Design a architektura

1. července 2022 07:00

redakce Prima Living

Blížencům sedí kubismus, Lvům baroko a Beranům abstrakce. Umělecký směr podle hvězd

Každé znamení zvěrokruhu je jedinečné, stejně jako jsou jedinečné umělecké směry, které se objevily v průběhu historie. Zjistěte si, jaký styl přiřadily hvězdy zrovna vašemu znamení.

Blíženci: Kubismus (21. května – 20. června)

Kubismus zobrazované objekty rozkládá na prvočinitele, analyzuje a zase skládá do poněkud abstraktní formy. Místo aby se soustředil na jeden úhel pohledu, zobrazuje předměty hned z několika.

Společenský a zábavný Blíženec představuje dvě různé osobnosti v jedné a nikdy si nemůžete být jisti, kterou z nich zrovna potkáte – možná uvážlivou, možná poněkud neklidnou.

Rak: Expresionismus (21. června – 22. července)

Hluboce intuitivní, emocionální a sentimentální Raci se mohou jevit jako poněkud odtažití, až chladní. Je to nejnáročnější znamení, pokud jde o to dostat se k nim nějak blíž, ale rozhodně patří k těm nejpečlivějším a nejcitlivějším.

A stejně jako expresionističtí umělci, Raci vyjadřuje své emoce každý jiným způsobem. Expresionistické umění se snažilo zprostředkovat silné emoce, než aby přesně odráželo realitu, jak je dobře vidět v dílech Egona Schieleho, Luciana Freuda, Edvarda Muncha a Modiglianiho.

Lev: Baroko (23. července – 22. srpna)

Barokní umění se vyznačovalo velkou dramatičností, smyslovou bohatostí a intenzitou barev, odráželo vize a cíle nové a bohaté střední třídy, pomalu se rodící buržoazie. Podobně dramatičtí, neodolatelní a sebevědomí jsou Lvi, přirození vůdci, kteří jsou zvyklí být středem pozornosti. Snad nejlepším příkladem, jak vyjádřit Lvovu bujnou osobnost, šarm a touhu po obdivu, je palác ve Versailles ve Francii. Okázalý, až nesmyslně rozsáhlý, zdobný v každém detailu.

Panna: Konstruktivismus (23. srpna – 22. září)

Praktické, pracovité a perfekcionistické Panny věnují ze všech hvězdných znamení největší pozornost detailům – ale bohužel jejich schopnost vidět věci tak jasně, je zároveň činí extrémně kritickými, a to jak k sobě, tak k ostatním.

Jediným účelem konstruktivismu bylo vytvářet umění a odmítnout autonomii – stejným způsobem, jakým Panna cítí potřebu „konstruovat“ neboli mít pod kontrolou všechny prvky svého profesního a osobního života. Jejich každodenní život obnáší spoustu promýšlení a plánování, díky kterému s jim vede dobře, ale někdy je to poněkud vyčerpávající.

Váhy: Avantgarda a kontrakultura 60. let (23. září – 22. října)

Laskavé, mírumilovné a diplomatické Váhy, považované za nejklidnější ze všech znamení, mají ve svém životě rády harmonii, symetrii a rovnováhu. A nesnášejí konfrontaci, nespravedlnost nebo nepohodlí jakéhokoli druhu.

Proto jim tak sedí avantgarda nebo hnutí šedesátých let, které protestovaly proti nespravdlnosti a naopak se snažily šířit poselství lásky a míru. K Váhám zkrátka sedí vše, co nějak souvisí s festivalovou kulturou, rock'n'rollem, psychedelickým uměním a hnutím hippies.

Štír: Romantismus (23. října – 21. listopadu)

Romantické umění kladlo důraz na intenzivní emoce a často mapovalo temnější, chaotické stránky lidské existence – je poněkud cynické a zároveň dokáže být milostné. Podobně temní, zadumaní a často nepochopení Štíři se mohou okolí zdát podezřelí, chladní a nepřístupní. Ale ve skutečnosti jsou znamením, kterým nejvíc ze všech cloumají intenzivní emoce. Ovšem Štír projevuje své emoce odlišně od ostatních a dobře si vybírá, s kým je sdílí.

Střelec: Futurismus (22. listopadu – 21. prosince)

Stejně jako ostatní ohnivá znamení, i idealistický, zvědavý, svobodný a všemu otevřený Střelec potřebuje být neustále v kontaktu se světem. Je pro něj typická touha zažít co nejvíce. Futurismus, který byl populární především v Itálii a v Rusku, oslavoval pokročilou technologii a městskou modernost, umělci chtěli demonstrovat krásu moderního života, rychlost a změnu – stejným způsobem, jakým to dělá progresivní a dobrodružný Střelec.

Kozoroh: Realismus (22. prosince – 19. ledna)

Tradiční a od přírody orientovaný na rodinu, Kozoroh představuje zodpovědnost a disciplínu. Realismus jako umělecké hnutí klade důraz na naturalistickou reprezentaci předmětů a hledá krásu v rámci opravdovosti a autentičnosti – stejným způsobem, jakým Kozorohovi sebeovládání a schopnost zůstat při zemi umožňuje postupovat dál v osobním i profesním životě.

Vodnář: Dadaismus (20. ledna – 18. února)

Dadaismus měl jediné pravidlo: nikdy se neřiď žádnými známými pravidly. Vodnáři, kteří jsou považováni za nejhumánnější a nejprogresivnější ze všech znamení, dělají to, co považují za správné. Nejenže nepotřebují něčí souhlas nebo potvrzení, ale hlavně je to beztak nezajímá.

Podobně hnutí dada oslavovalo náhodu a opovrhovalo buržoazními konvencemi takzvané vysoké kultury a klasicismu. Excentrický, energický a svérázný, to je nejlepší způsob, jak popsat povahu Vodnáře. Srovnání? Třeba slavná Fontána Marcela Duchampa z roku 1917.

Ryby: Magický realismus (19. února – 20. března)

Hluboce soucitné, jemné a intuitivní Ryby jsou jedním z nejosamělejších znamení. Okolí je nezřídka považuje za poněkud naivní kvůli jejich schopnosti bezpodmínečně milovat, citlivosti a přehnaně důvěřivé povaze. Často se také pohybují v jakémsi svém snovém světě a ztrácejí pak smysl pro realitu podobně, jako když magický realismus přidává prvky mytického a nadpřirozeného do skutečného světa. Díky tomu jsou Ryby nejnápaditější ze všech znamení.

Beran: Abstraktní expresionismus (20. března – 19. dubna)

Podobně jako Pollockovy expresivní a rychlé tahy štětcem, Beran je vášnivý a dychtivý – nejenergičtější ze všech znamení, klade důraz na svobodu, rychlost a spontánnost. Snaha a odhodlání Berana se často mohou zdát sobecké, a dokonce lehce oportunistické, ale to jen proto, že stejně jako malíři abstraktního expresionismu milují svobodu, rychlost a rozhodnost.

Býk: Estetické hnutí (20. dubna – 20. května)

Jako nejvěrnější a nejoddanější znamení ze všech se může praktický, trpělivý a oddaný Býk jevit jako poněkud tvrdohlavý a majetnický. Býk každopádně má potřebu být obklopen láskou a krásou, vlastně podobně, jako se estetické hnutí zavázalo ke snaze o krásu a „umění pro umění“. Jeho představitelé věřili, že umění si zaslouží být posuzováno pouze podle svých vlastních podmínek – což přesně sedí na svět podle Býka.

Zdroj: https://medium.com/@gowithyamo/which-art-movement-is-your-zodiac-sign-b016b4571842

Sdílejte článek
Štítky láska umění emoce zvěrokruh Edvard Munch abstrakce Marcel Duchamp kubismus umělecký směr expresionismus Egon Schiele Lucian Freud

Přečtěte si také