Výlety

14. října 2022 07:01

Lenka Valjentová

V botanické zahradě v pražské Troji začíná výstava dýní. Ta největší váží 125 kg!

V pátek 14. října začíná v Botanické zahradě hl. m. Prahy tradiční výstava dýní a dýňových aranžmá. Letošní ročník je inspirovaný keltskou kulturou a svátkem Samhain, ze kterého vzešel Halloween. Na návštěvníky čekají dýně různých tvarů, barev i velikostí. Obdivuhodná je dýně Atlantic Giant, kterou zahradě věnoval pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic. Váží 125 kg a je zatím letošní největší českou dýní.

Podzim je nejbarevnějším obdobím roku, kdy příroda hraje škálou barev, kterou nedokáže namíchat žádný malíř. Letošní výstava dýní v pražské botanické zahradě nabízí návštěvníkům pestrou paletu plodů tykví a prostřednictvím roztodivných dýňových dekorací přiblíží známá i méně známá zákoutí zahrady.

„Výstava dýní je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu. Těší mě, že se z loňské spontánní akce, kdy jsme vystavili největší českou dýni, stala spolupráce. Pan Jan Staněk z Horních Bludovic nám opět věnoval svůj rekordní výpěstek, který letos dosáhl úctyhodné váhy 125 kilogramů! Další pěstitelé mají možnost zúčastnit se naší soutěže o největší dýni 2022, své dýně přihlásit a do 24. října přivézt přímo do botanické zahrady a pokusit se rekord překonat. Návštěvníci se taky mohou těšit na zábavné víkendy plné dýní i dýňového tvoření a na oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Víkendové podzimní tvoření

  • Součástí výstavy je i pestrý doprovodný program. O víkendu 15. a 16. října se uskuteční kreativní dílny s podzimní tematikou. Zájemci mohou malovat na kamínky či si vytvořit krásné koláže z podzimních listů.
  • Víkend 22. a 23. října bude patřit Dýňovým hrátkám, při nichž se zabaví celá rodina. Děti spolu s rodiči mohou z dýní a plodů podzimu zhotovovat nejrůznější aranžmá, zvířátka a příšerky. Své výtvory si návštěvníci budou moci odnést.
  • Přestože Halloween připadá na pondělí 31. října, v botanické zahradě ho oslaví už v neděli 30. října. Nebude chybět tajemná výzdoba, dlabání a dekorování dýní, soutěž strašidelných masek a opékání špekáčků. Odpoledne zpestří hudební vystoupení a malí i velcí si vyzkoušejí nejrůznější keltská řemesla. Proběhne i soutěž o nejstrašidelnější masku. Program začíná ve 13 hodin a v 18 hodin jej završí tradiční průvod setmělými expozicemi zahrady se světélky a halloweenskými lampiony.

Zdroje: Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy www.botanicka.cz.


Přečtěte si také