Velikonoce bez chemie: Návod na přírodní barvení vajec červeným zelím i cibulí
Zapomeňte na barvení kraslic chemickými barvami a vyzkoušejte tradiční recepty našich babiček! Červená, žlutá, hnědá – kraslice hrají všemi barvami a přitom si vystačíte jen s tím, co máte doma. Pokud nevíte, jak na přírodní barvení vajec, Láďa Hruška vám poradí.
Velikonoce plné jarních barev a tradičních zvyků jsou tady. Velikonoční výzdobu už máme hotovou, takže nás ještě čeká barvení vajíček. Pojďme se podívat, jak si s velikonočním barvením kraslic uměly poradit naše babičky. Přírodně a bez chemie! Tradičním uměním nás provede Láďa Hruška.

Co použít na přírodní barvy kraslic
Kraslici barvy modrozelené nám vykouzlí červené zelí, o žluté vajíčko se postará kurkuma. Známé je barvení pomocí cibulových slupek, díky nimž docílíme příjemně nahnědlého odstínu. A vejce obarvené v červené řepě budou červeno či fialovohnědá.
Inspirujte se: Když kraslice malují samy slepičky: Různá plemena snášejí různě barevná vejce
Přírodní barvy sice nebudou tak syté a zářivé, ale budou mít krásný rustikální nádech. Získáme mnohem přirozenější odstíny barev.
A navíc si nemusíme lámat hlavu s tím, co udělá průmyslové barvivo s naším zdravím. Přírodní pigmenty totiž mají obrovskou výhodu, že se žádné škodlivé látky nedostanou skrz skořápku.
Bude se vám líbit: Efektní kraslice s obrázky z ubrousků. Découpage je překvapivě jednoduchá
Přírodně obarvené kraslice se budou skvěle vyjímat v proutěném košíku, na tradiční ošatce nebo bílém porcelánu.

Co na přírodní barvení vajec potřebujeme
- vejce (nejlepší jsou vejce bílá a béžová, ale pracovat se i s hnědými; čím tmavší odstín skořápky, tím tlumenější výsledná barva)
- hlávku červeného zelí
- sáček mleté kurkumy
- cibulové slupky
- červenou řepu (několik hlíz)
- ocet
- hrnec na vaření
- hadřík
- kousek másla nebo sádla
Postup barvení kraslic
- Červené zelí nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Na zelí opatrně položíme vejce.
- Přidáme asi 4 lžíce octa, který bude při barvení působit jako ustalovač, tedy aby barva ke skořápce dobře přilnula a držela.
- Zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Vejce uvaříme natvrdo - tedy nejméně deset minut.
- Po uvaření vejce nevyndáme, ale naopak je ve vodě necháme nejméně dvě hodiny, v ideálním případě přes noc. Doba, kdy vejce zůstanou v roztoku, ovlivní intenzitu a sytost výsledné barvy.
- Potom vejce vyndáme, osušíme a pro lepší výsledný efekt vyleštíme hadříkem potřeným máslem nebo sádlem.
- Obdobně postupujeme i u dalších surovin.
Podívejte se, jak při přírodním barvení vajec postupuje Láďa Hruška:
Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky