Zahrada

19. listopadu 2022 07:05

Lenka Valjentová

Jaká bude letošní zima: Sledujte kočku a zkontrolujte cibuli, příroda se nemýlí

Lidi odnepaměti zajímá, jestli bude zima tuhá, mrazivá a s bohatou sněhovou nadílkou, nebo jen mírná. Dávno předtím, než začali využívat předpovědí meteorologů, uměli naši předci pomocí různých přírodních úkazů předpovědět, jak kruté budou nadcházející zimní měsíce. Zkuste podle cibule a hub nebo chování kočky či krtka odhadnout, jak moc budete muset letos topit.

Mnohé z lidových pranostik a předpovědí zimního počasí, které vzešly z dlouhodobých pozorování a zkušeností se tradují dodnes, jiné už zmizely v propadlišti dějin. Někdy vyjdou do puntíku, jindy se na ně příliš spoléhat nedá, ale to o těch meteorologických ostatně platí taky. Podívejte se, čeho byste si měli více všímat a zkuste sami odhadnout, jaká ta letošní zima bude. Zaměřte se například na chování zvířat nebo růst rostlin a zkuste předpovědět, jestli se musíte připravit na kruté zimní měsíce.

Oloupejte českou cibuli

Jedna z nejstarších a nejznámějších předpovědí zimního počasí se týká kuchyňské cibule. Vezměte si cibuli z letošní úrody a při loupání si pozorně všímejte, jaké má slupky. Čím je více vrstev a čím jsou silnější a přimknutější k cibuli (prostě jde hůře oloupat), tím krutější bude nadcházející zima. Jenom se nesmí jednat o cibuli z dovozu vypěstovanou někde na druhém konci světa, to  pak tahle předpověď neplatí.

  • Podobně funguje i česnek, opět se musí jednat česnek český, nikoli čínský.
  • Mrazivou a dlouhou zimu napovídají také tuhé a na sebe pevně nahuštěné listy hlávkového zelí.
  • Když je na podzim sklizené ovoce (jablka, hrušky, švestky) o poznání sladší než obvykle, pak nás tuhá zima pravděpodobně nemine.

Tvar semen rajčat

Starým způsobem předpovídání zimního počasí jsou rajčata. Rozkrojte rajče a prozkoumejte tvar semen. Ten naznačí, jaká zima bude. Semeno ve tvaru lžíce předpovídá hodně těžkého, mokrého sněhu (lžíce = lopata). Pokud je semeno vidlicového tvaru, bude zima mírná s lehkým sněhem. Tvar nože předpovídá kruté, ledové, větrné počasí, které přímo „řeže“.

Čím víc hub, tím drsnější zima

Češi jsou národem houbařů, takže houby jsou oblíbenou a generacemi osvědčenou nápovědou, jaké bude počasí během nadcházející zimy. Když se houbaři v sezoně radují z velkého množství hub, tak to podle našich předků znamená dlouhou a drsnou zimu se silnými mrazy.  Říká se také, že je-li na podzim málo hub, může být pěkně ostrá zima.

Bohatá úroda šípků, jeřabin, žaludů, kaštanů...

Že bude zima dlouhá, tuhá a mrazivá s bohatou nadílkou sněhu, to se dá usuzovat podle nadměrné úrody šípků, jeřabin, bezinek, hložinek, lískových oříšků, bukvic, žaludů, kaštanů - obecně všech plodů, které zůstávají na stromech a keřích přes zimu jako potrava pro lesní zvěř a ptáky. Příroda tak pro zvířata vytváří dostatečné zimní zásoby, aby jim pomohly přežít drsné zimní podmínky. Čím dříve jeřabiny, šípky a další podzimní plody začnou zrát, tím delší a drsnější bude zima.

  • Rovněž silnější a tvrdší skořápky oříšků a ořechů, než je obvyklé, předpovídají drsnější zimní počasí.

Kdy padá listí ze stromů

I podle podzimního listí opadavých strom a keřů můžete docela dobře věštit, jaká bude zima. Když listí ze stromů padá brzy, zima bude jenom mírná, teplota se moc často nedostane pod bod mrazu. Čím později listí začne padat, tím bude zima drsnější a divočejší. Ostatně to tvrdí i jedna z lidových pranostik: Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá. Pokud listy uschnou na větvích, nebo na ještě zelené listy napadne sníh, čeká nás výjimečně mrazivá zima.

Lesní zvěř a ptáci se zdržují poblíž domů

Stejně jako rostliny se na lidových předpovědích podílejí zvířata, podle jejich chování se dá odhadnout, jaké počasí nás čeká. Zvířata jsou skutečně senzibilnější a blížící se zimu daleko lépe poznají, takže jakmile se začnou divoká zvířata stále častěji zdržovat poblíž lidských obydlí, můžete se těšit na pořádnou zimu. To samé platí, když se sýkorky, kosi a další ptáci zdržují neobvykle blízko domů a drží-li se vrány pohromadě.

Chlupáčům více houstne srst

Budoucí podoba zimy se dá rovněž odhadnout podle toho, jak hustou mají zvířata srst a ptáci peří. Platí, že čím mají hustší kožíšek, tím je nutné se připravit na krutější zimu. Ptactvo začíná pelichat o něco dříve, už s koncem léta, aby stihlo obrůst kvalitním peřím.

Veverky mají oříšky vysoko ve stromech

Traduje se, že bude tuhá zima, když si veverky dělají velké zásoby oříšků a žaludů. Ale i podle hnízdění veverek se dá předpovědět, jaká bude nadcházející zima. Pokud mají zásoby uložené převážně vysoko ve stromech, čeká nás zima mimořádně drsná a napadne hodně sněhu.

Vysoké krtince značí tuhou zimu

Důležitým spojencem lidových předpovědí počasí je krtek. Pořádná zima podle porovnávání našich předků začne měsíc po tom, co na podzim začnou hodně rýt krtci. Dělají-li krtince vysoké, bude zima tuhá, pokud nízké, pak mírná. Jakmile se krtince objeví na louce zapadané sněhem, tak do zhruba dvou dnů přijde obleva.

Všímejte si pavučin

Nadcházející dlouhotrvající mrazy naznačují pavouci, když začnou tkát pavučiny přes sebe.

Mravenci hodně napoví

Lesní mravenci jsou v předvídání počasí proslulí, a tak mohou hodně o zimě napovědět. Mravenci totiž v očekávání mrazivého počasí staví v lesích výrazně větší a hlavně vyšší mraveniště, než když má být zima mírná s teplotami nad nulou.

Dokáže kočka předpovědět tuhou zimu?

Nejen venkovní zvířata a jejich chování mohou předznamenat, jaká zima nás čeká. Podle webu Prima Ženy i majitelé domácích koček si mohou na svých mazlíčcích všimnout znaků, které napoví, zda bude zima tuhá a zda už přišla. Pokud má přijít drsná zima, nehledě na to, zda kočka žije jen uvnitř či chodí ven, začne mít výrazně větší apetit. V případě, že ji neustále vidíte u misky a žadoní o další jídlo, můžete počítat s tím, že přijdou mrazy. Zima se pak na kočce podepíše i tak, že místo obvyklých až 16 hodin denně jich může prospat i 20!

  • Mrkněte na své chlupaté domácí mazlíčky a jejich srst. I když u nich to není tak výrazné jako u divoké zvěře, i jim srst na tuhou zimu narůstá do hustších kožichů. Stačí porovnat s loňskou hustotu srsti a uvidíte, jestli bude letos tužší zima!

Domácí drůbež si dělá zásoby tuku

Když má být razantní zima, dělají si zvířata větší tukové zásoby, včetně domácí drůbeže ( slepice, husy, kachny). Na této skutečnosti stojí i proslulá předpověď počasí podle svatomartinské husy: Rozhodující bylo množství podkožního tuku na těle husy. Když měla hodně sádla, tak čekali zimu tuhou, mrazivou a pořádně dlouhou. Pokud měla husa sádla málo, měla být zima mírná a laskavá.

Zdroje: almanac.comzeny.iprima.czgardeningknowhow.comprima-receptar.cz, denik.cz/veda/, cs.wikipedia.org, prozeny.cz


Přečtěte si také