Už tento víkend: Open House láká na hotel Juliš, zbraslavskou zvonárnu i Plečnikův kostel

Pozvánka na Open House Praha 2022: Rekordních sto budov

Už tento víkend – 21. a 22. května – se pro veřejnost otevře stovka budov, do kterých se většinou běžně dostat nedá a vy si je teď můžete užít v rámci festivalu Open House.

Program Open House Praha nabízí 26 novinek, které se do festivalu zapojují úplně poprvé. Lidé mohou navštívit architektonicky zajímavé a mnohdy ne běžně přístupné budovy i v odlehlých částech Prahy, jako je například Zbraslav, Modřany nebo Komořany.

K vidění bude nedávno dokončená Radnice městské části Praha 12areál Českého hydrometeorologického ústavu v Zámku Komořany a jeho okolí nebo čerstvě zrekonstruované komunitní centrum Klubovna Zbraslav v místech bývalé prádelny od architektů ze studia Projektil.

Už dnes a samozřejmě celý víkend můžete navštívit festivalové infocentrum Open House Praha 2022 na adrese Železná 492/18, Praha 1–Staré Město. V pátek mají od deseti do šesti, o víkendu po oba dny od devíti do sedmi.

Čekají tu na vaše dotazy, mají pro vás tipy, jaké budovy či doprovodné programy navštívit. Také si zde kromě festivalového průvodce můžete zakoupit různé upomínkové předměty. Platba kartou možná.

Tyhle novinky prostě chcete vidět

O zapojení Zbraslavi jsme uvažovali již před několika lety a jsem ráda, že se nám letos konečně podařilo nabídnout více zajímavých objektů v této lokalitě. Doporučuji zastavit se i v bývalé zbraslavské zvonárně, kde rodina Manoušků odlévala zvony pro mnohé pražské chrámy, včetně například kostela Nejsvětějšího Srdce Páně nebo Husova sboru na Vinohradech. Rodinnou tradici se již bohužel po povodních roku 2002 nepodařilo obnovit, ale zájemci se zde přímo od pana Manouška dozvědí mnoho zajímavých informací k jeho řemeslu,“ přibližuje Andrea Šenkyříková, která festival před lety do Česka přivedla.

Mezi novinky patří i nově zrekonstruované Technologické centrum UMPRUM Mikulandská s velkorysými prostorami a nadstandardním vybavením pro studenty, nová budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze v dejvickém vysokoškolském kampusu s nepřehlédnutelnou pneumatickou fasádou nebo jedna z největších a nejvýznamnějších památek meziválečné funkcionalistické architektury v Praze, dřívější sídlo pražských Elektrických podniků, dnes Bubenská 1.

„Otevíráme dveře nejen u staveb moderních s různými typy ocenění kvality a technologiemi šetrnými k životnímu prostředí, industriálních, ale i světově ojedinělých unikátů, ikonických budov, které představují historické a kulturní bohatství Prahy. Odkrýváme neznámé a skryté kulturní realizace vynikajících architektů, umělců a řemeslníků a také zapomenuté příběhy stavitelů, majitelů či jejich potomků,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Open House Praha je určen pro širokou veřejnost a organizátoři se věnují také přípravě prohlídek pro osoby se zdravotním postižením, rodiny s dětmi či cizince dlouhodobě žijící v Praze.

Slavné trio má výročí: Plečnik – Ullmann – Janák

Letošní program je věnovaný připomínce narození několika významných architektů působících v Čechách. Slovinský architekt a urbanista Jože Plečnik by letos v lednu oslavil 150 let od narození. Při této příležitosti bude možné si s komentovaným výkladem prohlédnout hlavní loď, podzemní kryptu i spodní část věže kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech, jedné z nejpozoruhodnějších sakrálních staveb v České republice.

Pozornost organizátoři věnovali také osobnosti Vojtěcha Ignáce Ullmanna, který je představitelem  české novorenesance a od jehož narození v dubnu uplyne 200 let. „Zveme k návštěvě kouzelné rodinné Vily Lanna v Bubenči, která vznikla jako letní odpočinkové sídlo průmyslového podnikatele, sběratele uměleckých památek a mecenáše Vojtěcha Lanny ml. Lidé se podívají do historických sálů první pražské Novoměstské sokolovny, budou moci obdivovat bílo-červenou sgrafitovou výzdobu a interiéry bývalé Vyšší dívčí školy ve Vodičkově ulici nebo nahlédnout do poslední Ullmannovy pražské realizace, budovy České polytechniky na Karlově náměstí, kde dnes sídlí Fakulta strojní ČVUT v Praze,“ říká Andrea Šenkyříková.

V březnu tomu bylo rovněž 140 let od narození architekta Pavla Janáka, proto jsou v programu zastoupeny stavby z jeho různých životních období jako Klubový dům Autoklubu ČR, funkcionalistický EA Hotel Juliš na Václavském náměstí, Palác Adria ve stylu tzv. národního slohu nebo konstruktivistický objekt vinohradského Husova sboru s nepřehlédnutelnou zvonicí.

Svátek městské architektury, festival Open House Praha, se uskuteční letos od 16. do 22. května 2022. Osmý ročník festivalu zpřístupní o víkendu veřejnosti zdarma 101 budov a prostor na celém území hlavního města. Ve festivalovém týdnu od 16. května bude připraven doprovodný program – přednášky, diskuze a speciální komentované procházky. Seznam všech objektů je již možné nalézt na www.openhousepraha.cz/festival-2022/.

Informace k programu se zájemci mohou dozvědět také ve facebookové události Open House Praha 2022


Přečtěte si také