastache, všechny jsou jednoduše úžasné!

Že jste o rostlině jménem agastache ještě nikdy neslyšeli a vůbec ji neznáte? Tak to rychle napravte! Jedná se o byliny z čeledi hluchavkovitých, které musí každého milovníka rozkvetlých zahrad okamžitě uchvátit. Agastache si jednoduše sami vysejete, a ještě ten samý rok vám krásně pokvetou. A některé druhy voní tak omamně po medu, že se vám z toho až zatočí hlava. A nejen vám, ale i všem čmelákům a včelkám. Vybírat můžete z několika druhů agastache. Některé, jako například agastache anýzová vyrůstají jako mohutné rostliny s bohatým olistěním i květenstvím a jiné, například mezidruhový kříženec agastache 'Apricot Sprite', vytvářejí nižší poléhavé keříky. Najdete mezi nimi druhy, které s přehledem zvládnou přežít naše zimy a pěstují se tak jako trvalky i druhy choulostivé, které se u nás pěstují jenom jako letničky.

V Americe je agastache často vysazována na velkých plochách, je to rostlina silně medonosná.. Včely, které na nich sbírají med, pak vyrábějí med s anýzovou příchutí.

Jak pěstovat agastache

Agastache jsou rostliny, které milují slunce a dobře propustnou, sušší půdu. Jakmile je vysadíte do půdy vlhké, začnou jim velmi rychle zahnívat kořeny a rostliny brzy uhynou. Výborně se hodí k výsadbě do štěrkových a prérijních typů záhonů. Agastache jsou rostlinami budoucnosti, protože skvěle zvládají i delší období sucha.

Semena agastache vysévejte během února až března, ve skleníku nebo doma za oknem nebo je vysejte v dubnu přímo na záhon. Klíčí asi 30-90 dní, ale velmi často spíše tu kratší dobu. Ideální teplota pro klíčení je 15-20 °C.

Agastache mexická (Agastache mexicana)

Pěstuje se u nás většinou jenom jako letnička, ale ve své domovině, v Mexiku, je to trvalka, proto ani u nás v mírnějších zimách nevymrzá. Jedná se o keříkovitě rostoucí, 60-90 cm vysokou rostlinu, která přes léto vytvoří husté porosty a vykvétá jemně fialovými, modrými nebo bílými květy.

Agastache mexickou můžete využít i jako léčivku, která má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení a pomáhá při potížích s nachlazením, kašlem i horečkou a bolestí v krku. Čerstvé listy můžete využít na čaj, při sušení rychle vyprchává jejich aroma, které připomíná estragon.

Agastache svraskalá (Agastache rugosa)

Vzpřímená trvalka, původem z Číny a Japonska, která dorůstá až do výšky 80-100 cm, vytváří mohutnější keříky s tmavě zelenými listy a vykvétá od srpna do září fialovými květy. Je mrazuvzdorná do -15 až 18 °C, proto vyžaduje zimní přikrývku. Jedná se o trvalku krátkověkou, která se však často množí samovýsevem.

Tento druh se také někdy nazává korejská máta a může se využívat pro přípravu čajů. V tradiční východní medicíně se používá na zmírnění horečky a při poruchách zažívacího ústrojí. Má protinádorové, antibakteriální i antimykotické účinky.

Agastache anýzová, někdy také fenyklová (Agastache foeniculum)

Krátkověká trvalka, která pochází ze stepí Střední a Severní Ameriky. Vyrůstá jako rozvětvený polokeř do výšky až 120 cm, její výhony často dřevnatí. Vykvétá neúnavně po celé léto, od června do října, bohatými fialovými šišticemi květů. Jedná se o rostlinu silně medonosnou, která je velkým lákadlem pro včely i čmeláky.

Agastache anýzová se používá jako léčivá rostlina na kašel, horečky, průjem a některé nemoci srdce.

Agastache 'Apricot Sprite'

Mezidruhový kříženec, který vytváří kompaktní trsy s kratšími, často poléhavými stonky a vykvétá od června do října sytě oranžovými, trubkovitými květy. Olistěné jsou pouze spodní části lodyhy. Listy výrazně voní po anýzu a citronu a můžete z nich připravovat lahodný čaj. I květy jsou jedlé a mohou se využít na ozdobu letních dezertů.

Agastache 'Vřesová královna'

Další mezidruhový kříženec, který se pěstuje jako trvalka. Vřesová královna je velmi odolná a na pěstování nenáročná. Dorůstá do výšky až 90 cm a neúnavně nakvétá po celé léto, od června do září. I tuto agastache můžete využít na ozdobu letních pokrmů.

Zdroj: https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=1692; https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/2093-agastache-mexicka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani; https://www.zahradnictvi-flos.cz/agastache-rugosa-agastache-svraskala.html;


Přečtěte si také