Bylinky podle horoskopu: Lvům uleví hloh, Blížencům kozlík, Pannám svědčí třezalka

Říká se, že není na světě bylina, která by na něco nebyla. Navíc každé znamení zvěrokruhu má bylinky, které na něj účinkují lépe než na ostatní. Podívejte se, které divoké bylinky z louky jsou vám podle horoskopu šité na míru, a neměly by proto chybět ve vaší domácí bylinkové lékárničce.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

kopretina řimbaba

mateřídouška obecná

lípa malolistá

Tvrdohlaví a po dobrodružství toužící Berani jsou plni energie a síly. Lidé narození ve znamení Berana mají všechno, co je pro ně důležité, v hlavě, a tak i jejich zdravotní problémy bývají spojeny především s hlavou.

Často je sužují tenzní bolesti hlavy a migrény, trpívají i nervozitou a nespavostí, na což jim ze všeho nejvíce pomáhají kapky z řimbaby obecné nebo taky kopretiny řimbaby (Tanacetum parthenium). V jejich domácí bylinné lékárničce by neměla chybět ani mateřídouška obecná (Thymus serpyllum), která navíc uvolňuje hleny a zmírňuje rýmu, což se hodí, protože Berani mají sklon k horečkám a zánětům horních dýchacích cest – a v těchto případech je pro ně ještě optimální lipový čaj z květů lípy malolisté, též srdčité (Tilia cordata).

Býk (21. 4. – 21. 5.)

jitrocel kopinatý

pýr plazivý

prvosenka jarní

Člověk narozený ve znamení Býka vypadá, že je stále nad věcí, nic ho nerozhází, ale dokáže se rozčílit, být divoký a akční.

Objeví-li se u Býka nějaké zdravotní problémy, určitě nějak souvisejí s krkem, často trpí chorobami z nachlazení, pravidelně se potýká s kašlem a rýmou, a proto je jeho ideální bylinkou jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata), protože usnadňuje odkašlávání, nejvíc mu pomáhá jitrocelový sirup. Podobně jako jitrocel Býkům prospívá prvosenka jarní (Primula veris) neboli petrklíč. Mívají také potíže se zadržováním toxinů v těle a vysokou hladinou cholesterolu – tady nejlépe pomůže pýr plazivý (Elytrigia repens), známý plevel s diuretickými a detoxikačními účinky. Pomáhá tedy při pročišťování a odvodňování organismu. Zlepšuje metabolismus, pomáhá při hubnutí a celkově posiluje organismus.

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

kozlík lékařský

plicník lékařský

podběl lékařský

Všestranní a kreativní Blíženci jsou často ve stresu. Rozčilení, nervozita a psychická labilita jsou jejich věčnými průvodci.

Jejich věrným společníkem z bylinné říše by měl být kozlík lékařský (Valeriana officinalis), kozlíkové kapky na zklidnění by měli mít vždy po ruce. Pro lidi narozené ve znamení Blíženců je poměrně typické onemocnění dýchacích cest, jsou choulostiví na průdušky a plíce. A to je parketa plicníku lékařského (Pulmonaria officinalis), který se v lidové medicíně využívá k léčbě kašle (i černého), astmatu, zánětu průdušek nebo tuberkulózy, pomáhá i při zánětech dutiny ústní. Z podrcených listů podbělu lékařského (Tussilago farfara) na kaši, se dělají obklady na prsa pro podporu léčby plicních a průduškových onemocnění.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

vlčí mák

puškvorec obecný

jetel luční

Člověk narozený ve znamení Raka bývá rodinně založený, s otevřeným srdcem, velice citlivý, často ho výrazně ovlivňují emoce. Proto potřebuje nabýt psychickou rovnováhu.

Rakům trpícím neklidem, nervozitou, stresem a depresivními náladami pomůže, díky svým sedativním účinkům vlčí mák (Papaver rhoeas). Raci se dost často potýkají s trávicími problémy, hlavně žaludek je umí pořádně pozlobit, mívají i pomalejší látkovou výměnu, a proto by měli vsadit na puškvorec obecný (Acorus calamus), který podporuje látkovou výměnu, působí příznivě na tvorbu trávicích šťáv a zároveň působí i dezinfekčně. Ženy po celý život často trápí hormonální nerovnováha, na tu je nejlepší jetel luční (Trifolium pratense), známý spíše jako červený jetel. Výtažky z červeného jetele podporují přirozeně harmonizovat hormonální cyklus žen a pomáhají v menopauze.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

hloh obecný

jablečník obecný

světlík lékařský

Sebevědomí Lvi překypují vitalitou a životní energie mají na rozdávání. Vždy jdou do všeho s vervou a vášní, což se ale může neblaze podepsat na jejich zdraví.

Necitlivějším orgánem Lvů je srdce a kardiovaskulární choroby nejrizikovějším onemocněním. Mají sklon k bušení srdce a ve zralém věku k srdečním příhodám – jejich bylinkou číslo jedna je hloh obecný (Crataegus laevigata). Květy a plody hlohu jsou prevencí ischemické choroby srdeční (anginy pectoris) a infarktu. Dvojkou je jablečník obecný (Marrubium vulgare), který pomáhá při srdečních neurózách (arytmie, zrychlený a nepravidelný tep). Lvi mívají také problémy s očima. Nejlepší bylinkou  je světlík lékařský (Euphrasia officinalis i Euphrasia rostkoviana), obklady z něj tlumí oční záněty, odstraňují únavu a zpomalují zhoršování zraku.

Panna (23. 8. – 22. 9.)

třezalka tečkovaná

pelyněk pravý

zeměžluč okolíkatá

Lidé narození ve znamení Panny chtějí být za všech okolností stoprocentní, když něco není dle jejich představ, může to mít následky v podobě neklidu, nervozity, nespavosti, bolesti hlavy, stresu, a dokonce i depresivních stavů, což se negativně odráží především ve stavu jejich jater, žlučníku a střev.

Základem bylinné domácí lékárničky praktické Panny by měla být rozhodně třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum). Čaj z třezalky uklidňuje, pomáhá zbavit strachu, úzkosti a nespavosti, ale taky při všech chorobách jater a žlučniku. Na střevní koliky platí hořký pelyněk pravý (Artemisia absinthium).  Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) celkově podporuje zdravé zažívání, uplatní se i při chorobách žlučníku a žlučových cest, zlepšuje peristaltiku střev a odstraňuje střevní parazity.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

vřes obecný

kopřiva dvoudomá

chmel otáčivý

Váhy jsou znamením usilujícím o rovnováhu, možná i proto jsou velmi citlivé na párové orgány, konkrétně na ledviny – a často nejen na ledviny samotné, ale i na celou bederní oblast. Snadno taky podléhají stresu a napětí, mívají problémy s nespavostí.

Jedničkou pro lidi narozené ve znamení Vah je vřes obecný (Calluna vulgari), který má jednak sedativní účinky, ale zároveň působí blahodárně na ledviny a močové cesty.  Na lidi narozené ve znamení Vah velice dobře funguje kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), kopřivovým čajem by si měli pravidelně proplachovat ledviny. Další ideální bylinkou pro Váhy je chmel otáčivý (Humulus lupulus), protože přivolává spánek a uvolňuje napětí – stačí ho dát do polštáře nebo si dát večer sklenku piva.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

hluchavka bílá

kontryhel obecný

vrbovka malokvětá

Štíři na první pohled působí nenápadně, pasivně, ale hluboko v sobě mají ukrytou energii, bývají vytrvalí a ambiciózní. Štír mívá největší trable s močovým měchýřem a pohlavními orgány.

Jednoznačnou jedničkou pro Štíry je hluchavka bílá (Lamium album), která má příznivé účinky na pohlavní orgány mužů i žen, a protože jsou rozdílné, tak i její využití je různé. Ženám hluchavka pomáhá léčit veškeré gynekologické problémy, posiluje dělohu, pomáhá při zánětu vaječníků i v klimakteriu. U mužů hlavně pomáhá s prostatou a začínající inkontinencí, uvolňuje močové cesty a usnadňuje močení. Tradiční bylinkou na ženské choroby je kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) a na mužské problémy s prostatou vrbovka malokvětá (Epilobium parviflorum).

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

pampeliška lékařská

řepík lékařský

křen selský

Činorodí Střelci jsou tak trochu idealisté, což se jim někdy může vymstít v podobě neklidu a celkové nervozity. Střelci by se měli soustředit v první řadě na svoje játra a žlučník!

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) jim nabízí přímo zázračné účinky! Pampeliškový kořen poskytne očistu játrům a zároveň je posílí. Střelci by měli často popíjet také odvar z řepíku lékařského (Agrimonia eupatoria), protože zvyšuje vylučování žluči. Mívají také problémy s kyčlemi a klouby obecně a ischiasem (lidově houser nebo hexenšus). Účinná je křenová placka: Nastrouhaný kořen křenu smíchejte s malým množstvím mouky a sádla, vytvarujete na tenkém plátně placičku a přiložte ji na bolavé místo. Předtím pokožku dobře potřete sádlem, neboť placka pálí.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

jalovec obecný

bříza bělokorá

mydlice lékařská

Kozorozi jsou cílevědomí a zodpovědní introverti, pro které je důležitý úspěch a uznání. Jsou znamením relativně zdravým, mívají problémy s klouby a pohybovým aparátem, sklony k revmatismu a kožním chorobám, potrápit je dokáže nedokonalá pleť a vlasy.

S klouby jim pomůže jalovcová mast z jalovčinek, z plodů jalovce obecného (Juniperus communis), která tlumí revmatické bolesti ve svalech a v kloubech. Při problémech s revmatismem se doporučují koupele v odvaru z listí břízy bělokoré  (Betula pendula), které zároveň významně pomáhají i s problematickou pletí a vlasy. Ideální bylinkou pro Kozorohy je mydlice lékařská (Saponaria officinalis), zevně se hodí k léčbě kožních onemocněních, mykóz a plísních nehtů, pomáhá při revmatismu, bolestech kloubů a svalů, používá se na mytí a regeneraci vlasů, které čistí a zpevňuje.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

heřmánek pravý

kostival lékařský

mochna husí

Vodnáři bývají lidé svobodomyslní a nezávislí, což se v jejich okolí nemusí vždy setkat s pochopením a lidé narození ve znamení Vodnáře se tím mnohdy zbytečně trápí. Měli by se více šetřit, především psychicky.

Čas od času je může dohnat splín, nespavost a melancholie. Na to nejlépe funguje heřmánek pravý (Matricaria chamomilla). Voňavý vlažný čaj s medem má uklidňující účinky a vede k celkové relaxaci, pro Vodnáře tak důležité. Ze zdravotních problémů Vodnáře obecně nejvíc trápí krevní oběh, křeče dolních končetin a křečové žíly. Na svalové křeče v nohách platí čaj a obklady z mochny husí (Potentilla anserina) a na křečové žíly obklady z nastrouhaného kořene kostivalu lékařského (Symphytum officinale) nebo kostivalové mazání (tinktura) či mast.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

růže (šípková, stolistá, damašská)

bez černý

svízel syřišťový

Ryby jsou znamení založené duchovně, řídí se spíše emocemi než racionalitou, instinkt u nich převládá nad rozumem. Stresové situace, konflikty a psychické vypětí jim nedělají dobře.

A protože lidé narození ve znamení Ryb mívají oslabenou imunitu, hodně často si na nich smlsnou choroby z nachlazení. Jejich bylinkou číslo jedna je růže (Rosa) – šípkový čaj (z plodů růže šípkové) pomáhá mírnit nachlazení, růžová voda nebo tinktura z květů růže damašské a stolisté zase podporuje psychickou odolnost. Stejně tak jim pomůže černý bez (Sambucus nigra) – květy i bezinky. Ryby dost často trápí potíže s končetinami, chodidly a s lymfatickou soustavou, a tak by v jejich domácí bylinné lékárniče neměl rozhodně chybět svízel syřišťový (Galium verum), který rozhýbe lymfu v celém těle,

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz, astrologycosmos.com, zeny.iprima.cz/horoskopy, selskyrozum.eu


Přečtěte si také