Velikonoční dekorace z papíru. Vytvořte si s dětmi věnec, girlandu i zápich do osení

Do Velikonoc ještě máte dost času, vytvořit si, spolu s dětmi, roztomilé jarní dekorace. Většinu věcí, které budete na tvoření potřebovat, máte určitě doma. A pokud ne, poradíme vám, čím je nahradit. Základ pomůcek tvoří jen barevné a bílé čtvrtky, tužka, nůžky a lepidlo. K tvoření s dětmi můžete využít i naše šablony.

Co budete potřebovat na papírové velikonoční dekorace

  • jednobarevné i potištěné čtvrtky
  • barevné papíry
  • tužku
  • nůžky
  • lepidlo
  • plyšové bambulky, zbytek bílé vlny nebo obyčejnou vatu
  • štětec
  • akrylové, vodové nebo temperové barvy
  • pastelky
  • kancelářskou děrovačku
  • špejle
  • izolepu
  • kružítko
  • tvrdý karton

Vystřihněte si hromadu vajíček z papíru

Připravte si bílé i barevné čtvrtky a vystřihněte pro děti tvary vajíček. Můžete použít rovnou papíry barevné a v papírnictví nebo ve výtvarných potřebách naleznete i čtvrtky, potištěné zajímavými vzory. Nejlepší budou drobné puntíky, proužky nebo kytičky.

Jako předlohu pro dokonalé tvary vajíček můžete využít i naši šablonu, kterou si vytisknete na domácí tiskárně, ale pokud ji nemáte k dispozici, můžete na to jít i pěkně od lesa. Papír jednoduše přiložte na monitor počítače a vajíčka si obkreslete. Děti je pak mohou vybarvit pastelkami nebo vodovkami podle vlastní fantazie.

Je tu i další možnost, jak vytvořit vesele barevné kraslice. Nechte děti pomalovat celé plochy papírů veselými vzory, a pak z nich teprve vystřihněte vajíčka.

Pokud se dětem malovat nechce nebo nemáte k dispozici vhodné barvy, můžete z barevných papírů vysekat obyčejnou kancelářskou děrovačkou malá kolečka a děti je mohou nalepovat obyčejným tyčinkovým lepidlem na základní tvary vajíček.

Co vytvořit z připravených papírových vajíček?

Zápichy do květináčů

Na jednotlivá nazdobená vajíčka můžete nalepit obyčejnou izolepou, ale klidně i leukoplastí, kterou najdete v každé lékárničce, dřevěné špejle. Vzniknou vám jednoduché zápichy, které můžete využít do velikonočního osení nebo do květináčků s jarními cibulovinami. Nemáte doma po ruce špejle? Nahradí je i obyčejná plastová brčka na pití.

Velikonoční girlanda

Barevná papírová vajíčka můžete i jednoduše nalepit na delší provázek, jedno vedle druhého, a vytvořit si tak jarní girlandu. Pověste ji na dveře dětského pokoje nebo do okna. Jedno vajíčko vedle druhého se vám zdá trochu málo? Mezi vajíčka nalepte i malé zajíčky. Vystřihněte si je podle naší šablony.

Vystřižené zajíčky můžete hned nalepit na girlandu nebo je ještě dozdobte maličkými roztomilými ocásky. Ty vytvoříte z plyšových kuliček, které seženete v papírnictví i ve výtvarných potřebách, případně vytvořte ze zbytků vlny malé bambulky nebo bude stačit i malý chomáček obyčejné vaty.

Jarní věnec z vajíček

Papírová vajíčka můžete i vyskládat do tvaru jarního věnečku a zavěsit do okna nebo na vchodové dveře, ale samozřejmě jen uvnitř domu, venku by papír moc dlouho pěkný nevydržel.

Ze čtvrtky nebo z kartonu ze staré krabice vystřihněte kruh, základ na věnec. Na kruh pak tyčinkovým lepidlem nalepte jednotlivá vajíčka. Pokud nemáte doma kružítko, abyste vytvořili pěkně souměrný kruh, vezměte si na pomoc obyčejný dezertní a plochý talíř a obkreslete je.

Pokud máte k dispozici jenom jednobarevné čtvrtky a vajíčka se vám zdají málo zdobená, můžete je ještě vylepšit nalepením barevných květinek.

Kuřátko ve vajíčku

Pěknou velikonoční dekorací může být i kuřátko, které bude vykukovat z barevné skořápky. Kuřátko vystřihněte podle základního tvaru vajíčka ze žlutého papíru a nalepte mu očka a zobáček. Barevné papírové vajíčko přestřihněte, pěkně cik cak, jako když praská skořápka. Spodní díl nalepte na kuřátko rovně a horní díl trochu našišato, aby kuřátko vykukovalo. Hotové kuřátko využijte třeba jako zápich do květináče.

Zdroj: Simona Sedláčková


Přečtěte si také