Brusinky si můžete snadno pěstovat i na zahradě. Jsou skvělé na močové cesty i ke svíčkové

Oblíbené brusinky rostou jako společnice borůvek v našich lesích. Jen je jich mnohem méně. Pokud si na nich rádi pochutnáváte, třeba tradičně se svíčkovou, vysaďte si brusinky i do své zahrady. Mají podobné nároky na pěstování jako kanadské borůvky. Vyžadují jen o trochu méně vláhy.

Také jste si všimli, že oblíbené červené kuličky brusinek vídáte v našich lesích stále méně a méně? Pokud máte rádi jejich nahořkle kyselou chuť, můžete si je vysadit do vlastní zahrady.

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea)

Brusinka je stálezelená rostlina z čeledi vřesovcovitých, která roste jako nízký plazivý keřík. Dorůstá jen do výšky 15–25 cm a často ji v lese najdete jako méně nápadnou společnici borůvek. Vyskytuje se na pasekách, v řidších jehličnatých lesích a na rašeliništích v celém mírném pásu severní polokoule.

Brusinka má zdřevnatělý stonek i podzemní oddenek, s jehož pomocí se hojně rozrůstá po okolí. Na rozdíl od borůvek, které mají listy opadavé, brusinky jsou stálezelené. Listy na nich zůstávají po celý rok. Vyrůstají na stonku střídavě a mají tmavě zelenou barvu s vysokým leskem.

Brusinky vykvétají od května do července drobnými, bílými nebo narůžovělými kvítky. Červené plody zvané brusinky jsou jedlé a dozrávají později než borůvky, obvykle v srpnu, v chladnějších oblastech až v říjnu.

Jak vysadit brusinky na zahradu

Brusinky dávají přednost kyselejší půdě a mají podobné nároky na pěstování jako kanadské borůvky. Mohou se proto pěstovat společně, na jednom záhonu, kdy brusinky tvoří nižší podrost borůvkám.

Brusinky však mají raději méně vlhkou půdu než borůvky. Při nadměrné, déletrvající vlhkosti jim někdy černají listy vlivem houbového onemocnění. Proto rašelinu kolem brusinky promíchejte s trochou písku, stačí 2–3 plné hrsti. Půdu před výsadbou také prohnojte dlouhodobě se uvolňujícím hnojivem. Hnojivo promíchejte s rašelinou.

Brusinky v naší kuchyni

Brusinky se nejčastěji zpracovávají na kompoty a marmelády. Malý kopeček brusinek nesmí chybět například na oblíbené svíčkové omáčce. Kompoty z brusinek koupíte běžně v obchodech, ale čerstvé plody označované obchodníky jako brusinky jsou téměř ve 100 % případů klikvy. Mají stejně červenou barvu, ale plody jsou mnohem větší.

Brusinky v lidovém léčitelství

Brusinky jsou osvědčeným přírodním lékem při zánětu močových cest a močového měchýře. Mají močopudné a dezinfekční účinky. Pomáhají také při průjmech, při léčbě cukrovky a některých nemocech žlučníku.

Zdroj: https://botany.cz/cs/vaccinium-vitis-idaea/; https://cs.wikipedia.org/wiki/Brusnice_brusinka


Přečtěte si také