Vlnatka ničí pokojovky, ale fungují na ni domácí postřiky. Dracény jsou její oblíbenci

Pozorujete na svých pokojových květinách, nejčastěji v úžlabí jejich listů, bílé chomáčky, které připomínají vatu? Pak máte vy i vaše rostliny problém se škůdcem, zvaným vlnatka. Dejte si na ni pozor, dokáže se v krátkém čase nastěhovat i do dalších květináčů. Vlnatce se velmi dobře daří v suchém a teplém vzduchu bytů v panelových domech.

Vlnatka krvavá, vlnatý červec (Eriosoma lanigerum)

Členovec z čeledi mšicovitých, kterému se někdy říká i mšice krvavá, i když to ve skutečnosti mšice není, patří do samostatného rodu vlnatka. Sama o sobě je vlnatka velmi nenápadná, velká jen 1,7 až 2 mm. Vlnatky mají rezavou, růžovou až fialově načervenalou barvu, ale jich samotných byste si možná ani nevšimli. Naopak velmi nápadné jsou bílé chomáčky, tedy jejich ochranné výpotky, které můžete na napadených rostlinách pozorovat. Samičky jsou bez křídel a větší, samečci okřídlení a o dost menší.

Nejčastěji se vlnatky usazují v paždích listů, tedy v místech, kde listy přisedají ke stonku rostliny. Najdeme je však i na stoncích nebo i na kořenech.

Které pokojovky jsou nejčastějšími hostiteli

Vlnatky napadají téměř všechny pokojové květiny, ale nejčastěji si je přinesete přímo z květinářství na dracénách, fíkusech, orchidejích nebo palmách. Chutnají jim však i voskovky nebo kaktusy.

Jak vlnatka škodí rostlinám

Vlnatka rostliny napadne a začne vysávat. Postiženým rostlinám začnou žloutnout a opadávat listy, začnou slábnout, až nakonec celé uhynou. Proto musíte zasáhnout co nejrychleji.

Jak bojovat proti vlnatkám

Samozřejmě můžete rovnou zakročit chemickými přípravky, které zakoupíte v každém květinářství (Mospilan, Biool), ale velmi účinné jsou i domácí metody. Postižené listy a stonky otírejte čistým chomáčkem vaty, napuštěným obyčejným olejem na vaření. Na druhu oleje nezáleží.

Velmi účinný domácí postřik z oleje a octa

  • ½ l teplé vody
  • 50 ml kuchyňského oleje
  • 50 ml octa
  • 1 polévková lžíce jaru na nádobí

Všechny složky důkladně promíchejte a postřik naplňte do rozprašovače.

Pokud má rostlina napadené i kořeny, musíte ji vyndat z květináče, důkladně oklepat zeminu, kořeny můžete i propláchnout pod tekoucí vodou a rostlinu vysadit do nového substrátu.


Přečtěte si také