Velikonoce bez chemie: Návod na přírodní barvení vajec červeným zelím i cibulí

Zapomeňte na barvení kraslic chemickými barvami a vyzkoušejte tradiční recepty našich babiček! Červená, žlutá, hnědá – kraslice hrají všemi barvami a přitom si vystačíte jen s tím, co máte doma. Pokud nevíte, jak na přírodní barvení vajec, Láďa Hruška vám poradí.

Velikonoce plné jarních barev a tradičních zvyků jsou tady. Velikonoční výzdobu už máme hotovou, takže nás ještě čeká barvení vajíček. Pojďme se podívat, jak si s velikonočním barvením kraslic uměly poradit naše babičky. Přírodně a bez chemie! Tradičním uměním nás provede Láďa Hruška.

Co použít na přírodní barvy kraslic

Kraslici barvy modrozelené nám vykouzlí červené zelí, o žluté vajíčko se postará kurkuma. Známé je barvení pomocí cibulových slupek, díky nimž docílíme příjemně nahnědlého odstínu. A vejce obarvené v červené řepě budou červeno či fialovohnědá.

Inspirujte se: Když kraslice malují samy slepičky: Různá plemena snášejí různě barevná vejce

Přírodní barvy sice nebudou tak syté a zářivé, ale budou mít krásný rustikální nádech. Získáme mnohem přirozenější odstíny barev.

A navíc si nemusíme lámat hlavu s tím, co udělá průmyslové barvivo s naším zdravím. Přírodní pigmenty totiž mají obrovskou výhodu, že se žádné škodlivé látky nedostanou skrz skořápku.

Bude se vám líbit: Efektní kraslice s obrázky z ubrousků. Découpage je překvapivě jednoduchá

Přírodně obarvené kraslice se budou skvěle vyjímat v proutěném košíku, na tradiční ošatce nebo bílém porcelánu.

Co na přírodní barvení vajec potřebujeme

  • vejce (nejlepší jsou vejce bílá a béžová, ale pracovat se i s hnědými; čím tmavší odstín skořápky, tím tlumenější výsledná barva)
  • hlávku červeného zelí
  • sáček mleté kurkumy
  • cibulové slupky
  • červenou řepu (několik hlíz)
  • ocet
  • hrnec na vaření
  • hadřík
  • kousek másla nebo sádla

Postup barvení kraslic

  1. Červené zelí nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Na zelí opatrně položíme vejce.
  2. Přidáme asi 4 lžíce octa, který bude při barvení působit jako ustalovač, tedy aby barva ke skořápce dobře přilnula a držela.
  3. Zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Vejce uvaříme natvrdo - tedy nejméně deset minut.
  4. Po uvaření vejce nevyndáme, ale naopak je ve vodě necháme nejméně dvě hodiny, v ideálním případě přes noc. Doba, kdy vejce zůstanou v roztoku, ovlivní intenzitu a sytost výsledné barvy.
  5. Potom vejce vyndáme, osušíme a pro lepší výsledný efekt vyleštíme hadříkem potřeným máslem nebo sádlem.
  6. Obdobně postupujeme i u dalších surovin.

Podívejte se, jak při přírodním barvení vajec postupuje Láďa Hruška:

Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky

Sdílejte článek

Přečtěte si také