Zlatá kurkuma je úžasné koření, ale taky přírodní lék. Vypěstujte si ji doma!

Oblíbená zlatá kurkuma, někdy se jí říká také indický šafrán nebo žlutý zázvor, se používá jako koření i významná léčivka. Kurkuma jsou čerstvé nebo sušené a rozemleté oddenky kurkumovníku dlouhého, mohutné byliny s bledě žlutými květy, který je doma v Indii. Ale kurkumu si můžete zkusit vypěstovat doma a pak si z ní připravit třeba slavné zlaté mléko nebo čaj z kurkumy a zázvoru.

Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa) je vytrvalá bylina z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae), která pochází z Indie a pěstuje se v celé Asii, ale i Peru či na Jamajce. Má zdužnatělé kořenové oddenky podobné zázvoru, u nichž vyrážejí dlouhé řapíkaté listy a více než  jeden metr vysoký stonek. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků.

Čerstvé nebo sušené a rozemleté zdužnatělé oddenky kurkumovníku dlouhého jsou známé pod názvem kurkuma a používají se jako koření a léčivka. Kurkumě se někdy říká také indický šafrán,  zlaté koření nebo žlutý zázvor. Mezi její hlavní charakteristiky patří zemitá pepřová vůně, ostrá chuť a zlatavě oranžová barva. Kurkuma propůjčuje typickou jasně žlutou barvu kari koření, známé kořenící směsi.

Na co je dobrá kurkuma

„Díky obsaženému kurkuminu, žlutooranžově zbarvené aktivní látce, má kurkuma příznivé účinky na lidské zdraví. Známé jsou především její protizánětlivé, antibakteriální, protiplísňové, antivirové a antioxidační vlastnosti,“ říká bylinkář Martin Kolár.

V tradiční čínské a indické lidové medicíně se po staletí používá ke zmírňování chorobných stavů od plynatosti až po nepravidelnou menstruaci. „Kurkuma celkově posiluje organismus, snižuje cholesterol a zmenšuje sklon k trombóze, zmírňuje záněty kloubů, zvláště v ramenou, kolenou a loktech a pozitivně ovlivňuje jejich pohyblivost, uklidňuje zánět a bolest při revmatické artritidě, uklidňuje nervy, zlepšuje náladu a pomáhá proti nespavosti nebo únavě, účinně chrání játra a usnadňuje trávení, údajně pomáhá předcházet rakovině, zvláště tlustého střeva. Kurkuma má prakticky stejný antioxidační účinek jako vitaminy C a E. Sám o sobě se kurkumin vstřebává poměrně špatně. Chcete-li jeho využití zvýšit, přidejte ke kurkumě černý pepř nebo tuk,“ vysvětluje bylinkář.

Zevně ve formě obkladů z odvaru nebo prášek jako zásyp se kurkuma zlepšuje hojení hnisavých řezných ran a zánětů a vředů. Pomáhá také léčit některé typy ekzému, plísně nohou, modřiny i pohmožděniny.

Kdo nemůže kurkumu?

I když je kurkuma celkem bezpečná, ve vyšších dávkách může způsobit zažívací potíže. Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, by ji měli konzumovat pouze po poradě s lékařem.

Jak kurkumu vypěstovat doma

Jako koření a lék se pěstuje kurkumovník dlouhý (Curcuma longa), jako okrasná rostlina kurkuma růžová (Curcuma alismatifolia), která pochází z Thajska. Její krásné růžovofialové květy připomínají květy tulipánů, a proto se jí říká také thajský tulipán.

  • Kurkumovník se pěstuje podobně jako zázvor. Můžete ho pěstovat doma v květináči nebo ve skleníku.
  • Kousek čerstvého oddenku nechte naklíčit, měl by mít minimálně 3 pupeny.
  • Připravte si velký široký květináč, na dno dejte drenážní vrstvu (kamínky, keramzit).
  • Oddenky zasaďte do hlinitopísčité půdy do hloubky asi 2 cm pupeny směrem nahoru, malý kousek výhonku může vyčnívat ven.
  • Kurkumovník má rád teplé a světlé místo, např. jižní nebo východní okenní parapet. Nejlépe prospívá při běžné pokojové teplotě.
  • Aby rostlina dobře rostla, potřebuje dostatečnou vzdušnou vlhkost. Tu můžete rostlině zajistit tak, že květináč postavíte do misky s kamínky a zalijete vodou, která se bude průběžně kolem květiny odpařovat.
  • Půdu udržujte vlhkou, ale vyhněte se přemokření.
  • Může se sklízet celá rostlina nebo postupně odebírat oddenky a nechat rostlinu stále růst.
  • Rostlinu (hlízu) připravenou na zimu umístěte v chladné místnosti s teplotou okolo sedmi stupňů. U hlíz přezimujících v zemině omezte zálivku na minimum, hlízy z ní vyndané nezavlažujte vůbec. Na přelomu března a dubna se začnou probouzet – právě tehdy je znovu vysaďte. Hlízy umístěné přes zimu v zemině přesaďte do nového substrátu. Zvyšte jim teplotu a pomalu je začněte zalévat.

Sklizeň a zpracování kurkumy

  • Nejvhodnější doba pro sklizeň oddenků kurkumovníku je po odkvětu, kdy se stonek začíná zatahovat. Od prvního zakořenění je to za 6–9 měsíců
  • Oddenky opatrně vyndejte z květináče, oklepejte z nich zeminu a odstraňte kořínky.
  • Sklizeň můžete buď použít čerstvou hned, nebo zpracovat na prášek – oddenky dejte do vroucí vody a povařte. Během vaření kurkuma dosáhne typické žlutooranžové barvy.
  • Po uvaření oddenky usušte a pak rozemelte na prášek.

Kurkuma v kuchyni

Kurkuma se nejčastěji používá v indické a thajské kuchyni. Čerstvá kurkuma se používá oloupaná, nakrájená, sekaná či strouhaná. Přidává se do nakládané zeleniny, pikantních chuťovek a slouží jako konzervant.

Sušená kurkuma umletá nebo nastrouhaná na prášek je součástí tradičního kari koření. Kurkuma se kombinuje hlavně s černým pepřem, hřebíčkem, zázvorem a česnekem. Jako koření ji lze přidat do omáček, zálivky, na vejce, k čočce, těstovinám nebo do rýže. Užívá se k barvení másla, sýrů a dalších mléčných výrobků.

Zlaté mléko z kurkumy

Vyzkoušejte proslulé léčivé zlaté mléko z kurkumy – tradiční recept na tento indický nápoj najdete zde. Připravuje se zahříváním mléka kravského nebo rostlinného s kurkumou a dalším kořením, které ještě umocní léčivé vlastnosti kurkumy. Je zvláště dobrý v období zvýšeného výskytu chorob z nachlazení, kdy pomůže přirozeně posílit imunitní systému a poslouží jako dobrý lék – zmírňuje totiž kašel i bolesti v krku a hlavy.

Čaj z kurkumy a zázvoru

Ingredience

  • 7 plátků nakrájeného zázvoru
  • 3 plátky čerstvé kurkumy
  • asi 4 zrnka černého pepře
  • med podle chuti

Příprava

Zázvor s kurkumou zalijeme asi půl litrem vody, přivedeme k varu a asi 10 minut po pokličkou povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí scedíme a osladíme medem. Čaj nabízí podobné benefity pro zdraví jako zlaté mléko.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Léčivá moc vitaminů, bylin a minerálních látek (Reader´s Digest Výběr), cs.wikipedia.orgbylinkyprovsechny.czhealthline.comhomeincube.cz

Sdílejte článek
Štítky koření květináč rostliny zázvor prášek mléko bylina zánět kurkuma zlaté mléko oddenek kurkumovník dlouhý kurkuma pěstování čaj z kurkumy a zázvoru kurkuma účinky

Přečtěte si také